Boekverslag : Françoise Sagan - Bonjour Tristesse
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 667 woorden.

Dit boek is geschreven door Françoise Sagan

Uitgegeven door uitgeverij Juilliard.

Het boek is een roman.

Het boek beschrijft Cécile haar herinneringen aan de vakantie die ze de voorafgaande zomer als 17 jarig meisje heeft doorgebracht.

Het thema in dit boek is het streven naar een ideaal.

Cécile is een meisje van 17 jaar, haar moeder is overleden toen ze twee jaar was. Haar vader deelt zijn leven elk half jaar met een andere vrouw. Cécile heeft twee jaar ervoor de kostschool verlaten en is net gezakt voor haar examen. Cécile heeft er veel moeite mee dat haar vader, Raymond, regelmatig van vriendin wisselt, maar zij legt zich er bij neer en ziet er ook wel voordelen van vrolijke en gemakkelijke leventje met haar vader in. De vriendin die haar vader op het moment heeft is Elza. Elza gaat ook mee op vakantie naar de Provence. Op de zesde dag van de vakantie ontmoet Cécile Cyril die met z'n moeder de vakantie in een naburige villa doorbrengt. Cécile gaat op een dag samen met Cyril zeilen en wordt verliefd op hem. Op een avond kondigt haar vader aan dat een oude vriendin van haar moeder komt logeren: Anne Larsen. Met haar komst veranderd de zorgeloze vakantie voor Cécile: Anne wijst haar erop dat ze zich voor moet bereiden op haar herexamens en maakt haar er indirect van bewust van wat voor leventje ze met haar vader lijdt. Cécile schaamt zich tegenover Anne voor het plezier dat zij aan etentjes en feesten ontlenen. Op een avond gaan ze met z'n drieën naar het casino en s'avonds betrapt Cécile haar vader met Anne in de auto. Dit vindt Cécile verraad tegenover Elza, die ook verslagen weg gaat. De volgende ochtend kondigt haar vader aan dat hij en Anne gaan trouwen. Anne heeft nu een sterke invloed op het leven van Cécile, hierdoor mag ze Cyril niet meer ontmoeten, en moet ze aan haar herexamen werken. Cécile is woedend op Anne en zint op wraak, dit doet ze door een plan te verzinnen waarbij Elza en Cyril net doen alsof ze een relatie hebben en zo willen ze Raymond jaloers maken, zodat hij ziet dat hij door met Anne te trouwen zich aan banden legt. Eerst doet het Raymond niet veel maar later voelt hij z'n eer aangetast en heroverd Elza. Doordat Anne een glimp van Elza en Raymond samen heeft opgevangen, raakt ze overstuur en vertrekt. Ze is zo in de war dat ze een ongeluk krijgt dat ze niet overleefd. Op de begrafenis ontmoet Cécile Cyril voor het laatst en Cécile loopt hem voorbij zonder iets te zeggen. Somber gaat ze haar toekomst tegemoet.

Het verhaal speelt zich af in de Provence in een vakantievilla aan de Middellandse zee.

Daar speelt het zich voor het grootste gedeelte af op het strand en in de villa, onder burgers.

De hoofdspersonen zijn:

 Cécile

 Raymond

 Anne

De bij-personen zijn:

 Cyril., hij heeft een relatie met Cécile, hij is een 26 jarige student en hij helpt Cécile bij haar plan om Anne weg te krijgen.

 Elza, ze is een jonge vrouw die een losbandig leven lijdt, zij is de vriendin van Raymond en gaat mee naar de Provence en later doet ze mee aan het plan om Anne weg te krijgen.

Het verhaal is verdeeld in twee delen die onderling weer verdeeld zijn in respectievelijk 12 en 5 hoofdstukken.

De hoofdstukken geven elk een of twee dagen van het verhaal weer.

Het verhaal is geschreven in de IK-vorm, de schrijfster en de IK-persoon zijn een en de zelfde, dit constateer ik doordat de schrijfster haar persoonlijke herrinneringen opschrijft in het boek.

Het boek heet "BONJOUR TRISTESSE" omdat als Cécile aan Annedenkt, deze woorden (uit een gedicht van Paul Eluard) bij Cécile opkomt.

De titel komt in overeenstemming met de inhoud van het boek: het boek wordt langzamerhand droeviger.

Fransoiçe Sagan is op 21 juni 1935 geboren en ze schreef dit boek als haar debuut op 18-jarige leeftijd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen