Boekverslag : Reve, Gerard - De Avonden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 757 woorden.

Dit verhaal speelt zich af in de laatste tien dagen van het jaar 1946. De hoofdpersoon is de 23- jarige Frits van Egters. Frits werkt op kantoor en hij woont nog thuis bij zijn ouders. Hij heeft ook een oudere broer, Joop, maar die is al het huis uit. Het verhaal begint als Frits van Egters wakker wordt met een angstdroom, over de dood, wat niet de eerste keer is. Frits wordt geplaagd door angstdromen met de dood als hoofdthema.


Dan staat hij maar op, bekijkt zichzelf en zijn haar in de spiegel en begint aan een lange vervelende dag. De hele dag hangt Frits zo'n beetje rond, kijkt op de klok, goh, weer een uur verstreken...


Iedere dag bestaat eigenlijk uit dezelfde gebeurtenissen, hij hangt wat rond, thuis en bij vrienden. Op een doordeweekse dag gaat hij naar zijn werk op kantoor. Als hij naar zijn vrienden gaat komen meestal de meest lugubere onderwerpen ter sprake, want daar is Frits dol op. Hoe viezer en enger etc. hoe beter. Ook is Frits er dol op anderen de stuipen op het lijf te jagen met het feit dat ze beginnen te kalen. Daar kan hij eindeloos over doorgaan. Smeren ze soms het verkeerde middel in hun haar, wassen ze het te vaak?


Zodra ze gaan eten is de periode vol ergernis aangebroken. Frits zijn vader heeft nooit echt manieren geleerd, wat tijdens het eten duidelijk te merken is. Frits voorspelt dan wat hij gaat doen of gaat ter afleiding rare woorden uitkramen, hij gedraagt zich dan heel kinderachtig, alsof hij een klein kind van vijf jaar is.


Na het eten gaat zijn vader weer bij de haard liggen/ zitten, Frits en zijn moeder doen de afwas, alles volgens dagelijks ritueel. Het gebeurt weleens dat Frits dan kolen moet halen, wat hij vreselijk vindt, want hij is bang in het donker, zegt hij.


Vaak gaat Frits na het eten nog even buiten een wandelingetje maken, of hij gaat naar vrienden, of naar de bioscoop. Bij zijn vrienden worden dan dezelfde lugubere verhalen en opmerkingen over kaalheid herhaald. Eigenlijk wordt er nooit een zinnig woord gesproken en of ze nou echte vrienden zijn... Ze vervelen zich ook allemaal wel een beetje. Ze hebben geen van allen een echt doel voor ogen.


Als hij naar een café gaat met zijn vrienden, wordt er behoorlijk gedronken! Een keer kwam hij zo bezopen thuis dat zijn ouders hem naar bed moesten brengen. De meest besproken onderwerpen tijdens het uitgaan zijn dan weer zoals gewoonlijk de vieze verhalen. Als Frits uitgaat, of naar vrienden gaat, dan doet hij altijd in gedachten voorspellingen hoe de avond verder zal verlopen. Of de avond een succes wordt of niet, of dan moet hij van zichzelf iets zeggen, anders is er geen hoop meer voor de verdere avond.


Als Frits dan na zo'n dag weer thuis is en naar bed gaat bekijkt hij in de spiegel hoe het met zijn verval is. Hij kijkt hoe het met zijn huid zit, of dat hij al haaruitval heeft etc.


Ligt hij eenmaal in bed, dan beginnen de angstdromen weer. Als Frits met zijn ouders in de kamer zit gaat iedereen zijn eigen gang. Zijn vader zit een pijp te roken, zijn moeder is aan het lezen of iets dergelijks en Frits hangt rond. Er is altijd ruzie over de radio. Frits wilt hem harder hebben, zijn vader zachter en zo gaat dat maar door. Frits zijn ouders maken vaak ruzie, echt een stabiele, liefdevolle relatie hebben ze niet. Frits kan daar absoluut niet tegen. Als zijn ouders ruzie hebben probeert hij ze af te leiden, of gaat hij weg, of naar zijn kamer. Soms gaat zijn vader ook gewoon weg, of zijn moeder is opeens naar de stad. Zelfs op eerste kerstdag gaan ze allemaal hun eigen gang.


Frits ziet heel erg op tegen Oud en Nieuw. Hij is bang om het oude jaar af te sluiten. Er ligt hem iets op het hart, wat hij tegen zijn vader wil zeggen maar hij durft het steeds niet. Als dan eindelijk het moment is aangebroken dat hij het wil gaan zeggen doet hij het uiteindelijk toch niet. De oudejaarsavond verloopt verder somber. Zijn vrienden zijn er allemaal niet en hij brengt de avond grotendeels met zijn ouders door. Echt gezellig wil het niet worden. Zij moeder doet wel haar best, maar heeft bijvoorbeeld de verkeerde wijn gekocht. Aan het eind van de oudejaarsavond komt Frits tot de conclusie dat hij dit jaar heeft overleefd en dat hij überhaupt nog leeft.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen