Boekverslag : Maarten 't Hart - De Aansprekers
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 799 woorden.

Uitgever: Amsterdam - Uitgeverij De Arbeiderspers



Korte inhoud: In het voorjaar van 1973 kreeg Maarten 't Hart van de huisarts van zijn ouders te horen dat zijn vader nog maar te hoogste een half jaar te leven had. De vader van Maarten, Pau 't Hart, had een ongeneeslijk kankergezwel in de kop van zijn alvleesklier. De huisarts achtte het, in overleg met Maarten 't Hart, beter dat zijn vader, zolang hij nog gezond en wel was, niet ingelicht zou worden over zijn situatie. Dat betekende natuurlijk dat Maarten 't Hart allen en in het geheim moest verwerken dat zijn vader spoedig zou sterven. In dit boek beschrijft hij dit proces en geeft hij tegelijkertijd een beeld van zijn vader en zijn beroep: grafmaker. Maarten had het enorm moeilijk met het feit dat zijn vader binnen het jaar zou sterven. Hij dacht terug aan alle mooie momenten die hij samen met zijn vader heeft gehad. Aan de tijd dat Pau nog landbouwer was, maar ook aan alle verhalen die zijn vader vertelde over het kerkhof. Maarten vond het zeer vreemd, dat zijn vader zich stukken beter voelde na zijn open-dicht-operatie. Nochtans hadden de doktoren niets gedaan. Ook Pau zelf vond het zeer vreemd, want hij had al dertig jaar maagklachten en nu voelde hij niets meer. Pau wist in zijn onderbewustzijn dat er iets niet in orde was. Hij had tevens het vermoeden dat Maarten er meer van wist, maar telkens als hij erover begon, deed Maarten alsof hij hem niet hoorde. Hanneke zag dat Maarten proble­men had en zij zorgde ervoor dat ze konden logeren bij de familie Zumtrum, in Zwitserland. Dat was maar goed ook, want Maarten kon de dood van zijn vader niet meer onder ogen zien. Maar zelfs daar werd hij geconfronteerd met de dood. Wanneer hij thuiskomt wil hij zo snel mogelijk zijn vader zien. Enkele maanden later wordt Maarten opgebeld, zijn vader is opgeno­men in het ziekenhuis. Maarten was verbouwereerd door het feit dat de ziekte zo plots toe­sloeg. De dokters hebben Pau enkele keren teruggehaald van de dood en daar was hij zeer trots op, maar het bleef niet duren.



Hoofdthema: Dit boek is eigenlijk een biografie over het leven van Pau 't Hart. Maar het boek handelt in de eerste plaats over de dood.



Naam der voornaamste personages:



Maarten 't Hart is een brave, bedreven en geleerde bioloog. Hij is getrouwd met Hanneke, maar heeft nog geen kinderen. Wanneer hij verneemt dat zijn vader doodziek is kan hij dit moeilijk verwerken. Hij raakt hierdoor in soort depressie, hij wil het geheim aan iemand kwijt maar dat mocht niet en hij verdrukt al zijn gevoelens. Hij probeert soms van zichzelf de perfec­te zoon te maken en gedraagt zich zoals zijn vader het zou willen. Als hij niet bij zijn vader is zoekt hij zijn troost in de klassieke muziek of in de dichtkunst.



Pau 't Hart is de vader van Maarten. Hij is eigenlijk een landbouwer in hart en nieren. Maar aangezien hij overal als knecht werkte, ging hij voor de gemeente werken als grafmaker. Hij doet dit beroep met hart en ziel, niet alleen omdat hij zeer gelovig was, maar gewoon omdat hij het een leuk en spannend beroep vond. Eén zaak in zijn leven zat hem verschrikkelijk dwars. Hij sloeg Maarten, toen hij klein was, bijna elke dag. En dat kon hij zichzelf niet vergeven, want hij wist dat Maarten veel van hem hield.



Hanneke is de vrouw van Maarten 't Hart. Zij weet niets van de situatie van haar schoonvader, maar wanneer Maarten vreemd begint te doen, staat ze toch altijd voor hem klaar.



Ai van Leeuwen is de plaatselijke steenhouwer en is tevens een goede vriend van Pau 't Hart. Hij is steeds bereid om Pau een handje te komen toesteken, bij het uitgraven of verplaatsen van een grafsteen.



De bezoekers van het kerkhof: dit zijn een aantal personages die in de verhalen van Pau voorkomen, de meeste kunnen het niet zo goed vinden met hem. Zij komen Pau voortdurend lastig vallen met vervelende vragen en opmerkingen of ze komen gewoon regelmatig het kerkhof onveilig maken.



Eigen appreciatie:



Ik vind dit dat dit boek redelijk saai is, er gebeuren geen spannende of echt amuserende dingen in. Maarten 't Hart beschrijft eigenlijk de dood, hoe een mens zich voelt wanneer men weet dat iemand die hem dierbaar is gaat sterven. En ik vind zoiets nu niet direct amuserend of span­nend. Van dit boek word je eigenlijk een beetje depressief en volgen mij is dat niet de bedoe­ling van een boek.



Maarten vertelt ook hoe het leven is als grafmaker. Hij verteld over mensen, die bij wijze van spreken, hun plaats bij hem komen reserveren, maar ook hoe zwaar het leven van een grafmaker wel is. En dat is soms wel interessant.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen