Boekverslag : P.c. Hooft - Warenar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1824 woorden.

1. Samenvatting:



Het verhaal opent met een proloog, waarin Miltheit en Gierigheit optreden. Miltheit vertelt dat zij is gekomen om de macht te heroveren in het huis van Warenar. Gierigheit is nu nog de machthebber. Zelfs toen Warenars grootvader er nog woonde (deze begroef een pot met goud, waar hij niks over kon zeggen uit angst dat hij hem zou verliezen) was Gierigheit de machthebber. Toen Warenar eens de open haard liet veranderen, kwam de pot tevoorschijn (hier had zijn grootvader de pot verborgen). Zijn dochter Claertje, die een kind verwacht van een onbekende man, wat Warenar nog niet weet, zal ooit de pot wel krijgen als ze trouwt met een man, zo zegt Miltheit. Dan pas zal Gierigheit uit haar huis verjaagd worden.

Dan begint het echte verhaal. Het begint wanneer Warenar zijn dienstmeid Reym het huis uit jaagt, omdat hij haar ervan verdenkt de pot met goud te hebben gevonden. Reym begrijpt er niets van. Na een tijdje mag Reym het huis weer in, omdat de pot met goud niet gevonden blijkt te zijn. De buurvrouw van Warenar, Geertruyd, heeft een broer, Rijckert, die, zoals de naam al zegt, erg veel geld heeft. Hij is een welgestelde koopman. Hij is al erg oud maar is nog steeds ongehuwd. Zijn zus, Geertruyd, verteld hem dat hij moet trouwen omdat anders de naam van de familie uit zal sterven. Rijckert wil wel trouwen, maar hij vindt alle kandidaten uit de hogere stand ongeschikt. Hij zou het liefst met Cleartje, de dochter van Warenar, trouwen. Geertruyd vindt dat aanvankelijk onder hun stand, maar stemt toch toe. Rijckert ziet Warenar buiten staan en stapt meteen op hem af om hem te vertellen dat hij graag met Claertje zou trouwen. Warenar denkt eerst dat Rijckert hem probeert te foppen en een grapje maakt, omdat het vrij ongewoon is als een man van een hoge stand trouwt met een meisje van een lage afkomst. Ook denkt hij dat Rijckert gewoon op de pot met goud uit is. Toch weet Rijckert Warenar ervan te overtuigen dat hij met Claertje wil trouwen. Warenar stemt in, maar op één voorwaarde n.l. dat Rijckert de bruidschat moet betalen. Daarna worden er voorbereidingen getroffen in het huis van Warenar. Reym poetst het huis en de knecht, kok en hofmeester van Rijckert koken en helpen er. Ze vragen zich af waarom hun meester het toch allemaal moet betalen, terwijl Warenar zo zuinig is. Dan vertellen ze enkele anekdotes over de zuinigheid van Warenar bijv. dat Warenar een keer een kleed over de schoorsteen had gelegd om zo de warmte langer vast te houden. Intussen komt Warenar terug van de markt, waar hij enkele vissen heeft gekocht om zijn eer hoog te houden. Als hij zijn woning nadert hoort hij Theeuwes, de kok, zeggen dat de pot veel te klein is en dat hij ergens in de buurt een grotere gaat lenen. Theeuwes bedoelt natuurlijk een pot om in te koken, maar Warenar vat het meteen weer op als een poging tot diefstal van zijn pot met goud. Hij slaat alle drie de bedienden het huis uit. Op deze manier wordt het leven echter ondraaglijk voor Warenar. Hij sloeg op een gegeven moment zelfs een haan dood omdat die zat te wroeten met zijn poot op de plek waar hij de pot had begraven. Zo kan het niet verder en hij besluit de pot te gaan begraven op het kerkhof van de “ellendelingen”. Daar loopt toevallig net

Lecker, de knecht van Rijcker, rond en hij houdt Warenar natuurlijk goed in de gaten, omdat hij net door hem afgetuigd is. Hij ziet Warenar graven en wordt benieuwd en blijft kijken tot Warenar weg is. Dan gaat hij daar ook heen en graaft de pot op. Warenar ziet dit echter en mishandelt Lecker weer. Dan gaat Warenar hem toch nog ergens anders begraven. Lecker loopt toch nog achter hem aan omdat hij zo nieuwsgierig is geworden. Warenar verstopt de pot onder een steiger, en ditmaal steelt Lecker de pot wel onopgemerkt.

Intussen heeft Ritsert, de neef van Rijckert, bekend dat hij Claertje heeft verkracht en dat Claertje zwanger is van hem. Hij heeft er spijt van en wil het goed maken en zijn verantwoording voor het kind dragen door met Claertje te trouwen. Hij wil dus met Claertje trouwen in plaats van zijn oom Rijckert. Zijn moeder vind het verschrikkelijk, niet alleen de verkrachting, maar ook dat het meisje van lagere stand is. Nu volgt er iets raars: Ritsert kan zonder enig probleem de plaats van zijn oom innemen. Je zou toch denken dat die familienaam verloren zou gaan. Het kan in ieder geval wel gewoon.

Intussen hoort Ritsert luid gekerm. Dit blijkt afkomstig te zijn van Warenar, die klaagt dat zijn grootste schat weg is. Ritsert denkt dat hij het over de zwangerschap van Claertje heeft. Er volgt nu een grappig moment uit het boek, waar het ene misverstand het andere opvolgt en na een tijdje snappen ze er allebei niets meer van. Uiteindelijk snappen ze elkaar en zo komt Warenar er achter dat zijn dochter zwanger is.

Dan komt Ritsert Lecker tegen, die de pot met goud nog steeds in zijn bezit heeft, en ziet de pot met goud. Ritsert haalt Lecker over om de pot terug te geven. Ze gaan naar het huis van Warenar om de pot terug te geven. Warenar is natuurlijk erg blij met de pot. Hij geeft de pot toch aan zijn toekomstige schoonzoon, Ritsert, die op zijn beurt belooft zijn leven lang te zullen zorgen voor Warenar. Achteraf is Warenar zelfs blij dat hij de pot kwijt is. Miltheit doet nu definitief intrede in huize Warenar, want Lecker krijgt zelfs het bedrag dat hij Rijckert schuldig is. Nu komen Reym en Geertruyd naar buiten om iedereen te feliciteren. Zo is iedereen toch nog gelukkig.



2. a) In het verhaal komen weinig beschrijvingen voor. Er zijn wel veel dialogen tussen de verschillende personen bijvoorbeeld tussen Warnar en Rijckert. Er zijn weinig tot geen flash-backs en flash-forwards. Het verhaal wordt in de tegenwoordige tijd verteld.

b) De lay-out van het boek vind ik heel opmerkelijk. Telkens als iemand wat zegt dan dat staat erboven die tekst wie dat gaat zeggen. In de modernere boeken doen ze dat niet. Ook staat er soms tekst die midden in de regel begint. Dat is een beetje raar. Onderin staat er ook nog een vertaling waardoor er relatief weinig tekst op één bladzijde kan.



3. Titelverklaring: de titel is gelijk aan de naam van de hoofdpersoon n.l. Warenar.

Er is geen ondertitel en motto.



4. a) In het boek is er een proloog (voorwoord). Het verhaal opent met een proloog, waarin Miltheit en Gierigheit optreden. Miltheit vertelt dat zij is gekomen om de macht te heroveren in het huis van Warenar. Gierigheit is nu nog de machthebber. Zelfs toen Warnar’s grootvader er nog woonde (deze begroef immers de pot met goud, waar hij niks over kon zeggen uit angst dat hij hem zou verliezen) was Gierigheit de machthebber. Toen Warenar eens de haard liet veranderen, kwam de pot tevoorschijn (hier had zijn grootvader de pot verborgen). Zijn dochter Claertje, die een kind verwacht van een onbekende man, wat Warenar nog niet weet, zal ooit de pot wel krijgen als ze trouwt met een man, zo zegt Miltheit. Dan pas zal Gierigheit uit haar huis verjaagd worden.

In het boek is geen epiloog (nawoord).

b) Het boek is niet in hoofdstukken, maar wel in bedrijven verdeeld die ook weer onderverdeeld zijn in tonelen.

c) De bedrijven en tonelen hebben geen titels.



5. De personages:

- Miltheit is iemand die alleen in de proloog spreekt.

– Gierigheit is ook iemand die alleen in de proloog spreekt.

- Warenar, de hoofdpersoon die bezeten is van een pot goud. Hij is erg materialistisch en is van lage komaf. Hij is erg arm, op die pot na, welke hij angstvallig verborgen houdt.

- Reym, de dienstmeid van Warenar

- Claertje, de dochter van Warenar

- Geertruyd, de buurvrouw van Warenar en de zus van Rijckert

- Rijckert, een welgestelde koopman

- Lecker, de knecht van Rijckert.

- Caspar, de hofmeester.

- Teeuwes, de kok.

- Ritsert, de neef van Rijckert.

Van deze personages is alleen Warenar een round-character; hij is de enige die in het boek echt een persoonlijkheidsverandering ondergaat. De andere personages waren flat-character, omdat ze niet echt veranderden in het verhaal.



6. a) Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1620. Dit weten we, omdat P.C. Hooft het rond die tijd geschreven heeft.

b) Ik denk dat de tijd willekeurig gekozen is. P.C. Hooft leefde in die tijd dus hij heeft het verhaal laten afspelen in de tijd waarin hij leefde.



7. a) Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, in het bijzonder Warenars huis en de directe omgeving.

b) Ik denk ook weer dat de plaats willekeurig gekozen is. P.C. Hooft woonde in Amsterdam en daarom speelde het verhaal zich ook in Amsterdam af. Als hij bijvoorbeeld in Rotterdam gewoond had dan had het verhaal zich afgepspeelt in Rotterdam.





8. a) Het verhaal duurt één dag.

b) In het verhaal zitten geen opvallende tijdversnelling of tijdvertragingen. Er zijn hooguit een paar kleine versnellingen of vertragingen, maar die duren niet heel erg lang.



9. a) Het verhaal is chronologisch verteld.

b) Er zijn geen afwijkingen in de chronologie.



10 a) Er wordt door de auteur personaal verteld. Dit wil zeggen dat hij telkens in de huid van één van de personages kruipt.

b) Er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot dit perspectief.



11. Thematiek:

Alles draait in het stuk om de pot met goud en de gierigheid van de hoofdpersoon. Uit de gebeurtenissen wordt duidelijk, wat gierigheid voor gevolgen kan hebben. Uiteindelijk maakt gierigheid plaats voor vrijgevigheid. Daarnaast speelt de verbintenis van Warenars dochter met haar geliefde een belangrijke rol.



Eigen mening:



Ik vond het boek heel leuk om te lezen, omdat ik nooit boek uit die tijd heb gelezen. Het was wel leuk om te weten hoe de mensen in die tijd dachten over bepaalde dingen. Het is bijvoorbeeld raar dat Ritsert zomaar de plaats van Rijckert in kan nemen en dat Ritsert met Cleartje mag trouwen. Ik vind het ook wel raar dat het hele verhaal over Cleartje gaat, maar ze zegt in het boek helemaal niets. Het boek vond ik vrij moeilijk om te lezen, omdat het in een Amsterdams accent geschreven was. Gelukkig stonden er onderaan de bladzijde steeds de vertalingen. De gebeurtenissen vond ik goed beschreven en af en toe was het wel grappig om te lezen hoe gierig iemand kan zijn. Ik vond het verwarrend dat de titel van het boek Warenar heet en dat in het boek zelf Warnar staat.

Kortom, het was een leuk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen