Boekverslag : Anthony Horowitz - Grieselstate
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1747 woorden.

A. Zakelijke gegevens

- titel van het boek: Grieselstate (1) (oorspronkelijke titel: Groosham Grange)

- naam van de auteur: Anthony Horowitz

- vertaler v. boek: Annemarrie van Ewyck

- naam van de uitgever: Malmberg Den Bosch

- jaar van verschijning: 1988B. Inhoud

De hoofd persoon: David Eliot, zit op de kostschool Sladrop, net als zijn vader, grootvader, overgrootvader, enz enz… ook hebben gezeten. Dus eigenlijk is het voor zijn vader een soort traditie. Tot op een dag David thuis komt in de vakantie met een heel slecht rapport en een brief van school dat hij niet meer terug hoefde te komen omdat hij nauwelijks vorderingen maakte. Diezelfde middag nog krijg de vader van David, Eduard Eliot, een brief van een andere kostschool, genaamd Grieselstate. Grieselstate doet volgens meneer Eliot aan alle eisen waaraan een school moet voordoen, een school die nog in discipline geloofd met maar 1 dagje vakantie per jaar.

Die zelfde dag nog zit David op de trein, samen met nog 2 andere kinderen, Jill en Jeffrey, richting het stadje Norfolk waar een oud vissers bootje gaat naar het dodekopeiland waarop Grieselstate ligt.

Hoe langer Jill, Jeffrey en David op Grieselstate zijn, hoe raarder alles wordt. De leerlingen van Grieselstate waren heel anders dan op Sladrop en elke andere school in heel het land.

David had het idee alsof hun, met z’n drieën, iets niet mogen weten wat de andere wel wisten.

Maar hetgeen wat David nog het meeste opvalt is dat iedereen een zwarte ring draagt.Het probleem van het boek is dat David op een school terecht is gekomen waar iets gaande is, en hij wil weten wat.

Dat wordt niet echt opgelost in het boek, maar Grieselstate lijkt uiteindelijk een school te zijn waar ze heksen (de 7de van de 7de zoon/dochter) opleiden in de zwarte magie, ze leren er hoe je met die magische krachten om moet gaan. En aan het einde van het boek wordt David 13 en krijgt ie de keuze om toe te treden in de heksenkring.De andere personen in het boek die een belangrijke rol spelen zijn:

- meneer en mevrouw Eliot, de ouders van David

- Jill, meisje dat tegelijkertijd als David naar Grieselstate gaat, en op een gegeven moment wordt ze ook David’s beste vriendin.

- Jeffrey, jongen die tegelijkertijd als David naar Grieselstate gaat, in het begin zijn ze hele goede vrienden, maar als hij 13 wordt treed hij ook tot de heksenkring en is hun vriendschap zo ongeveer over.

- Gregor, soort conciërge van Grieselstate, komt David, Jill en Jeffrey van het station in Norfolk.

- Kapitein Bloedbad, kapitein van het vissersbootje tussen Norfolk en het Dodekopseiland.

- Meneer Kilgraw, assistent schoolhoofd, docent Latijn

- Mevrouw Windergast, heks, verzorgd de leerlingen.

- Meneer Teagle en meneer Finch, hoofden der school.(hebben samen een klein ongelukje gehad)

- Monsieur Leloup, docent Frans, geeft geen les met volle maan.

- Meneer Creer, docent creativiteit, z’n naam is terug te vinden op een grafsteen op het kerkhof van de school.

- Juffrouw Pedicure, docent engels, ongeveer 300 jaar oud.

- Roger Bacon, Bessie Dunlop en William Rufus, 3 leerlingen van Grieselstate.De verhouding tussen David en zijn ouders is niet echt goed, vooral niet met zijn vader, want zijn vader wil hem heel streng opvoeden, net als zijn vader hem heeft opgevoed.De verhouding tussen Jill, Jeffrey en David is goed, ze zijn al vanaf dat ze elkaar voor het eerst ontmoette vrienden, maar Jeffrey krijgt eerst ruzie met Jill en daarna ook met David en daarna gaat hij veel om met William Rufus, , maar dan is hij ook net 13 geworden…De manier waarop je de personen leert kennen:

Je leert eigenlijk iedereen wel kennen want al de leerlingen op Grieselstate hebben iets gemeen wat van binnen zit. Maar alleen Jill en David leer je echt van binnen kennen, waarschijnlijk ook omdat ze de hoofdpersonen zijn en het verhaal erover gaat hoe hun zich verzetten tegen de mensen op Grieselstate.Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal begint in Londen, bij David thuis. Dan gaat hij naar het station van Londen en stapt daar op de trein richting Norfolk, vanaf Norfolk gaat hij verder eerst met de auto en dan met een klein vissersbootje naar dodekopeiland waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt.

David loopt ook nog een keer weg en dan belandt hij in het dorpje Hunstanton en op het einde is hij weer thuis in Londen.Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich gewoon deze dag af.Hoeveel tijd zit er ongeveer tussen het begin en het eind?

Het verhaal begint aan het begin van de kerstvakantie en het eindigt aan het begin van de zomervakantie.Het verhaal leest makkelijk door, er staan niet echt veel terugblikken in en het is ook niet echt moeilijk geschreven.De bedoeling van de schrijver is je gewoon vermaken want waarom zou je iets moeten leren over hekserij en zwarte magie.De verhaalsoort is een beetje in de richting van fantasie en tovenarij.C. Mening

Ik vind het en leuk verhaal, omdat het niet telkens hetzelfde is als het saai begint te worden gebeurd er weer wat of ontdekt David weer iets nieuws, wat het verhaal dus ook spannend houdt. Verder zet het me ook best wel aan het denken want het begrip hekserij moet toch ergens vandaan zijn gekomen en als er hele verhalen over geschreven kunnen worden komt dat toch niet allemaal uit een fantasie?Dit is een stukje dat ik zelf best wel spannend vond, David, Jill en Jeffrey zijn net op Grieselstate aangekomen, en David moet als eerste naar meneer Kilgraw, die hem welkom wil heten:

Toen klopte hij aan. Er klonk een stem binnen. Met langs de ene wand allemaal boeken, en lang de andere allemaal schilderijen, met in het midden een grote spiegel tot op de grond. Er was iets vreemds aan die spiegel maar David had niet meteen kunnen zeggen wat precies. Er liep een barst door de ene hoek en de vergulde lijst was een tikje kromgetrokken…… toen David weer buiten stond wist hij ineens wat er zo raar was aan de spiegel, de spiegel liet alles uit de kamer zien behalve… Meneer Kilgraw zelf.Het is een stukje dat best spannend is… omdat David eindelijk verwacht iets normaals te merken aan de school(of hij verwachte in ieder geval dat het (vervangend) schoolhoofd een beetje normaal zou zijn) en al vanaf dat hij het kantoortje van meneer Kilgraw binnen kwam merkte hij dat er iets niet klopte en je hebt eigenlijk het gevoel dat er iets engs gaat gebeuren.D. Informatie over de auteur.

Naam: Anthony Horowitz

Geboortedatum: 5 april 1955

Geboortestad: een voorstad van Londen

Getrouwd: Ja, in Hongkong met Jill Green.

Kinderen: 2 jongens, Nicholas en Cassian

Hobby: Anthony is een goochelaar en doet het liefste trucs met kaarten en muntstukken. En zijn grootste wens is om zich nog een keer te laten verdwijnen.Anthony heeft eerst op een rugby school gezeten die hij helemaal afgemaakt heeft, en daarna is hij gaan studeren aan de universiteit van New York.

Hij schreef zijn eerste boek genaamd Daar ga je, Frederick K. Bower op zijn 21e.

Daarna is hij gaan werken als tekstschrijver bij een reclamebureau, ondertussen had hij een hele serie jeugdboeken geschreven. Waarvan er een in de bioscoop is gekomen onder de naam Just ask for Diamond.

Buiten het schrijven van boeken werkt Anthony ook voor de televisie, wat de laatste tijd zoveel tijd kost dat hij niet zoveel boeken meer kan schrijven, wat hij nog steeds het liefste doet.Anthony Horowitz schrijft vooral spannende boeken vol fantasie die vaak gaan over dingen waarvan mensen snel zeggen dat het nooit waar kan zijn. (hekserij)Zijn boeken worden over het algemeen heel leuk gevonden, voor het boek de Malteser erfenis won hij de prix Polar-Jeunes, en voor Grieselstate de prix Européen du roman pour enfants, de lancashire book award en de Writers Guild Award.

Veel van zijn boeken zijn verschenen in verschillende talen zoals: Frans, Duits, Spaans, Portugees, Zweeds, Italiaans, Deens en Nederlands.Andere boeken van Anthony Horowitz die in het Nederlands verschenen zijn:

- Daar ga je, Frederick K. Power

- De honden van Akaioon

- De man met de kap

- De tien vingers van Sedna

- Kernenergie voor de duivel

- De nacht van de schorpioen

- De zilveren Citadel

- De dag van de draak

- De malteser erfenis

- Publieke vijand nummer 2

- De jongen die te veel wist

- Het oma complot

- De overstap

- De Graal van het kwaad (vervolg op Grieselstate)

- Angst

- Meer angst

- Duivel en duivelsmaatje

- De duivelse uitvinding

- De kruisboogE. Citaten

- en in het midden van dit alles stond als gruwelijk eindpunt de offertafel van massief graniet, met daarachter Meneer Kilgraw. Hij werd verwacht. En Jill had hem hiernaartoe gebracht. David draaide zich met een ruk om, zocht naar datgene waarvan hij al wist dat het er moest zijn, datgene wat hij meteen had moeten zien. En ja, daar aan haar ringvinger prijkte de zwarte ring….…. De keus is aan jou, vervolgde hij. De ring of de dolk? Je kunt ons voor eens en voor altijd afwijzen. In dat geval zal ik helaas gedwongen zijn je hart met dit staal te doorboren. Ik kan je verzekeren dat het mij dieper zal kwetsen dan jou. We zullen je nadien ordelijk begraven op het schoolkerkhof. Of je kunt ons aanvaarden, en een nieuwe naam aannemen. Dan vangt je studie pas werkelijk aan. Maar een weg terug bestaat niet, David. Als je je bij ons aansluit, geldt dat voor eeuwig. David voelde dat hij op de granieten tafel werd neergedrukt. De kring van gezichten wervelde om hem heen. Daar boven hem zweefde de ring. En de dolk. Wel, David? Vroeg meneer Kilgraw. Wat zal het zijn?- Toen klopte hij aan. Er klonk een stem binnen. Met langs de ene wand allemaal boeken, en lang de andere allemaal schilderijen, met in het midden een grote spiegel tot op de grond. Er was iets vreemds aan die spiegel maar David had niet meteen kunnen zeggen wat precies. Er liep een barst door de ene hoek en de vergulde lijst was een tikje kromgetrokken…… toen David weer buiten stond wist hij ineens wat er zo raar was aan de spiegel, de spiegel liet alles uit de kamer zien behalve… Meneer Kilgraw zelf.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen