Boekverslag :  - Alleen Op De Wereld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 714 woorden.

1. Boekbeschrijving:

Auteur: Hector Malot


Titel: Alleen op de wereld


Plaats en jaar van uitgave: Amsterdam 1998

Samenvatting van de inhoud

Remi woont tot zijn achtste jaar bij moeder Barberin, zijn vader werkt als steenhouwer in Parijs. Als zijn vader onverwachts thuiskomt, verkoopt hij Remi aan Signor Vitalis, een straatmuzikant die met een paar honden en een aap door Frankrijk trekt. Remi blijkt geen echt kind van moeder Barberin te zijn geweest maar een vondeling. Van Vitalis leert Remi zingen en optreden voor geld. Als Vitalis onderweg sterft, vindt Remi onderdak bij de tuinder Acquin die hem liefdevol opneemt in zijn gezin. Als deze zijn rekeningen niet meer kan betalen, moet hij de gevangenis in en zo staat Remi weer op straat.

Hij ontmoet Mattia met wie hij verder door Frankrijk zwerft. Onderweg ontmoeten ze Arthur en zijn moeder, mevrouw Milligan, die op de Zwaan, een luxe jacht een rivier afvaren. Als ze elkaar al een tijdje uit het oog verloren zijn, komt Remi erachter dat zij misschien meer weet over zijn biologische moeder. Samen met Mattia gaan ze op zoek, eerst in Engeland, later langs de grote rivieren in Frankrijk. Als ze mevrouw Milligan vinden, blijkt zij Remi’s echte moeder te zijn. Het verhaal besluit met een korte samenvatting van wat zich daarna nog heeft afgespeeld. Dit is een korte samenvatting, maar ik kan in zo’n uitgebreid boek niet in de details gaan anders ben ik eeuwen bezig.

3. Personages

De hoofdpersoon is Remi, die door Meneer Barbarin aan een landloper is verkocht. Hij is in het begin erg verdrietig en houdt niet van Vitalis, maar later wel erg.


Hij raakt goed bevriend met Mattia en heeft veel liefde nodig, bijvoorbeeld van Mevr. Milligan. Vitalis is een oude landloper die met toneel en gezangopvoeringen geld verdient. Hij koopt Remi en neemt hem mee. Het is een erg vriendelijke en meevoelende man.


Moeder Barbarin is degene die Remi heeft gevonden. Ze heeft hem liefdevol opgevoed en houdt heel erg van hem.


Barbarin is haar man, hij is erg gemeen en haat Remi. Hij is degene die hem verkoopt.

4. Tijd

De roman speelt zich tegen het eind van de 19e eeuw af, zo rond 1870, want er zijn al mijnen en zo, maar het gaat er nog allemaal een beetje primitief aan toe. Ook hoe de mensen met elkaar omgaan, de armenbuurten en de ‘slavernij’ gaf mij het beeld van deze tijd.

5. Plaats.

Dit boek speelt zich overall in Frankrijk af, want Remi en Vitalis trekken enorm veel rond en ook later Remi met Mattia.


Titel

De titel van het boek, Alleen op de wereld, is gekozen omdat Remi zich kort nadat hij aan Vitalis is verkocht vreselijk alleen voelt. Dit gevoel keert steeds terug als hij weer een geliefd gezin moet verlaten, al komt het aan het einde allemaal goed, dus hij is niet meer alleen.
6. Perspectief

In dit verhaal wordt Remi van binnenuit beschreven. Je leert hem kennen door dat wat hij voelt, zegt, doet en denkt, Hierdoor voel je heel erg mee met Remi. Het verhaal is eerste persoon enkelvoud. De andere personen worden van buitenaf beschreven. Sommigen goed anderen minder goed.

7. Thema

Het thema is eenzaamheid, en de gevoelloosheid van de wereld. Dit was toen erg openbaar, maar ik denk dat de wereld nog steeds erg gevoellos is, op een andere manier. Alles is zo koud, als dat het geode word is, zo haastig, en als je dat thema niet in kan houden word het al gauw zwaar. Dit kan ertoe leiden dat je je geïsoleerd en alleen voelt, zo, dat niemand om je geeft. Net als Remi. Het is trouwens een erg actueel thema.

8. Beoordeling

Dit boek roert me ook na talloze keren lezen weer tot tranen. Als ik ‘Alleen op de wereld’ lees, zorg ik altijd voor een pakje zakdoekjes in de buurt. Het is een fantastisch boek: de woordkeuze is misschien een beetje ouderwets, maar goed te begrijpen en prefect voor de handeling. Het is op zo’n dramatische manier geschreven dat het een echt ontroerend boek is. Het is denk ik ook best realistisch, zoiets gebeurde rond die tijd vast wel vaker.


Mijn beoordeling: Geen lectuur voor ‘s avonds, want als je één keer begint, leg je ‘t niet meer weg!


Prachtig!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen