Boekverslag : Max Dendermonde - Vaarwel Plumpudding, Cognac En Sigaren!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 633 woorden.

Tijd & Ruimte
TIJD

Het boek speelt zich af in de tijd waarin Max Dendermonde leefde toen hij het boek schreef. Dat is in de jaren zeventig.
Toch is het erg moeilijk op te maken wanneer het boek zich afspeelt want je kan het eigenlijk uit haast niks opmaken. Dat is dus knap gedaan door de schrijver.
Je merkt dat het zich niet in de toekomst afspeelt of in de tijd waarin wij nu leven; dat kan je merken aan de omgang tussen ouders en kinderen. Ook zijn er niet veel moderne dingen; op het werk van Theo kwam een goede computer en iedereen was daar erg blij mee. Hieruit kan je opmaken dat het boek zich een tijdje geleden afspeelt; omstreeks de jaren zeventig.


RUIMTE

Het boek speelt zich af in Nederland, in Amsterdam. Dit staat letterlijk in het boek vermeld maar je kan het er ook zelf uit afleiden; er worden verschillende Nederlandse steden genoemd waar ze niet ver vandaan wonen. Als ze op reis gaan vliegen ze ook met de KLM en al de achternamen die in het boek voorkomen zijn duidelijk Nederlands.


Personages
De hoofdpersoon in dit boek is Theo Wederholt; een man van 38 jaar met blond haar. Dit is het enige wat over zijn uiterlijk staat vermeld maar ik denk dat hij een normaal postuur heeft en ook best aantrekkelijk is want er vallen veel vrouwen op hem. Dat heeft hij echter zelf niet altijd in de gaten want hij is erg naief.
Theo heeft een moeilijke jeugd gehad; hij kreeg thuis niet veel aandacht en toen het bedrijf van zijn vader failliet ging moest hij het huis uit wegens geldgebrek. Waarschijnlijk plant hij daarom nu alles van tevoren en is hij altijd erg sober gebleven.
Als je hem op het eerste gezicht ziet komt hij over als een erg burgelijke en saaie man. Maar dat is hij niet, hij kan alleen erg moeilijk zijn gevoelens uiten en komt daarom soms onvriendelijk over.
Hoewel hij zijn twee kinderen opvoedt met het motto 'geduld is alles' is hij zelf alles behalve geduldig; Theo ergert zich erg snel aan mensen maar weet dit altijd wel goed te verbergen. Hij wil dat z'n kinderen gelukkig zijn en goed worden opgevoed, dit komt waarschijnlijk ook door z'n moeilijke jeugd.


Boekbeschrijving & Titel
De uitgave van het boek dat ik gelezen heb was al erg oud; de bladzijdes waren vergeeld en sommigen zaten zelfs los. Je moest er dan ook aan denken dat je het boek niet te ver opendeed omdat er anders nog meer bladzijdes los kwamen te zitten. Maar dit had alleen maar met de ouderdom te maken.

Het boek heeft 150 bladzijdes, een slappe kaft en las erg aangenaam. Het was ook een fijn lettertype; niet te groot en niet te klein. Op de voorkant staan de schrijver, de titel en de uitgeverij in een duidelijk en groot lettertype vermeld. Er staat ook een plaatje op de voorkant; een stilleven van plumpudding, een fles cognac en sigaren. Op de achterkant van het boek staat een inleiding.


Eigen mening
Dit boek vond ik erg makkelijk om te lezen; je had het bij wijze van spreken in één adem uit. Het is erg fijn geschreven.
Er wordt één jaar uit het leven van een man verteld die eigenlijk erg ongelukkig is maar je ziet hem steeds wat gelukkiger worden. Het is prettig om te lezen dat iemand het steeds fijner krijgt, vooral omdat hij het vroeger erg moeilijk heeft gehad.

Behalve een goed verhaal heeft Max Dendermonde ook humor in dit boek verwerkt dus soms was het ook best grappig; dit las erg aangenaam. Wat ik ook erg knap vond is dat het boek niet saai werd. Dus eigenlijk alleen maar lof over het boek 'Vaarwel, plumpudding, cognac en sigaren!' , dit was het eerste boek dat ik gelezen heb van Max Dendermonde maar zeker niet het laatste.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen