Boekverslag : Louis Couperus - Hooge Troeven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 973 woorden.

Hooge troeven

Louis CouperusSamenvatting:Koningin Alexandra organiseert een groot bloemenfeest ter ere van haar zoon, koning Wladimir, die naar zijn moeder komt. Zijn moeder is verbannen nadat ze van de troon is gestoten. Haar zoon Wladimir heeft toen deze troon overgenomen. Als koning Wladimir op het eiland van zijn moeder is, komt hij Elena weer tegen. Hij kent haar nog van zijn jeugd, Elena is de hofdame van zijn moeder. De twee worden verliefd op elkaar en Wladimir houdt Elena lang in de waan dat hij met haar zal trouwen in plaats van met de dochter van een keizer, aan wie hij is uitgehuwelijkt. Dit plan is geheel tegen alle normen en waarden in, want een koning mag nooit met een hofdame trouwen. Als de keizer dit zou horen, zou dit dan ook een grote schande zijn voor koning Wladimir en hij zou daarom moeten aftreden als hij met Elena zou willen trouwen. Dit zou de ideale situatie zijn voor koningin Alexandra zijn die dan haar troon terug zou krijgen, omdat er geen andere troonopvolgers zijn. Uiteindelijk kiest Wladimir toch de meest verstandelijke weg en zal hij trouwen met de dochter van de keizer. Dit tot ergernis van zijn moeder die daardoor zijn troon niet krijgt en ook tot verdriet van Elena, die zwaar verliefd is op de koning. De koningin en Elena blijven uiteindelijk toch weer achter op het eiland en alles gaat weer gewoon zijn gangetje.Titelverklaring:Hooge Troeven: Aanvankelijk probeert koningin Alexandra haar zoon duidelijk te maken dat een liefde en een huwelijk tussen een koning en een hofdame niet mogelijk zijn. Vervolgens ziet zij in dat juist deze relatie, die door anderen veracht zal worden, haar enige troef is. Wanneer keizer Othomar van dit huwelijk zal vernemen, zal koningin Alexandra haar positie als koningin van Liparie heroveren. Haar zoon Wladimir heeft haar weten te troeven door haar koningschap over te nemen en daarnaast ook haar raadsheer Brianni. Alexandra doet er alles aan om op haar beurt haar zoon te troeven en hem naar haar hand te zetten.Genre:Hooge troeven is een novelle die een koningsverhaal beschrijft.Thema:De thema’s van Hooge Troeven zijn de onmogelijke liefde tussen een koning en een hofdame.

De liefde die koning Wladimir en de hofdame van zijn moeder Alexandra voor elkaar voelen mag niet beantwoord worden. De koning moet trouwen met de dochter van keizer Athomar. Hij kiest uiteindelijk, tot spijt van Elena en, naar later blijkt ook Alexandra voor zijn uitgehuwelijkte vrouw.

Daarnaast bevat het boek het thema machtslust. De voormalige koningin is verbannen uit haar eigen land naar een eiland. Haar zoon heeft haar taak als koningin overgenomen. Zij blijft echter steeds azen op haar koninginschap. Zij hoopt ooit weer haar aanzien als hoofd van het land terug te krijgen.Motieven:Aanzien: Koningin Alexandra hecht veel waarde aan haar aanzien. Voor haar bloemenfeest moet dan ook alles tot in de puntjes verzorgd zijn om bij andere koninklijken en hoge heren in de smaak te vallen.

Bedrog. Koning Wladimir belooft Elena met haar te trouwen, maar stelt haar uiteindelijk toch teleur door te kiezen voor de traditie. Daarnaast komt koningin Alexandra niet terug aan de macht terwijl ze dat wel verwacht had: ze komt bedrogen uit.

Karaktergelijkenis: door dat koningin Alexandra zoveel op haar zoon lijkt komt het regelmatig tot botsingen tussen beide.Opbouw:Het boek bevat dertien hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk leidt het verhaal van Alexandra, Elena en Wladimir in. In hoofdstuk 2 en 3 wordt de aankomst van koning Wladimir beschreven. Van hoofdstuk 4 tot en met 7 worden de voorbereidingen voor het feest beschreven. In hoofdstuk 8 arriveren de overige gasten voor het feest en iedereen wordt hartelijk verwelkomd. Daarnaast gaat het praatje dat Wladimir verliefd is op de hofdame van zijn moeder. In hoofdstuk 9 vindt het bal plaats. Wladimir gaat voor advies naar de raadsheer van zijn moeder, Brianni, die positief reageert op het geplande huwelijk tussen de koning en Elena. In hoofdstuk 10 komt de liefde tussen deze twee tot uiting op een afspraakje dat ze op het bal afgesproken hebben. Hoofdstuk 11 en 12 zijn een aankondiging van het afscheid van de gasten en de koning. Hoofdstuk 13 beschrijft het achterblijven van Elena en haar gevoelens over het feit dat Wladimir toch voor de dochter van de keizer heeft gekozen.Personagebeschrijving:Prins Wladimir: Echt veel kom je niet te weten over de zoon van koningin Alexandra. Hij is naar de troon gestegen nadat zijn moeder hiervan af is gestoten. Hij houdt van vrouwen, hij wordt verliefd op Elena de hofdame, maar hij gaat trouwen met een prinses. Wladimir wordt sterk beïnvloedt door zijn moeder. Hij verkiest namelijk het huwelijk met de prinses boven Elena. Alexandra had een groot aandeel in zijn keuze.Koningin Alexandra: Alexandra was koningin van Thracië. Zij is echter van de troon gestoten nadat zij zich schuldig maakte aan omkoop bij verkiezingen en geknoei met ministers. Ze leeft in een villa en is welgesteld. Toch is zij niet blij met haar comfortabele leventje en haar mooie uiterlijk. Zij wil weer terug aan de macht van Thracië, ten koste van de relatie van Alexander, haar zoon, en Elena, de hofdame. Alexandra is dus een hebzuchtige dame.Elena: Elena speelt een bescheiden, doch belangrijke rol. Zij wordt verliefd op de koning, maar ze weet niet of haar liefde beantwoord zal worden. Gedurende het hele boek is ze erg onzeker over zichzelf, en ze durft nauwelijks naar de koning toe. Toch is ze erg loyaal, ze doet alles wat van haar verlangd wordt. Als ze aan het einde van het boek definitief wordt afgewezen door de koning besluit ze revanche te nemen. Ze gaat zich sterk maken, en ze wil zich niet meer laten kennen.Perspectief:Het perspectief is dat van een alwetende schrijver. Dialogen, gevoelens en gedachten worden vanuit de personages verteld.Ruimte:

Hooge troeven speelt zich af op het eiland Paxos. De gebeurtenissen spelen zich in en om de villa van Griekse koninklijke familie af.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen