Boekverslag : Anke De Vries - Weg Uit Het Verleden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 665 woorden.

Lemniscaat Rotterdam - 1982 - 128Hoofdpersonen:

Mark:

Een jaar of zestien, heeft een jonger zusje. Was al jaren bevriend met en verliefd op Liesje, maar die heeft een dodelijk ongeluk gehad. Na dat ongeluk heeft hij angstaanvallen en hyperventilatie. Is een stille jongen, met een gesloten karakter.Juliette:

Frans meisje dat in de vakantie bij haar oom in Magnan logeert. Open en vriendelijk karakter.Antonin:

Beheerder van een café, heeft iets te maken gehad met de gebeurtenissen van het geheimzinnige huis. Denkt daar regelmatig aan terugDe Pastoor:

De pastoor vond het een te rustig dorpje, maar na wat er in het verleden is gebeurd vindt hij dat hij toen te kort is geschoten.

Thema

Het verwerken van de dood van iemand van wie je hield.

Titelverklaring

De dood van zijn vriendin heeft hem zo veel gedaan dat hij steeds terugdenkt aan het verleden en daar hyperventilatie van krijgt. Juliette lukt het om hem die vroeger gebeurtenissen te verwerken, en dan is hij, met zijn gedachten, eindelijk weg uit het verleden.Tijd

Een paar weken, niet chronologisch, wel enkele flash-backs

Kritiek:

Kritiek op dorpsbewoners die geen buitenstaanders accepteren

Genre:

Avonturenroman

Plaats:

Magnan, Zuid Frankrijk (Boven Marseille)

Motieven:

Liefde, hyperventilatie, dood, jaloersheid

Samenvatting:

Mark kende Liesje al vanaf toen zij zes jaar oud was. Ze waren heel dik met elkaar. Liesje krijgt na een tennispartij een dodelijk ongeluk. Mark krijgt daarna angstaanvallen en hyperventilatie. Pillen helpen een beetje, en de fysiotherapeut heeft hem geleerd beter adem te halen, maar soms raakt hij door een aanval nog steeds bewusteloos.

Hij gaat naar Frankrijk, want hij wil weg om te vergeten. Na vrijwilligerswerk gedaan te hebben bij het opknappen van oude kastelen heeft een aannemer hem werk gegeven, het opknappen van een huis in een klein Frans dorpje.

Hij komt er al snel achter dat de bewoners vreemd reageren als ze horen dat hij met dat huis bezig is. De vroegere bewoonster, een Engelse vrouw is vroeger vertrokken en nooit meer terug geweest.

Tijdens het opknappen ontmoet hij Juliette, een meisje dat in de buurt logeert, zij kwam al jaren in het huis, lekker rustig omdat er niemand anders kwam. Ze worden verliefd op elkaar.

In het dorp hoort hij van Antonin, de café baas dat het dorp schuld heeft aan het vertrek van de eigenaresse. Als Mark ziet dat er een kind bijna onder de auto komt krijgt hij weer een aanval, Juliette wil weten waarom hij dan pillen neemt, maar dat wil hij niet vertellen.

Inmiddels wordt duidelijk dat de zoon van de Engelse een auto-ongeluk heeft gehad en dood is gegaan, waarna ze vertrokken is. In het dorp hoort Mark dat er een dronkaard is, Charles, die vroeger bevriend was met die zoon, William.

Mark gaat ook fietsen met Juliette, en als hij merkt dat hij verliefd op haar is voelt hij weer paniek, die hij net kan onderdrukken. Als Juliette verderop gevaarlijke stunts uithaalt met haar fiets en bijna een ongeluk krijgt, wordt hij woest en slaat haar, waarna ze verdwijnt.

De volgende dag zoekt hij haar op en vertelt zijn verleden, Juliette begrijpt het en verklaart zijn woede door het niet accepteren van het verdwijnen van Loesje, hij nam haar dat kwalijk. Door het praten, ook in de dagen erna, gaat het gelijk beter met hem.

Hij vindt ook het geheim van het huis, de Engelse vrouw en haar zoon werden in het dorp niet geaccepteerd, door hun rijkdom onder andere. Toen een meisje uit het dorp op William verliefd werd hebben ze hem keer dronken gevoerd en in de auto gezet, waarna een ongeluk gebeurde. Niet dodelijk, maar zijn arm was verbrijzeld, en aangezien hij een talentvol begaafd fluitspeler was, zag hij het leven niet meer zitten en hing zich zelf op. Bepaalde dorpsbewoners hebben daar nog een slecht geweten van, vooral omdat de Engelse voor haar vertrek de kerk was binnengelopen en met de woorden "dit dorp heeft dit touw de laatste tijd gevlochten", het touw van Williams ophanging voor het altaar geworpen. Charles was zijn vriend en zocht daarna heil in de drank.

Mark is nu zo goed als beter en gaat terug naar Nederland, maar zal terugkomen naar Frankrijk voor Juliette.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen