Boekverslag : Patrick Modiano - Une Jeunesse
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 986 woorden.

Titel: Une jeunesse

Schrijver: Patrick Modiano

Uitgever: Gallimard

Eerste druk: 1981

Aantal pagina’s: 183



A



1.Louis is een van de hoofdpersonen uit het boek. Het verhaal draait om hem en zijn vrouw Odile. Zij zijn al ongeveer 12 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen. Louis werkte een tijd als nachtwaker in een garage.



Odile is de vrouw van Louis. Ze wilde zangeres worden. Ze heeft in een soort restaurant gewerkt waar ze optrad in een toneelstuk. Van haar carrière als zangeres is weinig terechtgekomen.



Brossier: hij in een kennis van Louis . Hij helpt hem bij het zoeken van een baan en leent hem geld om kleding te kopen. Brossier blijkt niet zo goedaardig te zijn. Hij werd zelfs ooit beschuldigd van moord. Louis weet dit niet tot aan het eind van het boek.



Bejardy: hij is de eigenaar van de garage waar Louis werkt. Later blijkt dat hij samen met Brossier beschuldigd werd van die moord. Hij handelt nog steeds in allerlei vreemde zaken. Zij worden daarbij ook geholpen door Louis en Odile.



2.

Het verhaal begint eigenlijk in het chalet van Louis en Odile, waar Odile 35 jaar wordt.Als Louis een gast, meneer Viterdo, naar het station brengt denkt Louis terug aan vroeger en daar gaat eigenlijk het hele verhaal over. Het boek zelf vertelt misschien twee dagen, maar de flashback die erin zit bedraagt ongeveer een jaar.Het verhaal zelf speelt zich af in hun chalet, maar de flashback speelt zich af in Engeland, Nice, Saint Lô.



3.

Doordat dit boek niet duidelijk een thema heeft, vind ik het moeilijk om er een boek of een film bij te zoeken. Wat mij wel te binnen schiet is de film Forrest Gump, maar ook alleen maar omdat de film een grote flashback is en dit boek eigenlijk ook.



B.



1.Als hoofdpersoon om te beschrijven kies ik dan Odile, omdat je als lezer het meeste over haar gevoel te weten kom.

Odile wil graag zangeres worden maar het lukt niet echt om haar carrière van de grond te krijgen.Odile is dan ook ontzettend blij met het feit dat ze eindelijk een demo mag maken. En dat mag ze doen bij ene G. Bellune.



-Vous êtes là parce que vous vous intéressez à la musique ? demanda encore Bellune. Sa voix douce et sa gravité inspiraient toujours confiancc. Elle fit un signe affirmatif de la tête.

Ça tombe bien, dit Bellune ( p.29)



Odile heeft een demo gemaakt en een contract getekend, maar wat later pleegt Bellune zelfmoord.Odile heeft een bedrijf gevonden waaraan ze haar demo kan laten horen. Ze krijgt een baan als zangeres in een toneelstuk in een cabaret-restaurant. Alleen dan is haar contract afgelopen en ze wordt brutaalweg op straat gezet zonder haar verdiende geld wat meer dan 2000 francs bedroeg. Haar baas, Vietti, dwingt haar om met hem naar bed te gaan in ruil voor haar geld. Odile doet het wel, maar met tegenzin. ( p.95).

Odile denkt ook wel over het leven na. Zo vraagt ze zich af of haar leven nu veel zal veranderen omdat ze 35 jaar is geworden.(p10).



2.

Het gaat niet echt over problemen van deze tijd. Natuurlijk is er wel een probleem van deze tijd te noemen., namelijk werk.

Louis zoekt werk en Brossier helpt hem aan een baantje als nachtwaker van een garage.Zijn baas wordt dan Bejardy, een oude bekende van Brossier.

- Voilà, ce n’est pas très compliqué…. Il s ‘agirait d’un poste de veilleur de nuit dans un garage..quand je dis .. En fiat ce serait un travail de…secrétariat.. Il faudrait répondre au téléphone.. ouvrir la porte aux clients.. – Qu ‘ est-ce que vous en pensez, Louis ? demanda Brossier. – Je suis d’accord. ( p.66).

Ook had Odile het moeilijk om als zangeres aan de bak te komen. ( p. 29).





3.

Het is niet zo dat op het eind alle problemen worden opgelost, wel is het zo dat zij het heft in eigen handen nemen. Louis en Odile knappen namelijk weleens klusjes op voor Bejardy. Ze moeten bijvoorbeeld wel een keer naar Engeland om iets af te geven ( p. 140). Aan het eind van het boek komen ze er achter dat Bejardy samen met Brossier niet echt helemaal zuiver zijn. Bejardy is van plan om naar Argentinië te vluchten en heeft alle sporen al uitgewist.Louis en Odile hoeven eigenlijk alleen nog maar de klus af te maken. Louis en Odile nemen de klus ook wel aan, maar ze maken hem deze keer niet af en ze besluiten om de buit te houden., die toevallig uit geld bestaat. Ze gaan naar Nice en huren daar en grotere auto. (p.182)



4.

In principe is het niet echt een spannend verhaal, doordat het verhaal een grote flashback is. Je weet toch al dat het goed af gaat lopen, want ze vieren met ze allen gezellig de 35 ste verjaardag van Odile. Wat natuurlijk wel spannend is, is dat wat Louis en Odile allemaal hebben mee gemaakt. Niet iedereen levert pakketjes af of stoppen zomaar midden in een klus en gaan verder met hun eigen leven.



5.

Op zich is het een best wel realistisch verhaal. Alles wat in het boek gebeurd is zou ook in het echt gebeurd kunnen zijn. Ik kan niet echt twee duidelijke voorbeelden aan geven. Want alles is eigenlijk wel realistisch. Vanaf het moment dat Louis Brossier ontmoet en deze helpt hem aan een baan. Louis ontmoet Odile bij toeval in een café en dat Louis een baan krijgt als nachtwaker in een garage is ook best realistisch . (een vriend van mij is dat ook , een student met een bijbaan.) En dat Odile graag zangeres wil worden, er zijn wel meer vrouwen die zangeres willen worden. Dus als conclusie kan ik vaststellen dat ik het een realistisch boek vindt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen