Boekverslag : Aidan Chambers - Je Moet Dansen Op Mijn Graf
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 1057 woorden.

Aidan Chambers: “Je moet dansen op mijn graf.”


<br>

<br>


1. Korte inhoud:


<br>


ü Het boek gaat over een jongen, Henry Robinson, meestal Hal genoemd. Hij is opgepakt omdat hij op het graf van zijn beste vriend, Barry, heeft gedanst. Dit had hij voor Barry’s dood beloofd. Hij wil hierover echter niets zeggen tegen de politie, misschien enigszins omdat hij zich schaamt over zijn homoseksuele relatie met Barry.


<br>


ü Het verhaal is opgebouwd uit kranteknipsels, rapportverslagen van een maatschappelijk werkster en geschreven stukken van Hal. Dit maakt het verhaal soms wel ingewikkeld, omdat de verschillende onderdelen zich in een andere tijd afspelen en door elkaar worden gebruikt.


<br>

<br>


2. De auteur:


<br>


ü Aidan Chambers is geboren in 1934.


<br>


ü In 1979 schreef hij "verleden week", ook “lang weekend op drie manieren” genoemd.


<br>


ü “Het geheim van de grot” heeft hij in 1984 geschreven en hij kreeg hiervoor in 1985 een zilveren griffel,


<br>


ü In1985 schreef hij “Tirannen” en een jaar later werd ook dit boek bekroond met een zilveren griffel.


<br>


ü In 1990 schreef hij “Nu weet ik het”.


<br>


ü Zijn derde zilveren griffel kreeg hij in 1994 voor “de tolbrug”, een boek dat hij in 1993 geschreven heeft.


<br>


ü Hij schreef ook nog boeken zoals “Tell me” en “The Present Takers” die nog niet vertaald zijn.


<br>


ü Hij is tevens actief in leesbevorderingsprojecten en is bezig met projecten in verband met jeugdliteratuur. Zijn beschouwingen maken wereldwijd deel uit van cursussen. Via een door hem opgezette uitgeverij legt hij zich toe op het uitgeven van vertaalde jeugdletterkunde.


<br>


ü In februari 1995 nam hij deel aan workshops in Vlaanderen en Nederland. Zijn standpunt: De leraar moet proberen de beste vriend in het leerproces te zijn. Enkele van zijn adviezen: scholen en bibliotheken moeten streven naar de grootst mogelijke beschikbaarheid per titel; het tentoonstellen van boeken prikkelt de nieuwsgierigheid en beïnvloed de manier waarop kinderen naar boeken kijken.


<br>

<br>


3. Aspect:


<br>


ü Het voornaamste aspect uit het boek is de kijk op homoseksualiteit vanuit de ogen van een homoseksuele jongen. Deze personages worden vrij realistisch weergegeven, gelukkig niet te gedetailleerd. Voor een hetero wordt het duidelijker hoe een homo zich voelt, maar het verhaal wordt daarom voor een hetero misschien minder inleefbaar en begrijpbaar. Als je niet zeker bent of je homo of hetero bent is het een goed boek om hier een definitief antwoord op te krijgen. Als je toch zeker weet dat je homo bent is dit een goed boek om beter met je homoseksualiteit te leren omgaan.


<br>

<br>

<br>

<br>


4. Personages:


<br>


ü Henry, ook Hal genoemd: Hij is het zestienjarige hoofdpersonage en hij is geobsedeerd door de dood. Hij zit midden in de pubertijd en is zeer onzeker of hij hetero of homo is, hij woont net in Southend waar Barry hem redt van de verdrinkingsdood, hij wordt smoorverliefd op Barry. Ze maken samen de belofte om op elkaars graf te dansen als een van beide sterft, die belofte komt hij dan ook na.


<br>


ü Barry: Hij heeft geen vader meer en runt samen met zijn moeder een platenzaak. Hij wordt in de loop van het verhaal Hals beste vriend. Deze biseksuele jongen, wordt eerst verliefd op Hal. In de loop van het verhaal leert hij, dankzij Hal, Kari kennen. Hierdoor krijgt hij ruzie met Hal waardoor Hal wegloopt. Barry rijdt achter Hal aan maar tijdens de achtervolging rijdt hij zich te pletter. Hal zal daarom op zijn graf dansen, zoals beloofd.


<br>


ü Kari: Ze is een Noors meisje dat sinds enkele maanden in Southend woont. Eerst leert ze Hal kennen, die haar later voorstelt aan Barry. Ze begint samen met Barry een relatie waardoor Hal en Barry ruzie krijgen.


<br>


ü Spike: Hij is een vriend van Hal, in het begin van het verhaal gaat Hal alleen met Spikes boot varen, waardoor hij bijna verdrinkt, maar gered wordt door Barry. Later in het verhaal springt hij ter hulp als Barry en Hal in de problemen zitten. Na Barry’s dood begint hij een relatie met Hal.


<br>


ü Maatschappelijk werkster J.K. Atkins: Ze moet onderzoeken waarom Hal op het graf van Barry heeft gedanst, ze vraagt onder andere hulp aan Mijnheer Osborn.


<br>


ü Mijnheer Osborn, bijgenaamd Ozzy: Dit is de leraar in Literatuur van Hal. Hij wil Hal helpen met zijn studiekeuze door aan hem te vragen of hij in het zesde jaar in zijn klas wil zitten. Hij zal ook proberen om Hal te overtuigen om te zeggen waarom Hal op Barry’s graf heeft gedanst. Dit doet hij op aandringen van de maatschappelijk werkster.


<br>


ü Moeder van Barry: Ze is een overbezorgde vrouw. Als Barry, die ze meestal Bubby noemt, dood is steekt ze de schuld op Hal.


<br>


ü De ouders van Hal: Zijn vader is kruier op het vliegveld, in het begin trekt hij zich van Hal niet veel aan, maar verder in het verhaal groeit hij meer naar Hal toe. Zijn moeder is een gewone alledaagse huisvrouw, ze is de eerst die op de hoogte is van Hals homoseksualiteit.


<br>


ü De motorbende: In de loop van het verhaal ontmoeten Hal en Barry een motorbende, omdat ze er allemaal nogal vreemd uitzien heeft Hal ook meteen bijnaampjes voor ze gevonden, zoals monkeyboy, meisjeshoofd, deurmat enzovoort. De motorbende neemt hen mee omdat Hal en Barry zich voordoen als vreemdelingen, maar als ze tegen spike oplopen, komt de bende erachter dat ze helemaal geen vreemdelingen zijn. Dit leidt dan tot een gevecht waarbij Hal en Barry enkele rake klappen krijgen. Gelukkig is spike er om ze te helpen.


<br>

<br>

<br>

<br>


5. Mening


<br>


ü Het verhaal is wel goed geschreven en de grote structuur is goed, maar de inhoud stond ons niet echt aan, misschien omdat het over homoseksualiteit gaat. In het begin is dit nog niet duidelijk, maar naargelang het lezen vordert, wordt dit duidelijker en duidelijker.


<br>


ü Door de wisseling van vertelperspectief was het soms moeilijk te volgen, soms wordt een zin onderbroken door een uitleg over een bepaald woord zodat het moeilijk was om de draad van het verhaal terug op te pikken. Sommige deeltjes in het verhaal waren ietwat overdreven.


<br>


ü Het is ook vrij ongeloofwaardig dat Hal toevallig gered wordt door een homoseksuele jongen die zich dan ook aangetrokken voelt tot Hal. Gelukkig waren er geen te nauwkeurige beschrijvingen van hetgeen ze deden.


<br>


ü Al bij al is het wel een goed boek, maar je moet je geïnteresseerd zijn voor het onderwerp.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen