Boekverslag : Antoine De Saint-exupery - Le Petit Prince
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 958 woorden.

Titel

Le Petit PrinceSamenvatting

Het verhaal gaat over een prinsje. Hij is van zijn planeet ontsnapt vanwege moeilijkheden met de bloem, tenminste, dit is wat hij zegt, maar in werkelijkheid is hij ontsnapt omdat hij eens wat anders wil zien. Iedere morgen moest het prinsje zijn planeet schoonhouden zodat er geen apenbroodbomen konden groeien waardoor de planeet uit elkaar kon barsten. Op de planeet zijn ook drie vulkanen, waarvan er 2 werken en er is een bloem.

Als het verhaal begint is het prinsje op aarde waar hij een man ontmoet in de Sahara die daar moet overnachten omdat de motor van zijn vliegtuig kapot is (die man is de schrijver van dit boek!). Het prinsje vraagt hem of hij een schaap wil tekenen. De man en het prinsje worden vrienden.

Het prinsje begint nu te vertellen over de andere planeten waar hij is geweest.

Op de eerste planeet leefde een koning, die graag over alle macht wilde beschikken en bevelen uit wilde delen. Hij wilde dat het prinsje minister zou worden, maar het prinsje wilde dit niet en ging door naar de volgende planeet.

Op de tweede planeet woonde een ijdeltuit, die alsmaar bewonderd wilde worden.

Op de derde planeet woonde een dronkaard, die dronk om te vergeten dat hij drinkt, en daar schaamde hij zich voor.

Op de vierde planeet woonde een zakenman, die het heel erg druk had. Hij was bezig om de sterren te tellen en beweerde dat ze van hem waren. Hij wil namelijk sterren bezitten om rijk te zijn en hij vindt zichzelf een serieuze man.

De vijfde planeet vond het prinsje heel bijzonder, het was de kleinste van allemaal. Er was een lantaarn en een lantaarnopsteker, hij doet de lantaarn uit en aan, want dat zijn de voorschriften zegt hij. Vroeger hoefde hij dit alleen 's ochtends en 's avonds te doen, maar de planeet is ieder jaar vlugger gaan draaien. In 1 minuut draait ze rond, dus elke minuut moet de lantaarn aan of uit. Het prinsje probeert een oplossing te bedenken. Het prinsje had met deze man bevriend kunnen raken, omdat hij de enige tot nu toe was die niet alleen aan zichzelf dacht.

De zesde planeet was tien keer zo groot en werd bewoond door een oude meneer die dikke boeken schreef. Hij is een aardrijkskundige. Hij denkt dat het prinsje ontdekkingsreiziger is en het prinsje moet hem nu vertellen over de andere planeten, zodat de oude man het in zijn boek kan schrijven.

De zevende planeet was planeet Aarde. De grootste planeet met veel koningen, aardrijkskundigen, zakenmensen, ijdeltuiten en lantaarnopstekers. Het prinsje zag echter niemand en vraagt aan een slang en aan een bloem waar de mensen zijn. Dan gaat het prinsje op een berg staan en roept of er iemand is. Hij hoort zijn echo en dit snapt het prinsje niet.

Dan ziet het prinsje een heleboel rozen, die lijken veel op zijn eigen bloem op zijn planeet. Het prinsje snapt dit ook niet, want zijn bloem had gezegd dat hij de enige bloem van die soort was. Het prinsje komt dan een vos tegen. Het prinsje wil met de vos spelen, maar de vos zegt dat hij niet met hem kan spelen omdat de vos niet tam is. De vos wil dat het prinsje hem tam maakt. De vos gaat weg en zegt "Alleen met je hart kun je goed zien". Ook zegt de vos dat het prinsje verantwoordelijk is voor zijn roos. Dan komt het prinsje ook een wisselwachter tegen, die zegt dat mensen altijd haast hebben en geen doel. Verder ontmoet het prinsje ook nog een koopman die dorstlessende pillen verkoopt, waardoor je 53 minuten in de week overhoudt.

Het is nu al de achtste dag dat het prinsje met de man in de Sahara woestijn zit. De watervoorraad is op en ze gaan opzoek naar een put. Ze vinden uiteindelijk een put. Het prinsje slaapt en de man draagt hem. Het prinsje heeft het alsmaar over zijn bloem en de man moet nu een muilkorf tekenen voor het schaap, zodat de bloem niet kapot gaat. De man heeft nu zijn vliegtuig gerepareerd en gaat terug naar het prinsje. Tot zijn grote schrik ziet de man dat het prinsje met een gevaarlijke slang praat. De man loopt met zijn revolver op de muur af en de slang gaat weg. Het prinsje wil nu ook weer naar huis en de man ook. Ze zijn allebei wel bedroefd. De man kijkt elke avond naar de sterren en denkt dan aan het prinsje. Hij zou graag willen weten hoe het nu, na 6 jaar, met zijn kleine vriendje gaat.....Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry is in 1900 in Lyon geboren. Zijn grootste ambitie was om officier in het leger te worden, daarvoor moest hij een examen doen en hij zakte.

Hij besloot om vliegenier te worden, want in die tijd nog erg gevaarlijk was. Tijdens zijn militaire dienst had hij geleerd om vliegtuigen te besturen. Hij mocht echter niet meteen piloot worden, eerst moest hij monteur worden. In 1927 was hij dan uiteindelijk piloot, hij heeft ook enkele ongelukken in de woestijn (Sahara) gehad. Later werd hij directeur van zijn eigen "vlieg-zaak" in Zuid-Amerika.

Maar deze zaak kreeg financiële problemen. Saint-Exupéry werd journalist en vloog in zijn vrije tijd. Ook heeft hij in Wereldoorlog 2 gevlogen. Hij was het er niet mee eens dat Frankrijk capituleerde en besloot om naar de Verenigde Staten te gaan. Daar ging hij verder met zijn andere ambitie, schrijven. In New York schreef hij zijn boek "Le Petit Prince". In 1942 besloot hij als vrijwilliger te vliegen in het Amerikaanse leger. In juli 1944 werd zijn vliegtuig neergeschoten door de Duitsers boven de middellandse zee, Antoine de Saint-Exupéry overleed.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen