Boekverslag :  - Bram Stokers Dracula
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 992 woorden.

XAVERIUSCOLLEGE Borgerhout naam: van Nispen


Datum: 17/04/2001 voornaam: Jan


Klas: 5Ewi nr: 16


Vak: Nederlands


Opdracht: Leeservaring
Naam van het boek: Bram Stokers Dracula
Schrijver: Zoals de titel het al laat raden is het boek dat ik gelezen heb geschreven door Bram Stoker (1847-1912). Bram Stoker is geboren te Marino Crescent (Clontarf) en studeerde aan het Trinity college waarna hij de job van burgelijk bediende combineerde met deze van drama-criticus voor “The Evening Mail”. Nadat hij trouwde met de ex-vriendin van Oscar Wilde, Florence Balcombe, verhuisde hij naar London waar hij zakenmanager werd voor het Irving's Lyceum Theatre. Bram Stoker verhoogde zijn inkomen door het schrijven van een reeks novellen, waarvan het verhaal van Dracula (1897) het bekendste van is.
Eerste publicatie: 1898
Verklaring titel: In het boek krijgen we een versie op het verhaal van “Graaf Dracula” geschreven door bram Stoker dus vandaar de titel.
Kader: Het verhaal speelt zich of gedurende een periode van 2 jaar. Het begint op het moment dat de advokaat Jonathan Harker door Graaf Dracula ontboden wordt en eindigt met de dood van Dracula.
Hoofdpersonage: Graaf Dracula, maar ik vertel meer over hem op de keerzijde.
Synopsis: Het boek vertelt het verhaal over “Graaf Dracula” die zijn geboorteland wil verlaten en wil verhuizen naar Engeland. Om alles te regelen nodigt hij advokaat Jonathan Harker uit om alles in orde te brengen. Maar Dracula kan zijn bloeddorst niet bedwingen en maakt Jonathan tot een van zijn volgelingen. Eens in Engeland aangekomen zet Dracula zijn vampierpraktijken verder en creeërt paniek in de Londense achterbuurten. Dit duurt tot het moment dat Dracula smoor verlieft wordt op Jonathans verloofde Mina en haar d.m.v hypnose tot te zijne probeert te maken. Gelukkig zijn de vrienden van Jonathan en de Nederlandse vampierspacialist Van Hesling er nog om Mina en Johnatan uit de klauwen van Dracula te redden. (letterlijk op sommige momenten) Johnatan kan uiteindelijk uit de greep van Dracula ontsnappen en probeert samen met Van Hesling Mina terug te krijgen.


Nadat Mina door Dracula gebeten werd zijn Jonathan en Van Helsing genoodzaakt Dracula uit te schakelen om te voorkomen dat Mina ook in een vampier verandert. Na een hevig gevecht tegen de zigeuners, waarbij slachtoffers vielen in beide kampen, lukten ze er toch in het leven van Mina te redden door een spies het hart van Dracula te doorboren en hierdoor het lot van graaf Dracula te bezegelen.

Persoonlijke mening.......


De figuur die me heeft geraakt in “Bram Stoker’s Dracula” is Graaf Dracula zelf.

Beschrijving van Dracula:


Historisch: Dracula was vroeger een nobele ridder en een goed koning tot op de dag dat hij terug komt van een kruistocht en merkt dat zijn is vrouw vermoord. Dracula zweert wraak en zegt dat hij niet zal sterven voordat hij zijn vrouw gewroken heeft. Hij drink het bloed van zijn overleden vrouw om zijn woorden kracht bij te zetten. Hierdoor wordt graaf Dracula een levende dode, een persoon die slechts in leven kan blijven door het bloed van andere levende mensen te drinken. (vampier)

In het boek: Dracula is een mysterieus en zeer gevreesd persoon om en rond de Borgo-pas in Transylvanië. Er verdwijnen regelmatig mensen in die buurt en iedereen weet dat Dracula er iets mee te maken heeft. Niemand durft echter iets te doen uit vrees voor eigen leven.


Als je de persoonlijkheid van Dracula wat beter nader bekijkt, merk je dat hij in feite een eervol man is, met veel zelfbeheersing en grote mentale sterkte, maar zijn hart is echter gevuld met haat, woede en verdriet.

Waarom heeft de figuur Dracula mij geraakt:

Eerst en vooral mijn minst diepzinnige argument. Als puber heeft de donkere kant van het bestaan een grote aantrekkingskracht op mij. Dracula heeft veel macht, veel zelfbeheersing, is gepassioneerd en overtuigd in zijn doen en laten. Hij laat hem niets in de weg leggen om te verkrijgen wat hij wil. Dit is iets wat mij aanspreekt, zonder scrupules iets kunnen doen is iets dat me wel aanspreekt. Handelen zonder zonder de last van het geweten lijkt mij toch zeer comfortabel te zijn. Dit is echter een gedachte waar ik niet trots op ben.

Ten tweede vind ik Dracula de perfecte slechterik. Hij is intelligent, sympathiek, overtuigend en van nature slecht. Met perfecte slechterik bedoel ik een personage die de rol van de slechterik vervult in een film of een boek, maar die toch al de sympathie van de lezer of de kijker naar zich toe trekt. Gedurende het hele verhaal gingen mijn gedachten uit naar Dracula die alleen maar moordt omdat hij niet beter weet en altijd zijn hart volgt.

Ten derde heb ik medelijden met hem, het enige waar hij naar streefde was gelukkig samenleven met zijn geliefde vrouw en dat werd brusk verstoord. Nu dat Dracula eindelijk nieuw geluk hoopt te vinden met Jonathans verloofde Mina (en de liefde was wederzijds) wordt die droom ook aan dingelen geslagen door Prof. Van Helsing en de vrienden van Jonathan. Het is alsof hij een eeuwige strijd levert naar geluk en zijn doel nooit zal bereiken.

Tot slot vind ik graaf Dracula een innemend persoon. Het is een man die vast houdt aan oude tradities en deze ook respecteert. Zijn goede verstandhouding met de zigeuners is hier een bewijs van. Dracula heeft veel levenwijsheid en goede eigenschappen , maar spijtig genoeg worden deze teniet gedaan door de de haat en verdriet in zijn hart om de dood van zijn vrouw... .

Ik zou het boek zeker en vast aanraden omdat het een echte klasieker is. Het is een goed uitgewerkt boek dat een goede kijk geeft op het leven aan het einde van de negentiende eeuw en een oude mythe terug tot leven brengt. Graaf Dracula heeft echt bestaan. Wel niet als de persoon zoals in het boek beschreven, maar Bram Stoker heeft de herinnering aan de ware graaf door dit verhaal vereeuwigd. Het verhaal zorgt ervoor dat “Graaf Dracula” voor eeuwig een levende zal blijven onder de doden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen