Boekverslag : Rudolf Geel - De Paradijsganger
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 597 woorden.

Uitgever: Amsterdam, Uitgeverij De ArbeiderspersPlaats van de handeling: De handeling speelt zich af in een Nederlands dorpje in de

(land, streek, lokaliteit, enz.) nabijheid van Rotterdam. Het hoofdpersonage begeeft zich in het tweede deel van het verhaal naar een pittoresk dorpje in de Franse Champagne streek.Sociaal milieu: De roman is toegespitst op het alledaagse burgersleven en de problemen

(arbeiders, boeren, burgers, enz.) die zich daar voordoen.Tijdperk: Het verhaal speelt zich af in onze tijd.Naam der voornaamste personages: (hun functie, hun karakter, hun onderlinge relatie)

Johannes Rijkaert is een Nederlands professor die zich midden in een midlife-crisis bevind. Hij voelt zichzelf eigenlijk zeer gelukkig, maar thuis en op zijn werk kan hij zijn gedachten niet ordenen. Gelukkig voor hem heeft hij buiten zijn werk ook nog zijn sport, het wielrennen. Maar wanneer hij merkt dat hij ook daar niet meer meekan met de jeugd, beginnen zijn zorgen pas echt. Na enkele blunders op zijn werk en op de conventie van Brussel, dringt het tot hem door dat hij dringend aan vakantie toe is. Na overleg met vrouw en kinderen besluit hij naar hun buitenverblijf in Frankrijk te trekken. Wanneer hij ginds arriveert, overkomen hem een aantal vreemde zaken. De eerste dag durfde of wouw hij het huis niet uit, alhoewel hij daar zin in had. Plotseling vind hij de moed om toch naar buiten te gaan en de stad in te trekken. Wanneer hij in een dorp over een markt loopt, ontmoette hij een mooie, jonge kaasverkoopster. Als hij in haar gezelschap is razen de hormonen door zijn lichaam. Johannes kan het niet nalaten van haar te versieren, en alhoewel hij 45jaar is en zij in de twintig lukt hem dit. Hij is natuurlijk zeer trots op zijn aanwinst, maar diep vanbinnen zit hij toch met schuldgevoelens ten opzichten van Debbie, zijn vrouw. Na enkele maanden met zijn maîtresse te hebben doorgebracht besloot hij toch van terug te keren naar Nederland. Bij zijn aankomst begint alles weer opnieuw.

Debbie Rijkaert is de echtgenote van Johannes. Zij twijfelt steeds harder aan haar relatie met haar echtgenoot. Wanneer zij avances maakt op Johannes, wijst hij haar telkens af. Terwijl is hij te vermoeid van het fietsen of van zijn werk. Debbie denkt dat Johannes haar niet meer lief heeft, maar diep van binnen weet zij dat het niet waar is. Desondanks raakt zij toch aan de drank en laat zij Johannes gaan, met de hoop dat daarna alles beter wordt.

Maartje en Tommie zijn de kinderen van Johannes en Debbie. Ze zijn beide tieners en natuurlijk maken ook zij het leven van Johannes moeilijk. Ze hebben beide geen goede relatie met hun vader. De oorzaak daarvan ligt niet direct bij hen maar bij Johannes zelf. Hij had, mede door zijn werk, nooit veel aandacht voor hen.Wanda Dintelhof is de bezorgde secretaresse van Johannes. Aangezien zij niet moeders mooiste is en daardoor nog steeds vrijgezel is, kijkt ook zij regelmatig te diep in het glas. Wanda komt in het verhaal niet veel voor, maar het is zij die Johannes zover krijgt om op vakantie te gaan.

Nadine: zij is de maîtresse van Johannes. Alhoewel ze een verloofde heeft in Parijs, waar ze ook studeert, viel ze toch voor de charmes van Johannes. Ze wist van Johannes dat hij getrouwd en kinderen had, maar dat stoorde haar niet.

Koos en Reintje zij zijn de buren van familie Rijkaert. Reintje is een zeer goede vriendin van hen en komt regelmatig op de koffie. Ze is soms jaloers op Debbie, omdat zij Johannes zo een goede man vind. Eigenlijk zou ze van echtgenoot willen ruilen met Debbie.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen