Boekverslag : Thea Dubelaar - De Mislukte Moordenaar Ofwel De Kinderredder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1121 woorden.

Uitgeverij: Malmberg Den Bosch .

Met tekeningen van : Els van EgeraatHoofdpersonen:Jorge ( later Jorge Valdes ).

Ferdinand Valdes.Bijpersonen:Antonie.

De rat en Felipe.

De duivel

Anna Rosa Valdes.

Loewis Valdes.

Joachim

Vera

MariaTijd en plaats van het boekHet boek speelt zich af ergens in de jaren negentig. Het land of stad wordt niet genoemd

waarschijnlijk in een land als Amerika waar het warm weer is en af en toe een iets koude winter waar straatjongens in een grote stad niet gewenst zijn en worden mishandeld.VerslagJorge is een straatjongen die al zover hij zich dat herinnert op straat leeft.

Hij wist nog wel dat hij in een huis van golfplaten samen met zijn moeder woonde en er een man gekomen was met een dure auto. Zijn moeder was ingestapt en nooit meer terug gekomen. Nu leefde Jorge van stelen en rollen van zakken. Antonie, ook een straatjongen , is zijn besten vriend samen fantaseren ze onder het genot van een flesje bier en een zakje lijm hoe heerlijk het moest zijn om een vader te hebben die ‘s ochtends naar zijn werk ging en ‘s avonds weer terugkeerde, en hoe het was om in een opgemaakt bed te liggen met lakens en kussens, maar het meest over hoe het moest zijn om zonder gevaar te leven en nooit honger te hebben.

De twee vrienden maken ook deel uit van de straatjongensbende van de stad.

Antonie verdient af en toe wat bij met het wassen van auto’s bij het stoplicht. Aangezien Antonie een dag niet kon wassen omdat hij iets anders te doen had stond Jorge op zijn plaats.

Jorge was wel bekend met het auto’s wassen , soms lukte het hem wel 3 auto’s te wassen voordat het licht weer op groen sprong. Terwijl Jorge bezig is gaat er en Autoraampje open . De man in deze vraagt Jorge om in te stappen omdat hij werk voor hem zou hebben. Aangezien Jorge een straatjongen is weet hij dat het iemand kan zijn die hem wil verraden of erger, vermoorden. Maar Jorge gaat op z’n instinct af , hij stapt in en de bestuurder zegt dat hij hem een probleem heeft te vertellen. Ze rijden naar de Botanische tuinen midden in de stad. De man verteld dat hij Ferdinand heet en hij een zeer groot probleem heeft en Jorge hem moet helpen. Jorge luistert aandachtig terwijl hij z’n drie pizza’s achter elkaar naar binnen slokt.

Ferdinand begint:

"Het begon allemaal op een doordeweekse middag, het was een uur of 5 en er werd op mijn kantoordeur geklopt, " binnen " zei ik verbaasd, want ik had geen afspraken en er was niet gebeld. De man begon te spreken, hij zei: " hier is een brief lees deze goed volgende week kom ik het antwoord vragen". De man verlaatte mijn kantoor en ik las de brief door. Het was een brief van mijn vader, hij legde uit dat degene die de brief net bracht de duivel was. Het zat zo:

Mijn vader werkte in die tijd bij een cacaoplantage. Zijn baas bezat nog meer bedrijven en was behoorlijk rijk geworden. Zijn baas was zeer gelukkig want hij was begonnen net als jij als een straatjongen, en nu was hij heel erg rijk. Op een dag zei de baas dat hij wegging en hij vroeg aan mijn vader de zaak te runnen in de tijd die hij weg zou zijn. Mijn vader was natuurlijk heel erg gelukkig en weigerde dit niet. Op een dag kwam er een man binnenlopen en vroeg naar de baas. Ja, dat was mijn vader nu dus. Het was de duivel die uitlegde dat mijn vader zijn ziel moest geven aan de duivel omdat hij mijn vader rijk zou hebben gemaakt. Mijn vader probeerde uit te leggen dat hij de baas niet was maar er was geen tegensputteren nodig. De duivel legde uit dat hij kon kiezen: zijn ziel geven of zijn zoon aan de duivel geven. Mijn vader heeft voor de 2e optie gekozen ." Nu heb ik het voor het kiezen " zei Fedinand en ik heb al gekozen : naast de 2 opties die mijn vader had had ik nog een derde : iemand vermoorden.

Daarom heb ik jou gevraagd te helpen.

Dan beginnen de Avonturen van Jorge en Ferdinand. Ze worden beste vrienden. Jorge krijgt geld van Ferdinand om kleren te kopen. Dit levert hem een groot probleem op bij de bende, Felipe en de rat zeggen dat Jorge een verklikker is en dat er daarom de laatste tijd zoveel jongens door de ordedienst worden weggeveegd uit het leven. Hij moet vervolgens verhalen verzinnen om niet in elkaar geslagen te worden door de bende, de enige aan wie hij gedeeltelijk de waarheid verteld is Antonie . De missie van Ferdinand ( iemand vermoorden ) is niet makkelijk voor hem want hij is een mensen redder en geen moordenaar. Hij besluit met Jorge terug te gaan naar zijn gezin: Anna Rosa zijn vrouw, Loewis zijn zoon , Maria en Vera zijn bedienden. Ze hebben een leuke tijd samen. Ferdinand besluit zich toch maar aan de duivel over te geven . maar eerst wil hij zien hoe Jorge zich op straat redt. Hij volgt Jorge de hele dag. Op een gegeven moment zijn Jorge en Antonie naar een braak staand pand gelopen om te snuiven, zuipen, dromen en fantaseren. Plotseling komt er iemand van de ordedienst die hen aanvalt. Op het moment van de aanval zijn de twee jongens compleet stoned van de lijm en dronken van het bier door elkaar. Antonie wordt gedood. Op het moment van de genadeslag voor Jorge komt er een tweede schim de kamer in lopen. Hij slaat de man van de ordedienst dood neer. Het blijkt Ferdinand te zijn. Hij heeft aan z’n plicht voldaan !!!

wil je weten hoe Het met Jorge afloopt, lees dan het boek:

De mislukte moordenaar ofwel De Kinderredder.Over Thea Dubelaar.Thea is geboren op 26 Januari 1947 in Den Ilp vlak bij Amsterdam. Na haar middelbare opleiding kwam ze terecht op de assurantie afdeling van De bank . Het bevalde haar daar echter niet. Ze kreeg een baan als hoofdredacteur bij de Okki en Taptoe. In 1972 verhuisde ze naar Parijs met haar uit Guadeloupe afkomstige Fransman . Ze was kunstenares geworden en maakte vanalles. Nu is ze schrijfster en schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Zij vindt namelijk dat het leven zoveel kanten kent dat je er wel over moet schrijven.

Andere boeken van haar zijnSjanetje

Een beetje leeuw

Drie in de put

Een ander verhaal

Mijn papa is een prins

wil je mij vriendje zijn.

Een dag om te onthouden

Sander

en nog veel meer.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen