Boekverslag : J. Bernlef - Vallende Ster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 512 woorden.

Geboorte werd zijn dood



Samenvatting:



Geboorte werd zijn dood. Zo begint het verhaal. De verteller bevindt zich in het ziekenhuis op zijn ontslagdag en haalt zich die bewuste witte stoel voor de geest. Maar de stoel is evenals zijn zittende broer een waanbeeld. Uit de eerste paar bladzijden blijkt dat de verteller blijkbaar ook niet helemaal juist is. Hij praat nu thuis met Henk (?) over vroeger. Hij doet net of hij een monoloog moet voordragen maar zijn tekst vergeten is en de souffleur niet kan verstaan. Maar dan begint hij zijn verhaal van de hak op de tak springende.

De oorlog is net afgelopen en hij staat voor het raam met 'Peter'. Net daarvoor had hij buiten gespeeld en was zijn broer beginnen denken aan heel vroeger. Eerst dachten zij dat hij doof was maar later bleek dat hij debiel was. Op de kleuterschool tekende hij enkele cirkels en werden er thuis kokertjes om zijn handen gedaan omdat hij alles in zijn mond stak. 's Avonds vertoonde vader films en iedere keer wanneer L&H op het programma stonden, waren de 2 broers in de filmzaal te vinden. Toen ze eens naar de kruidenier gingen, verdween Peter. 3 uur later wordt hij teruggevonden, nog zwarter dan een "ullenkont". Later, wanneer de oudste gaat studeren, leert hij Henk kennen en vormen zij een duo, een komisch duo. Peter blijft thuis spelen met zijn treinen. Het is ook in die tijd dat hij zijn broer mee uit moet nemen. Een koord houdt Peter sinds zijn 5de in bedwang wanneer de 2 alleen op weg zijn. Op een avond klimt de oudste op het platte dak met een stoel om de vallende sterren te bewonderen. Een paar weken later kruipt Peter met de stoel op het dak en springt hij er af, zijn stoel vastklemmend. Het hele verhaal lang spoken er voor de ogen van de verteller de witte stoel voor een raam met dan weer zijn broer op en dan weer met zijn moeder. Ook komt regelmatig het beeld van een man met een witte jas terug. Die persoon staat op het toneel en vergeet telkens zijn tekst en verstaat zijn souffleur niet.



Titelverklaring:



Peter, de broer van de verteller, is achterlijk. Hij aapt alles na wat ze in zijn omgeving doen. Op een nacht zet de verteller, als (jonge) jongen een stoel op het platte dak van zijn huis om naar de sterren te kijken. Ze hadden hem toen gezegd dat er die nacht veel vallende sterren zouden zijn. Een tijdje later neemt Peter de stoel, zet hem op datzelfde dak en springt er met de stoel en al af. Hij valt, zijn stoel vastklemmend te pletter in de tuin.



Thema:



Een achterlijke broer en de liefde en haat voor hem.



Hoofdpersonages:



Peter: de achterlijke, naäpende zelfmoordenaar met uitdrukkingsloze ogen. Een schilder kan het ooit eens niet anders schilderen dan 2 gekleurde schijfjes, zonder betekenis en gevoel.



Mening:



Een aangrijpend boek. Een herinnering aan een debiele broer. De taal is wat onlogisch, fragmenten doorkruisen elkaar. Kortom: een goed boek dat gevoelens in je losmaakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen