Boekverslag :  - Blauwe Plekken.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1714 woorden.

Inhoud:Blz 1: Inhoud

Blz 2: Samenvatting van de Inhoud.

Blz 3: Samenvatting van de Inhoud.

Blz 4: Samenvatting van de Inhoud, Verhaalanalyse, Mening.

Blz 5: Informatie van de Schrijver.A samenvatting van de inhoudJudith een meisje van twaalf jaar wordt thuis door haar eigen moeder mishandeld.

Ze wordt wel eens zo erg mishandeld dat ze thuis moet blijven van school, omdat anders iedereen haar blauwe plekken zou zien.

Judith draagt ook altijd een coltrui ook al is het zomer, want ze is bang dat iedereen haar blauwe plekken ziet.

Judith weet niet waarom haar moeder haar mishandelt dus wijt ze het aan zich zelf,

Judith voelt zich heel schuldig, dus doet ze extra haar best in huis en verzorgt haar broertje. Judith vertelt het aan niemand, want daar voelt ze zich te schuldig voor.

In de ogen van haar moeder kan Judith niks goed doen ook al doet Judith zo haar best. Judith lijkt op het broertje van haar moeder, die is door het ijs heen gezakt en overleden, Judiths moeder moest toen op hem passen en Judiths moeder voelt zich daar nog steeds schuldig over en Judith herinnert haar steeds aan Haar broertje.

Alleen weet Judith dit niet.

Judith moet elke dag Dennis van zijn schooltje afhalen.

Als Judith op een dag uit school gaat ziet ze dat ze een lekke band heeft ze weet niet wat ze moet doen, want wat als ze te laat komt bij Dennis en haar moeder er achter komt!

Michiel, een jongen uit haar klas, ziet dat Judith een Lekke band heeft en zegt dat ze maar even mee naar zijn huis moet, want dan zal hij haar band wel even plakken.

Judith weet niet wat ze anders moet doen dus gaat maat met hem mee, van uit het huis van Michiel belt ze Ineke, dat is de kinderjuf van Dennis, dat ze wat later komt, omdat ze een lekke band heeft.

Alles komt uiteindelijk goed en haar moeder is er niet achter gekomen.

Nadat Judith een lekke band had en kennis had gemaakt met de tante[Elly] en oom[Bob] van Michiel en met de tweeling, Frank en David en het nichtje van hem,

Michelle worden Judith en Michiel hele goede vrienden, Judith gaat tussen de middag heel de tijd mee naar Michiels huis om daar te eten en leert daar een echt gezin kennen.De moeder van Judith heeft een nieuwe vriend hij heet Nico, nadat Nico een nachtje bij haar moeder heeft geslapen merkt haar moeder dat ze geld kwijt is.

Ze beschuldigd Judith ervan en ramt op Judith in met een stofzuigerbuis, Judith roept heel de tijd dat zij het niet heeft gedaan, maar haar moeder wil haar gewoon niet geloven.

Het gevolg daarvan was dat Judith de volgende dag niet naar school kan, want de blauwe plekken zitten echt overal dat zelfs een coltrui ze niet kan verbergen.

Altijd als Judith weer in elkaar geslagen was door haar moeder deed haar moeder altijd zo lief ze verwende Judith altijd lekker en dat was deze keer ook weer het geval, moeder had lekkere taart gehaald en daar zat ze lekker van te smullen.

Judith weet dat zij het geld niet gestolen heeft, maar ze weet ook niet wie het anders heeft gedaan, Nico misschien?

Judith haar moeder was wel gewoon naar haar week, maar ze had tegen Judith gezegd dat ze niemand binnen mocht laten en de deur ook niet open mag doen.

Toen er iemand aan belde deed Judith braaf niet open, maar even later belde er iemand op en Judith dacht dat het haar moeder was die opbelde dus nam de telefoon op, het bleek haar moeder niet te zijn, het was Michiel daar schrok Judith van, hij vroeg waarJudith net was geweest toen hij had aangebeld Judith verzon snel, dat ze toen waarschijnlijk lag te slapen en de bel dus niet had gehoord.

Maar Michiel zei ook dat hij er nu gelijk aan kwam om haar te bezoeken en haar de dropjes van hun meester te geven, nu moest Judith de deur wel open doen.

Gelukkig merkte haar moeder er niks van dat Michiel was geweest.

Judith had tegen Michiel gezegd dat die Blauwe Plekken kwamen door een stel jongens die haar hadden geslagen.Toen Judith op een keer al in bed lag te slapen en wakker werd van gestommel op de utrap hoorde ze dat het Nico en haar moeder waren.

Ze verdwenen in de kamer van haar moeder, Judith was na dit voorval klaar wakker.

Toen ze een poosje had wakker gelegen moest ze naar de wc ze stond op en liep naar de deur, maar toen ze de deur open deed ging de kamerdeur ook open, het was Nico die naar de wc liep, maar wat zag Judith daar toen Nico langs de kapstok liep liet hij zijn hand razend snel in de tas van haar moeder zakken en haalde er geld uit.

Judith wist niet wat ze zag en wist ook niet wat ze moest doen, ze vergat zelfs om naar de wc te gaan en toen haar moeder haar de volgende ochtend wakker maakte, omdat ze naar school moest, merkte ze dat ze weer in haar bed had geplast.

Toen ze met Michiel tussen de middag naar zijn huis fietste merkte hij dat haar iets dwars zat en hij vroeg haar er naar.

Ze vertelde over dat ze had gezien dat Nico het geld uit haar moeder tas haalde, maar ze vertelde natuurlijk niet dat haar moeder haar de schuld gaf en dat haar moeder haar daarvoor flink hard had geslagen.

Toen ze ’s middags thuis zat met Dennis wist ze niet wat ze moest doen ze was heel zenuwachtig voor als haar moeder thuis kwam.

Dus ging ze maar stofzuigen, maar daardoor hoorde ze haar moeder niet aankomen, ze stond te stofzuigen en toen werd ze opeens van achteren hard handig vastgepakt.

Het was haar moeder, ze had ontdekt dat ze weer geld kwijt was en beschuldigde Judith daar weer van, Judith riep dat Nico dat had gedaan, maar daar wilde haar moeder natuurlijk niks van weten.

Haar moeder pakte een deegroller en hakte op Judith in, op haar rug en schouders, totdat er een dreun op haar hoofd terechtkwam.

Judith ging de volgende dag niet naar school, toen Michiel op school zat merkte hij dat Judith er al weer niet was, hij besloot om na schooltijd even langs haar huis te gaan.

Toen Michiel bij haar huis aan kwam deed er niemand open, Michiel ging net weg toen de moeder van Judith er aan kwam, Michiel vroeg of hij even mee naar binnen mocht, maar dat mocht niet, dat vond hij echt raar.Toen de vakantie was aangebroken ging Michiel naar zijn vader en Heleen in Amerika ging, hoorde Judith plotseling dat ze ging verhuizen.

Judith wist niet waarom en ze had ook geen tijd meer om Michiel in te lichten.

Toen Michiel van vakantie kwam en weer voor het eerst naar school moest zag hij dat Judith er niet was.

Hij hoorde toen van zijn meester dat Judith verhuisd was de meester wist niet waarheen.

Michiel ging voor de zekerheid even kijken bij Judiths oude huis, maar die was echt leeg toen zag hij de buurvrouw wenken en ging daar even heen.

Daar hoorde hij dat Judith echt verhuisd was en dat ze mishandeld werd door haar moeder.

Hij en de meester gingen door met zoeken, want er was nu een extra reden voor, toen de meester en hij het allang op gegeven belde Judith op en vertelde dat ze naar Leiden waren verhuisd.

De volgende dag ging Michiel gelijk naar Leiden en daar stond Judith ook raar van te kijken.

Michiel en Jyudth hadden een hel gezellige dag samen en Michiel had tegen Judith gezegd dat ze weg moest lopen, maar dat wilde Judith niet.

Maar toen Judith een poosje later weer was mishandeld besloot ze om weg te lopen.

B: verhaalanalyse

1- Blauwe Plekken.

2- Jeugdroman.

3a-

Judih: Meisje van12 jaar, wordt thuis mishandeld door haar moeder, omdat ze veel op het broertje van haar moeder lijkt.

Michiel: Zit bij Judith in de klas en wordt een hele goede vriend van Judith.

Moeder: Moeder van Judith en Dennis, zij mishandeld Judith.

Dennis: Broertje van Judith, wordt door haar moeder vertroeteld.

Meester: Leraar van Judith en Michiel, probeert er achter te komen wat er met Judith aan de hand is.3b-

Tante Elly en Oom Bob: verzorgen Michiel en geven hem onderdak, Judith gaat in de pauze altijd daar eten.

Frank en david: Tweelingneefjes van Michiel zonen van tante Elly en oom Bob.

Michelle:Nichtje van Michiel, Michiel heeft haar te wereld gebracht.

Nico: Vriend van Judiths moeder, steelt geld van haar moeder.

Ineke:Juf van Dennis.

4aHet kan zich nu ook nog afspelen, dus tijdloos.

4b-Ja, maar af en toe komt er een terug blik in voor.

5-Een alwetende verteller.

6-Op school, maar vooral in huis, want daar wordt ze mishandeld.

7-Mishandeling

8-Normaal, het leest makkelijk.

C mening:Ik vond dit een heel mooi en indrukwekkend boek, want het kan nu ook gebeuren en ik vind het gewoon erg, want je hebt dan helemaal geen leuke jeugd gehad.

Dit is ook zo’n boek die je snel uit leest, want je wil weten wat er gaat gebeuren.D informatie over de schrijver.

Anke de vries is geboren op 5 december 1936 in het Groningse Sellingen.

Het grootste deel van haar jeugd heeft ze doorgebracht op de Veluwe. In 1957 Trouwde ze met een Fransman en met hem woonde ze in Pakistan, Griekenland en Frankrijk.

In 1964 vestigden ze zich voor vast in Den Haag.

Nadat ze een cursus creatief schrijven had gevolgd kwam al snel haar eerste boek uit “de vleugels van Wouter Pannekoek”.

In 1976 werd sleepte Anke de vries voor het eerst een prijs in de wacht voor een van haar boeken, dat boek heette ”Mories Besjoer ”.

Toen kwamen een stel toppertjes aan de beurt Kladwerk en blauwe plekken die werden beide bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Anke de Vries schrijft voor alle Leeftijdscategoriƫn, van beginnende Lezers tot 16 jarige die naar de volwassene gaan.

Anke schrijft vlotte en spannende boeken, deze eigenschappen gemengd met herkenbare problemen maken Anke tot een van de bekendste schrijvers onder de jeugd.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen