Boekverslag : Gijs Wanders - Stille Getuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 624 woorden.

Inleiding.

Ik heb al meer boeken van Gijs Wanders gelezen en dat vond ik mooie boeken. Daarom heb ik voor dit boek gekozen. Ook de boeken van deze schrijver die ik nog niet gelezen heb ben ik zeker van plan nog te gaan lezen.

Zakelijke gegevens:

Titel: Stille getuigen.

Schrijver: Gijs Wanders.

Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam.

Tweede druk, 1992.Isabels broers zijn doodgeschoten. Haar zusje en haar vader zijn ook verdwenen. Als haar moeder bericht krijgt waar haar zusje is, gaat ze er gelijk op af, maar ook zij komt niet meer terug. Anna helpt met het zoeken naar Isabels vader en zusje. Overal in het land zijn confrontaties tussen het leger en opstandelingen. Reizen is levensgevaarlijk.

In de kathedraal komt een ondervraging van de legerinlichtingendienst. Anna vertelt niet waar de rebellen zich ophouden. Daarom moet ze het land verlaten. Een politieman waarvan Anna dacht dat ze hem kon vertrouwen brengt Isabel en Anna weg, maar het blijkt een verrader te zijn. Ze weten uit de auto te komen en vluchten weg. Ze gaan met een soort bustrein naar Capos. De bustrein is vreselijk vol. In de bustrein ontmoeten Isabel en Anna Pachito, een Indiaan. Bij hem mogen ze overnachten. Na de nacht gaan ze met Pachito naar Puerto Santo. Dat is een uur varen. Eenmaal aangekomen weet Pachito wel weer een slaapplaats. Die ochtend hebben Anna en Isabel een poosje op het strand gelegen. Als ze terug komen lopen holt Pachito hen al tegemoet. 'We zijn bevrijd!"De hoofdpersonen.

Isabel is een tiener die zich niet echt bezig houdt met politiek. Maar ze krijgt er zonder dat ze het wil toch mee te maken. Ook vindt ze dat haar moeder zich te veel bezig houdt met het zoeken naar Isabels vader en zusje.

Anna is lid van de mensenrechtencommissie. Ze helpt Isabels moeder met het zoeken naar de vermiste familieleden. Anna is een vrouw die over het algemeen haar zegje wel weet te doen.Andere personen in het verhaal.

Isabels moeder.

Valeria, Isabels vriendin.

Pacho Quiroga (Pachito), een Indiaan die Anna en Isabel onderweg ontmoeten.

Ernesto Somoza, een politieman waarvan Anna denkt dat ze hem kan vertrouwen.Het verhaal speelt waarschijnlijk ergens in Midden-Amerika. Plaatsen die genoemd worden zijn bijvoorbeeld Coca, Campos, Puerto Santo.

De tijd waarin het verhaal speelt is waarschijnlijk onze tijd. Er wordt door het hele boek gesproken over advocaten (blz. 68), een ministerie (blz.67) en een vliegveld (blz. 54).

Toch is het moeilijk te zeggen in welke tijd het speelt, omdat er daar gewoon in een heel ander milieu geleefd wordt.

De tijdsduur van het verhaal gok ik op een รก twee weken.

Voorbeelden: een dag varen, blz. 127, een ochtend op het strand, blz. 147/148.De genres van het verhaal zijn avontuur, oorlog, politiek en gezin.Eigen mening over het boek Stille getuigen.

Het hele boek vind ik prachtig geschreven, maar het allermooiste vind ik nog wel het laatste stuk, de laatste twee bladzijden. Isabel merkt zelfs dat ze Anna begint te mogen. En dan dat laatste zinnetje. 'We zijn bevrijd!'

Het verhaal is erg mooi, maar er is moeilijke taal gebruikt. Het verhaal is ook best ingewikkeld. Meestal houd ik niet zo van boeken met geschiedenis of boeken die spelen in verre landen. Toch vond ik dit boek leerzaam, eigenlijk is het best interessant om eens iets te lezen over de politiek zo'n land. Misschien zou ik het daarom weleens aanraden aan mensen waarvan ik weet dat ze graag dit soort verhalen lezen.Het raakte me ook om te lezen hoe die mensen steeds in angst leven. Overal rellen, controles en opstandelingen die het leven onveilig maken. Een mooi voorbeeld op blz. 132;

'Het is hier niet ongevaarlijk voor u.'

Waarop geantwoord wordt: 'Het is nergens ongevaarlijk.'Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen