Boekverslag :  - Eigen Rechter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 693 woorden.

Zakelijke gegevens.Het boek waar ik mijn leesverslag over ga doen heet: ”Eigen Rechter”.

Het is geschreven door Jan Terlouw.

Het boek heeft 245 pagina’s.

Er staan geen tekeningen in.

De uitgever is Lemniscaat, het boek is in 1998 uitgegeven.

Dit is de eerste uitgave.

Toen ik de achterflap van het boek gelezen had, leek het me een moeilijk boek, door alle moeilijke woorden die erin stonden zoals: euthanasiezaak, filosofisch, faillissement, requisi-toir.Inhoud.De vader van Justus werd vrijgesproken van oplichting wegens gebrek aan bewijs.

Op een avond ziet hij zijn vader nog buiten staan met een vreemde man. De mannen spraken gedempt, Justus kon er niets van verstaan. Dat vond hij maar vreemd. De volgende ochtend wilde Justus er met zijn vader nog even over praten. Maar zijn vader verzon allerlei smoe-zen om onder dat gesprek uit te komen. Justus zou met zijn gezin een week naar Spanje op vakantie gaan , maar door het gebroken been van zijn moeder zou de lange tocht voor haar een echte kwelling zijn. Daarom besloten ze maar in Nederland te blijven en naar Texel te gaan. Daar had Justus geen zin in dus ging hij niet mee op vakantie.De eerste nacht word er ingebroken in zijn huis. Justus gaat kijken en slaat de man neer. Hij heet meneer Slijkhuis. Hij blijkt zondagavond ook al langs geweest te zijn. Justus gaat naar hem toe en vraagt wat hij in hun huis te zoeken had. Slijkhuis heeft een brief bij hun liggen. En wilde hem halen omdat Henk Verdaasdonk , (vader van Justus) hem niet wilde geven. Als de politie de brief te pakken kreeg dan zou hij opgepakt worden. Justus kwam er achter dat zijn vader wel degelijk schuldig was.De dagen die volgden waren verschrikkelijk. Justus liep weg van huis. Toen hij na een paar weken door zijn geld heen was, ging hij werken. Op zijn werk ontmoette hij Bashir, waarmee hij goede vrienden werd. Bashir was een Somaliƫr. Hij was illegaal in Nederland, dus van de politie moest hij niets hebben.Het ging goed op Justus werk en hij ging werken onder meneer Kozijnse. De eerste dagen verliepen rustig, maar aan het begin van zijn achtste werkdag gebeurde er iets vreemds. Hij zag een meisje een kras maken op de auto van Kozijnse. Justus kwam haar later tegen in de supermarkt en vroeg waarom ze dat deed. Noortje van der Molen (zo heette ze) vertelde een heel verhaal. Het ging erom dat Kozijnse de vader van Noortje heel gemeen had behan-deld. Zo erg dat meneer van der Molen failliet was gegaan en ook zijn huis kwijt raakte. Dit huis heeft Kozijnse gekocht, tot groot verdriet van de familie van der Molen. Noortje wilde Kozijnse graag terug pakken en Justus hielp daarmee, als alles maar wel binnen de wet bleef!Justus verzon een gemeen plan om het huis weer terug te geven aan de fam. van der Molen.

Dat deed hij met een viool van 75 gulden. Door allerlei slimme plannetjes en leugentjes leek deze viool in de ogen van Kozijnse een heel duur instrument. Justus bracht Kozijnse op het idee om de “peperdure” viool te ruilen voor het huis. Zo gebeurde het ook. Kozijnse dacht heel slim te zijn , omdat volgens hem de viool veel meer waard was dan het huis. Zo kreeg familie van der Molen hun oude huis weer terug en kreeg Kozijnse een waardeloze viool.Later ging Justus weer bij zijn ouders wonen. Zijn vader gaf toe verkeerd geweest te zijn. Justus ontmoette Kozijnse weer, hij wist nu dat hij was beetgenomen. Hij bewonderde Jus-tus om zijn slimheid en was niet boos meer.Eigen meningIk vond het een leerzaam en interessant boek dat soms moeilijk te volgen was, omdat er vele gebeurtenissen door elkaar speelden en de onderwerpen die behandeld werden waren zeer moeilijk bijv: Euthanasiezaak.

Leerzaam bijv: Je doet iets fout en je bent wettelijk niet strafbaar dus krijg je geen straf. En als je iets doet met goede bedoelingen wat wettelijk niet toegestaan is, krijg je een straf. Daar kan Justus niet tegen en gaat op zoek naar eigen oplossingen, Hij speelt dus EIGEN RECHTER

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen