Boekverslag : Carry Slee - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1234 woorden.

Gegevens:

DATUM: 29 januari 2002

TITEL: Spijt

AUTEUR: Carry Slee

GENRE: Drama en LiefdeInhoud:

SAMENVATTING: In de klas van David zit hele dikke jongen: Jochem. Omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf op durft te komen wordt hij heel erg gepest. Jochem wordt nog het meest gepest door Sanne, Justin en Remco.

Sanne, Justin en Remco halen veel misselijke grappen met Jochem uit. Zo noemen ze hem ´zeug` en ´vetklep` en hebben ze hem een keer tijdens de gymles in zijn nakie naar de meisjeskleedkamer gesleept en zijn kleren in een boom gehangen zodat hij niet op de klassenfoto kon.

De andere klasgenoten lopen er maar een beetje bij en lachen af en toe wat maar er is niemand die wat van het gepest durft te zeggen. David zou er maar al te graag wat van willen zeggen maar hij durft niet tegen Sanne, Justin en Remco in te gaan. Hij is veel te bang dat ze hem ook gaan pesten. Maar David weet zeker dat als hij straks met Vera verkering heeft, hij alles durft te zeggen! Hij namelijk is al erg lang verliefd op Vera

Als David erachter komt dat hij zijn Franse boek is vergeten, weet hij even niet wat hij moet doen. Hij wil geen strafwerk! Sanne ziet het en pakt gauw Jochems boek en legt het op Davids tafel. David wil het aan Jochem terug geven maar hij is te bang om uitgelachen te worden.

´s Avonds komt David erachter dat hij Jochems boek nog steeds in zijn tas heeft en zijn moeder vind dat hij het terug moet gaan brengen.

Eenmaal bij Jochem thuis komt David erachter dat Jochems moeder een heel aardige moeder is maar dat ze helemaal niks van het pesten af weet. Als David aan Jochem vraagt waarom niet, antwoordt hij dat hij zijn moeder niet ongerust wil maken omdat ze vorig jaar al een licht hartinfarct heeft gehad. Dan beloofd David Jochem dat hij hem voortaan zal helpen.

Vanavond is dan eindelijk de klassenavond begonnen waarop David Vera verkering zal vragen. Net op het moment dat hij het Vera wou vragen, ziet hij haar zoenen met Youssef en zijn hele wereld stort in…

David loopt naar buiten en in zijn woede ziet hij niet wat de pestkoppen met Jochem doen als Jochem hem om hulp roept.

De volgende ochtend op school krijgen ze te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David maakt zich wel zorgen maar de rest van de klas is niet echt ongerust. Hij meldt zich ziek van school om Jochem te gaan zoeken maar als hij nergens te vinden is denkt David ineens aan de avond dat hij Jochems franse boek terug bracht. Jochem vertelde hem toen over Nienke: zijn beste vriendin uit zijn vorige woonplaats. David herinnerd zich nog haar achternaam en haar woonplaats en zoekt haar telefoonnummer op. Hij belt en vraagt of ze mee helpt zoeken.

Als Nienke er is vinden ze Jochems rugzak in een meer. David en Nienke halen direct hulp en een poosje later halen duikers het lichaam van Jochem uit het water. Niemand kan geloven dat het zo ver is gekomen en iedereen heeft spijt dat ze Jochem hebben gepest of niet geholpen hebben. Vooral David voelt zich schuldig. Omdat hij Jochem niet geholpen had op de klassenavond Gelukkig worden de pesters Sanne, Justin en Remco van school gestuurd.

Niemand wil dat zoiets nog een keer gebeurt en daarom heeft de schoolkrantredactie de pestlijn bedacht, waarmee ze kinderen die gepest worden kunnen helpen. Dan maakt Vera het uit met Youssef en verteld ze David dat ze ook verliefd is op hem.PERSONEN: De hoofdpersoon is David, een jongen van 14 jaar, hij zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij is rustig en verlegen. Hij maakt een paar ontwikkelingen door, de pesterijen tegen Jochem, en de zelfmoord. Hij voelt zich erg schuldig omdat hij er nooit iets van heeft gezegd. Als zoiets nog eens gebeurd zou hij er zeker iets van zeggen

Een ander belankrijk hoofdpersoon is Jochem, ook een jongen van 14 jaar. Hij zit bij David in de klas. Hij wordt erg gepest omdat hij zo dik is. Hij doet alsof hij er niets van aan trekt, maar hij durft er ook niets van te zeggen. Hij doet alles wat de pestkoppen zeggen. Hij is dus wel verlegen. En hij wordt steeds onzekerder, hij begint de pestkoppen te geloven. Hij vindt dat hij niet hoort te bestaan, omdat hij een dikzak is. Hij maakt ook een paar ontwikkelingen mee, onder andere de pesterijen, en ook de zelfmoord. Ook zegt hij niets tegen zijn moeder.

Een bijpersoon is Niels, dit is de vriend van David, hij durft altijd net iets meer, en is stoerder. Ook pakt hij de vriendinnetjes van David af. Niels is David ook met alles net iets voor. Bijvoorbeeld als David Vera een complimentje wil geven is Niels hem al voor.

Een ander bijpersoon is Vera, hier is David erg op verliefd. Maar zij vondt Youssef erg leuk, later is ze toch nog met David gegaan. Ze heeft Bruin haar met krulletjes. David vindt haar erg lief en knap.PLAATS: Waarschijnlijk speelt het verhaal zich gewoon in Nederland af, want de vriendin van Jochem, Nienke woont in Zandvoort. Verder speelt het verhaal zich af op school, bij Jochem thuis en op de plaats van de zelfmoord.TIJD: Het verhaal speelt zich in onze tijd af, dit kun je zien aan sommige woorden bijvoorbeeld: Computers, Kopieerapparaten enz. Ook worden er moderne stopwoordjes gebruikt, zoals ‘shit’ of ‘gaaf’.

De vertelde tijd is +/- een half jaar.

De verteltijd is +/- 4 uur. Het boek heeft 143 bladzijden.

Af en toe kwam er wel een tijdversnelling voor, bijvoorbeeld toen er in het dagboek van Jochem werd gelezen. De verhalen van Jochem duurde minder lang als in werkelijkheid

Ook kwam er ook wel een tijdvertraging voor, bijvoorbeeld bij de zelfmoord van Jochem. Dit werd dus extra spannend gemaakt.

Het werd allemaal in chronische volgorde verteld.

Er kwamen ook flashbacks voor. Bijvoorbeeld bij het lezen van het dagboek van Jochem.BEGIN: Het begin begint ergens midden in de gebeurtenissen, want Jochem werd toen al volop gepest.PROBLEMEN: Het grootste probleem waren de pesterijen, en natuurlijk de zelfmoord. Ik vindt dat het boek een slecht einde heeft omdat Jochem toch dood is. Maar de kinderen in de klas hebben er wel wat van geleerd. En David heeft wel verkering met Vera, maar dat allemaal vind ik minder belangrijk dan de zelfmoord van Jochem.

Het verhaal heeft een gesloten einde. Iedereen leeft verder, en wat met Jochem is gebeurd, kan niet terug gedraaid worden. Maar ze zullen nooit meer iemand zo pesten. Ze zullen het altijd bij zich dragen.

Het verhaal is realistisch, want dit gebeurd ook in de werkelijkheid.

Het perspectief: Wij zien het verhaal door de bril van David. Het perspectief blijft hetzelfde.TITEL: Het boek heet Spijt! omdat David maar ook andere leerlingen spijt hebben dat ze niets tegen het pesten van Jochem gedaan hebben of omdat ze misschien zelf ook wel mee gepest hebben.Beoordeling: Ik vond het een heel goed boek omdat het erg realistisch is en je kunt goed meeleven met de hoofdpersonen. Het boek was erg leerzaam want je weet nu wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Je denkt nu wat eerder na voordat je iemand gaat pesten.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen