Boekverslag : Henk Van Den Berkt - Verzet Op De Veluwe
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1201 woorden.

SchrijverDe schrijver is Henk van den Berkt. Hij is geboren op 14 maart 1939 in Utrecht.

Zij hobby’s zijn: schrijven en dichten maar muziek vindt hij ook leuk. Hij is ook dirigent in een kerkoor. Zij andere hobby’s zijn pianospelen, vissen, motorrijden, trimmen, schaatsen en lezen.

Hij heeft geschreven: Verzet op de Veluwe, Weerzien met de vijand, De verdwenen vrachtwagen, Verborgen buit, Smokkelaar op texel, Gevaarlijke stropers, de jeugdbende, Ridderspoor, Als klap op de vuurpijl.

TitelverklaringHet gaat over mensen in de 2e wereldoorlog die zich verzetten in de Veluwe.

GenreDe genre is oorlog.

ThemaDe Duitsers proberen alle joden mee te nemen. Maar ook de verzetsmensen. De vader van Sjoert en Gijs is een verzetmens.

De hoofdpersonenDe hoofd personen zijn:Gijs Brouwer: hij is aardig en help overal mee. Hij is 14 jaar. Maar later in dit boek word hij ouder.

Jan: Vriend van Gijs en en help ook altijd. Ook 14 jaar

David Cohen: Hij is onderduiker en heel moedig. 19Bijpersonen:Van Zetten: komt op voor de Duitsers. Elke verzetter heef een hekel aan hem. 39 jaar

Art Brouwer: Aardige man die in het verzet zit. Vader van Gijs en Sjoert 37 jaar

Sjoerd Brouwer: is de oudere broer van Gijs hij gaat ook in het verzet 16 jaar

Meester Dijker: is de schoolmeester van Gijs en Jan. Hij doet ook mee aan het verzet 40 jaar

Tijd en plaatsHet is in de tweede wereld oorlog. Het speelt zich af in een dorp bij een bos. Het dorpje heet Stroe.

Korte inhoudGijs lag in zijn kamer te slapen en werd ineens wakker door dat er iemand tegen zijn raam zat te tikken. Gijs schrok er van en later liet hij die jongen die tikte binnen. De jonge zei dat hij jood was en vroeg of hij hier kon verstoppen. Gijs verstopte hem in de kruipruimte en toen kwamen de Duitsers. De Duitser vroegen waar de jood was. Gijs vader en moeder wisten van niks. Dus ze konden ook niks verraden. Later begonnen ze alles te doorzoeken en ze gingen naar de kruipruimte. De officier ging er in en toen zag hij een rat voor hem lopen. Hij schrok van de rat en toen ging hij weer weg. Gelukkig is de Jood niet ontdekt. Later die avond gingen ze weer slapen en Gijs ging nog naar De Jood toe. De jood heet David Cohen. Gijs Heeft David nog geholpen om hem te verbergen. Gijs stuurt David naar het schoolplein in het fietsenhok. De avond ging Gijs naar Meester Dijker. Gijs vroeg of Meester Dijker kon helpen met iemand verbergen. Meester Dijker hielp hem om David te verstoppen. De vrouv van Meester Dijker ging David halen op een onopvallende manier. Toen David binnen was, was hij erg ziek. Mevrouw Dijker heeft de doketer gehaald. Gijs was ondertussen naar huis gegaan.

De volgende dag was voor Meester Dijker gewoon een dag om te werken. De kinderen die hij les gaf waren erg druk. De zoon van Van Zetten zag dat er iemand bij het Raam stond en zei het later tegen zijn vader. Van Zetten ging die avond naar Meester Dijkers huis om te kijken of het waar is. Ondertussen kwam Gijs om te kijken hoe het met David is. Toen hij Van Zetten zag ging Gijs hem achterna wat hij aan het doen is. Hij kreeg door dat Van Zetten Naar de Duitsers ging, om te zeggen dat er een Jood bij Meester Dijker is. Gij heeft dat gezegd Tegen meester Dijker.

David ging toen naar Aart Brouwer om daar zich te verstoppen in de schuur. De volgende Ochtend hebben ze afgesproken om David naar Engeland te brengen.

Later was er een luchtgevecht boven Stroe met een Spitfire tegen twee Duitse onderscheppings jagers. De Spitfire schoot de eerste Duitse neer en bij de tweede storte ze allebei neer. De piloot Engelse piloot overleefde het nog. Hij wou weggaan maar bij een lantarenpaal viel hij bewusteloos neer. Ondertussen werd er een verzetsvergadering gehouden die was afgelopen en Meester Dijker ging weg naar hij. Onderweg naar hij zag hij die Engelse piloot liggen. Hij sleepte hem mee terug naar de vergadering en daar werd meteen de dokter gebeld toen ze hem verzorgd hadden keken ze op zijn naamplaatje en zagen dat het David Cohen was. David was zwaar gewond en hij had bloed te kort. Meester dijker had wat bloed gegeven aan David en hij kon overnachten bij Meester Dijker.

Op een avond gingen Meester Dijker en andere mensen die in het verzet zitten. Ze willen een trein opblazen. Ze gingen door het bos naar de rails en zette daarop een bom. Toen de trein aankwam verbond Aart de twee draadjes. Een enorme explosie kwam en er was veel licht. Ze renden zo hard als ze kunnen maar een paar Duitser schoten op Meester Dijker. Toen aart veilig was zag hij Meester Dijker. Hij was gewond en de Duitser namen hem mee naar het Ziekenhuis.

In het Dorp heeft iedereen het gehoord dan Meester Dijker is gevangen.

Meester Dijker Is toen nog ontsnapt door hulp van de zusters.

Later gingen Gijs en Jan naar het bos. Ze zagen wat de Duitsers deden in het bos. Toen ze naar huis gingen hadden ze verteld hoe de basis eruitzag. Ze moesten een tekeningetje maken van de basis. Het werd in de vergadering besproken en David zag dat het tekeningetje waarschijnlijk een V2 lanceerplatform was.

Toen moesten de jongens nog een keer goed gaan kijken. Ze schreven een briefje en dat moest werden geseind naar Engeland. David wou dat doen. Hij moest dan een brief hebben waar het in staat en een wachtwoord. Hij moest met de trein naar Arnhem en hij moest op container 7 zitten. Dan komt er een man die zegt wat. En hij moets dan ook iets speciaals zeggen.

Dus hij ging met de trein weg. Maar toen hij daar was kwamen wat Duitser met een gevangene. David kent die man het was Fritsen. Iedereen die hij kent was veloren behalve hij. Hij kon niks doen om hem te helpen en hij ging helaas weer verder. Toen hij op de container zat en dat briefje was gegeven ging hij weer terrug.

David wou die man nog redden en hij ging naar de concentratiekamp om daar gevangene te zijn. Toen hij daar was vroeg hij aan iemand of hij Fritsen kent. En hij zei van wel. David heeft geprobeerd om samen te onsnappen. Toen het gelukt was waren mensen die hun helpen om terug te gaan.

Een paar weken daarna begon de werd de basis gebombardeerd. Gijs en Jan hadden vuurwerk om te laten zien waar de basis is voor de Engelsen. Ze wachten op het zware geluid van de bommenwerpers en en toen ze het hoorden staken ze het aan en renden weg.. Nog geen tien minuten later was er niks meer over van de basis.

De duitsers waren er slecht aan toe. Ze verliezen de oorlog. Er was een ontzettende hongersnood. Maar bij de boerderijen was het niet zo. Mensen gingen op tocht naar de boeren om wat eten en drinken te vragen. Sommige waren doodgegaan. En een paar weken later waren ze bevrijd.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen