Boekverslag : Louis Paul Boon - De Bende Van Jan De Lichte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 544 woorden.

Ondertitel : Een bandietenroman uit de jaren 1700

1ste druk : 1957

Titelverklaring : Het boek gaat over Jan de Lichte en zijn bende.

Ondertitelverklaring : Het is een roman over bandieten rond 1700.

Thema : Strijd tegen machthebbers en de armoede



Samenvatting :

Ergens in een kroeg komen de Brusselaar en de Waal samen. De Brusselaar wil dat de Waal een bende sticht. Deze moet bestaan uit arm volk die door te plunderen en moorden geld verdient. Tegelijkertijd wil iemand anders, Jan de Lichte, datzelfde. Alleen wil hij een bende die de opbrengsten verdeeld aan het arme volk en niet de winst zelf opstrijkt. De Waal wordt door Jan de Lichte en zijn bende vermoord en hij laat Marieke Bleekers die vreemde Brusselaar schaduwen.

Als bewijs dat Jan de Lichte de beste leider van de bende is belooft hij twee proeven te doen. De eerste proef is het overvallen van een postkoets. De overval slaagt, maar Anne-Marie de Clerck wordt opgepakt en weggevoerd naar een kasteel. De poging Anne-Marie te bevrijden zal de tweede proef zijn. Verkleed als monnik weet Jan de Lichte binnen te komen. Hij bevrijd Anne-Marie en het kasteel wordt door de bende en bedelaars geplunderd. Baru, de Franse politiechef, weet ongedeerd te ontsnappen. De bende groeit en groeit. Steeds meer overvallen worden gepleegd en de bendeleden worden gezocht door de politie. Eindelijk lukt het de politie dan om Jan de Lichte op te pakken. Na veel gemarteld te zijn, wordt hij door zijn vrienden bevrijd.

De bende groeit door en Jan de Lichte dreigt de leiding te verliezen door zijn te "zachte" optreden. Net nadat men hem vertelt dat Marieke Bleekers groot nieuws heeft over de Brusselaar, wordt zij vermoord. Er knapt iets bij hem en als zijn vrouw dan ook nog erg vernederd wordt zit hij helemaal vol met wraakgevoelens. Samen met Vagenende en Mealenaere trekt hij al moordend en plunderend door het land. De bende valt uiteen en het ene na het andere bendelid wordt opgepakt. Jan de Lichte kan hier niet aan ontsnappen en hij wordt opgepakt. Hier ziet hij eindelijk dat Baru en de Brusselaar dezelfde persoon zijn. Baru wilde een moordende bende stichten, zodat hij nog wreder kon zijn. Jan de Lichte heeft dit in de war geschopt en hij zal hiervoor moeten sterven.

Beginsituatie :

De Brusselaar probeert de Waal over te halen een bende te stichten van arm volk die door te plunderen en moorden aan geld weet te komen.

Eindsituatie :

Jan de Lichte wordt in Aalst (met een paar andere leden van de bende) geradbraakt.

Hoogte-/Dieptepunt :

Het eind van het boek als Jan de Lichte gedood wordt.

Hoofdpersonen :

Jan de Lichte is een idealist. Hij is erg slim, listig en sterk. Op het eind is hij verbitterd en wraakzuchtig.

Baru/de Brusselaar is een schraal en nietig ventje, maar desondanks sluw, verschrikkelijk wreed en hard.

Het verhaal speelt van 1745 tot en met 1748, er verstrijkt dus drie jaar. Het speelt zich af in Vlaanderen en dan voornamelijk in Brabant.

Oordeel :

Het is een mooi boek alleen moet je wel erg wennen aan zijn manier van schrijven. Hij dwingt je om het boek letter voor letter te lezen, anders raak je totaal de draad kwijt. Al met al was het wel een moeilijk boek, maar het was het lezen waard.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen