Boekverslag : Simone Van Der Vlucht. - Bloedgeld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2116 woorden.

1. Titel: Bloedgeld

2. Naam auteur: Simone van der Vlucht.

3. Jaar van uitgave: De datum van uitgave is 1996, ik heb de tweede uitgave gelezen.

4. Naam en plaats uitgeverij:De naam van de uitgeverij is lemniscaat in Rotterdam.5. Enkele gegevens van de auteur:Simone van der Vlugt is geboren in Hoorn op 15 december 1966.Haar meisjesnaam is Watertor. Toen ze jong was hield ze al van schrijven. Toen ze dertien jaar was stuurde ze één van haar verhaaltjes op naar een uitgever die haar adviezen gaf en haar adviseerde om door te gaan met schrijven. In 1985 verhuisde ze naar Amsterdam en studeerde ze Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding. Ze vond daar de lessen creatief schrijven het leukst.In 1990 trouwde ze met Wim van der Vlugt.

Twee jaar later verhuisden ze naar Alkmaar en werd hun dochter Esmée geboren. In 1995 kreeg ze een zoon die Frisco heet.

In 1995 verscheen ook haar eerste jeugdboek: De Amulet. Dit werd gekroond door de kinderjury. Als snel verscheen haar de tweede boek: Bloedgeld. Nu ze werkt schrijft ze op een aparte kamper mat al haar spullen om har heen waar niemand aan mag komen. Ze schrijft in stukjes, een stukje uit het midden van het verhaal en dan weer een stukje aan het einde, gewoon wat in haar opkomt. Later schrijft ze alles aan elkaar. Veel van haar boeken gaan over vroegere tijden. Ze zorgt er heel goed voor dat je kan meeleven met de hoofdpersonen.6. Genre:Het genre van het boek is oorlogsverhaal, want er is eigenlijk oorlog.

Er worden schepen beroofd en daar zitten hele gevechten aan vast.

7. Het thema:Het thema van het boek is geweld en de gevolgen want er is veel geweld en het gevolg is dat veel mannen sterven.

8.Hoofdpersonen:Reinout is de kapitein van het piraten schip en een goeie vriend van Lustke en Wijnand. Het verhaal draait om hem.

- Thijs oftewel Lutske, heeft Reinout met de piraterij leren kennen, zij is verkleed als man omdat er geen vrouwen aanboord van het schip mochten.9. Belangrijke bijpersonen.Wijnand: De beste vriend van Reinout. Hij is trouw aan zijn vriend en zal hem dus ook nooit laten vallen.David: De broer van Lutske. Hij is slim en hij bedacht hoe zijn zus wel met hem mee kon. Ze was dan als een man verkleed, wat ook nog lang goed ging.Hij is ook voorzichtig want Lutske wou een bar in en hij niet. Hij word in die bar doodgestoken.10.Verhoudingen tussen de personen:Reinout- Wijnand. Zij zijn vrienden en Wijnand is Reinout’s body-gaurd.

Reinout- Lutske. Eerst piraat-kapitein an later als ze erachter komen dat Thijs Lutske is veranderd dat meer in man- vrouw, maar niet in de zin dat ze getrouwd zijn.

Lutske- David. Een broer-zus relatie die in het echt niet zo vaak voorkomt.11. Leg de keuze van de titel uit:De titel is Bloedgeld. Zo noemt Lutske het geld dat ze verdienen met het overvalen van schepen, want eigenlijk vindt ze het niet helemaal eerlijk om ze aan hun geld te komen door anderen te beroven al neemt ze het geld wel aan.

12. Samenvatting:Reinout van Veghel is 18 jaar als hij al 2 jaar in het rasphuis zit. Hij krijgt de opdracht om zich te melden bij regent Bensebroeck. Daar krijgt hij te horen dat hij eerder uit het rasphuis mag maar dan moet hij wel aanmonsteren bij een van de V.O.C.-schepen. Hij besluit deze "kans" te pakken. Als ze eenmaal op zee zijn komt hij er achter dat dit een hard leven wordt en hij zal moeten knokken voor zijn leven.Als de schipper besluit om het water en voedsel niet te verversen bij Kaap de Hoop begint niet kort daarna het water groen te zien en begint het eten te bederven. Door het vitamine te kort, krijgen veel bemanningsleden last van scheurbuik. Ook Reinout wordt ziek en Kaap de Goede Hoop komt net op tijd zodat hij nog te redden valt. Nadat alle bemanningsleden weer beter zijn en er weer voedsel is in geslagen gaan ze weer op pad. Ook dan krijgen ze weer een tegenslag. Het schip komt midden in een storm terecht en veel mensen verdrinken, zo ook de schipper en stuurman. Vanaf dat moment neemt Reinout de touwtjes in handen.Hij stelt voor om te gaan kapen. Eerst willen veel mannen dat niet maar later sluit iedereen zich toch aan bij Reinout en wordt hij als kapitein gekozen. Hij zorgt er dan ook voor dat de buit eerlijk verdeeld wordt. Als kapers hebben ze veel succes. Als ze op een dag ook de boot van Thijs en David kapen zet Reinout hem voor een keus of terug in een bootje naar Holland of meedoen met kapen. Ze kiezen er voor om te gaan kapen. Als ze op Algiers zijn stelt Thijs voor om naar de kroeg te gaan. Alles lijkt leuk totdat David wordt neergestoken. Hij wordt zo snel mogelijk naar het schip gebracht waar de chirurgijn zich over hem ontfermt, maar het is al te laat. Hij is dood. Als ook nog eens een keer wordt ontdenkt dat Thijs eigenlijk een meisje is en ze Lutske heet wordt het helemaal moeilijk voor haar. Deze ontdekking zorgt voor enige onrust op het schip en Reinout moet haar beschermen tegen de andere bemanningsleden.

Lutske en Wijnand hebben genoeg van het kapen en gaan weer terug naar Amsterdam. Maar ook de V.O.C. krijgt genoeg van al dat gekaap en stuurt een oorlogsschip op hem af. Hij blijft lang uit handen van het schip maar uit eindelijk wordt hij toch gepakt en naar Amsterdam gestuurd, waar hij tot de dood wordt veroordeeld. Ze probeert nog om hem vrij te pleiten maar dat lukt niet. Wel lukt het haar om de beul om te kopen. Hij heeft een ijzeren ring in het touw gevlochten waardoor de stropniet dicht kan gaan Daardoor kan Reinout aan de galg ontsnappen.13. Hoe behandelt de schrijver het begrip “tijd”.Het boek is chronologisch geschreven. Er zijn dus geen flah-back’s of flash-forward’s. Argumenten zijn hier moeilijk voor te geven want het gaat gewoon door dit boek.14.Wat is het perspectief van dit boek?Het wordt geschreven in het hij/zij-perspectief. (hij voor Reinout en zij voor Lutsket)

Voorbeelden:1 “Laat nou maar”zegt Thijs (Lutske) snel. Blz.141.

2 “Hijs de zeilen!” schreeuw Reinout. Blz.140.

15. Beschrijf je leeservaring:Onderwerp.

Het onderwerp spreekt mij zeker aan al heb ik er nooit over nagedacht.Het boek heeft me zeker een andere kant van dit onderwerp laten zien en dat is dat piraten niet alleen gemeen hoeven te zijn.Ik heb met het lezen van dit boek geleerd dat piraten niet alleen gemeen hoeven te zijn. Niet alleen moordlustig.Ik weet niet wat ik over de mening die in dit boek eens moet zijn, Reinout zegt wel dat het zo vreselijk is op een VOC-ship, maar ik ben nooit meegevaren. En Reinout doet aan piraterij omdat hij zo’n hekel heeft aan de VOC.Ik vind dat het begin van dit boek te weinig aandacht heeft gehad want je leest gelijk dat Reinout in het rasphuis zit maar je leest niet waarom.Gebeurtenissen.

Dit verhaal bevat wel voldoende gebeurtenissen om je te blijven boeien want je valt van de ene in de andere gebeurtenis.Ik vind dit boek een spannend, boeiend en best geloofwaardig boek.

Omdat er veel gebeurtenissen in zitten en het boek best wel bloederig is en ik vind het geloofwaardig omdat je op de manier van Reinout ook piraat kan zijn.De gebeurtenis die het meeste indruk op me heeft gemaakt is wanneer David sterft. Ik zat metteen te denken hoe ik me zou voelen als ik op zo’n manier iemand zou verliezen omdat ik per se een kroeg in wou.Ik zou het al erg genoeg vinden als iemand door mij te beschermen neergestoken zou worden in een kroeg die diegene niet eens in wou.Personen.

De hoofdpersoon is niet een of andere held op wie ik zou willen lijken.

Ik zou nooit geld willen komen dat ik verdiend zou hebben door mannen te doden en ze dan te beroven. Op Lutske wil ik ook niet lijken. Zij nam het geld ook aan en ik zou als vrouw in die tijd nooit als man verkleed op een boot meevaren.Van Reinout en Lutske kom je het meeste te weten. Genoeg m hun gedrag te begrijpen. Lutske heeft niemand meer en Reinout wil gewoon wraak nemen en gouw rijk worden en anderen de kans geven ook gouw rijk te worden.Ik zou als ik Lutske was mijn problemen anders aanpakken en gewoon werk proberen te zoeken.Als ik Reinout was zou ik nooit aan piraerij meedoen.Zelfs niet als je op zijn manier aardige piraat bent die zijn praktijken de vrije vaart noemt omdat hij niet iedereen dood maar de overlevenden laat gaan.De normen van reinout komen zeker niet met de mijne overeen want ik zou vaar wat geld geen mensen vermoorden.En hij vind dat niet erg.Bouw.

Ik vind dat dit verhaal een goede bouw heeft, alles hangt samen en dat zorgt ervoor dat dit boek niet ingewikkeld is.Er zitten geen terugblikken in dit verhaal en dat vind ik erg goed want terugblikken maken een verhaal alleen maar moeilijk te lezen.Ik vind dat dit boek een roteinde heeft. Word hij nog gepakt?Word hij arm en dus maar weer piraat? Gaat hij überhaupt nog wel varen?Ik vind dat er veel onduidelijk blijft in dit verhaal.Taalgebruik.Ik vind dit verhaal niet moeilijk te lezen.Het boek is geschreven zonder moeilijke woorden en dergelijke. En dat maakt het boek meteen een stuk fijner te lezen.Ik vind dat de taal niet echt bij de personages past. Piraten horen grof te zijn. Nu wil ik niet zeggen dat ze moeten vloeken, maar alles word een beetje soft gezegd voor piraten.17.Extra opdracht.

5. Schrijf een vervolg op het verhaal.De hoofdpersoon 10 jaar later……Het is al weer 10 jaar geleden dat Reinout,door Lutske,gered is van de dood.

Hij is in die 10 jaar niet meer op zee geweest en denkt er over om weer de Vrije Vaart op te gaan.

Dat kan hij niet alleen,dus vraagt hij Wijnant om met hem mee te gaan.

Wijnant peinst er echter niet over en Reinout staat er dus alleen voor.

Als hij op een dag door de haven van Amsterdam loopt,valt zijn blik op een groot uithangbord,met de volgende tekst: Stoere mannen gevraagd voor tocht naar de OOST!!!! Als hij door wil lopen,ziet hij een oude bekende;de kok van zijn vroegere schip.Hij loopt naar hem toe en maakt een praatje.Ze hadden altijd ruzie,maar Lange Lijs heeft hem vergeven.(Denkt Reinout).

De kok (Lange Lijs) is van plan om mee te varen naar de Oost.Als Reinout dat hoort is hij gelijk verkocht en besluit om zich in te schrijven.Maar wat hij niet weet,is dat Lange Lijs een listig plannetje heeft.

Lange Lijs heeft Reinout wijs gemaakt dat hij in “goud” handelt.En dat ze in de Oost voor goud,een kapitaal over hebben.Zijn plan is om goud mee te smokkelen in hun onderbroeken,om dat vervolgens in de Oost te verkopen.Reinout doet mee,zonder er bijna te denken wat er gebeurd als ze hem snappen.

Als het schip vertrekt,staat Lutske huilend aan de kant.Het enige wat ze kan zeggen is:”Ik hoop dat ik hem over 10 jaar weer heel thuis zie!!”.Als Reinout een paar maanden op de boot zit,merkt hij dat er vreemde gure gasten op de boot zitten.

Ze hebben allemaal zo’n maffia hoofd en ze dragen allemaal een mes bij zich.

Hij heeft spijt dat hij zich ooit in heeft geschreven,want nu beginnen ze hem ook al lastig te vallen.Als hij een van de maffioso slaat,breekt de hel los op het schip.

De helft van de bemanning wordt neergestoken en Reinout is blij dat hij op de Oost is aan gekomen.Reinout vraagt aan Lange Lijs waar ze naar toe moeten om het goud te verkopen.Lange Lijs legt het uit en zegt dat hij even weg moet.

Als Reinout bij de koper aan komt,laat hij het goud zien.De koper koopt al zijn goud en geeft hem het geld.Hij loopt naar buiten,gelijk door naar de kroeg.

Net als hij de kroeg binnen wil stappen,hoort hij een hels kabaal achter zich.

“Jij vuile Hollander,je hebt me bedrogen!!Je goud bestaat uit een stuk hout met goud gelei er overheen”.Als Reinout achterom kijkt ziet hij de koper met een mes zijn kant op lopen.”Nu ben ik er geweest”,denkt hij.Hij ziet het mes op zich af komen en……

Badend in het zweet wordt hij wakker.Wat een vreselijke droom.

Zijn idee om de Vrije Vaart op te gaan is gelijk verdwenen.

“Ik hou het maar bij barman”,denkt hij.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen