Boekverslag : Heinrich Boll - Und Sagte Kein Einziges Wort
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1462 woorden.

1) OVER HET BOEK

1. Schrijver: Heinrich Böll

2. Titel: “Und sagte kein einziges Wort”

3. Ondertitel: -

4. Motto: -

5. Uitgeverij: Ullstein GmbH

6. Geschreven in: 1953

7. Aantal pagina’s: 153

8.Genre: Epiek9. Waarom ik het boek gekozen heb.

Ik heb het boek gekozen, omdat dit boek het enige boek was dat in de bibliotheek van Limmen aanwezig was, dat op de lijst stond.2) ALGEMEEN

1. Categorie: Roman

2. Perspectief: Ik-verteller

3.Titel verklaring: Käte, de vrouw, hoort op de radio een liedje van een neger: “and he never said a mumbling word” -> und er sagte kein einziges Wort. Hoe Christus zijn kruis gedragen had, zonder enig woord te zeggen, zo zal zij die van haar dragen: de zorgen van het huishouden, de opvoeding van de kinderen, en de ‘ziekte’ van haar man.3) PERSONEN

1. De hoofdpersonen in het verhaal zijn Käte Bogner en haar man Fred Bogner.Het verhaal wordt afwisselend verteld door twee personen, namelijk Käte en Fred.

Käte is een vrouw van 38 jaar oud. Ze is al 15 jaar getrouwd met Fred. Ze hebben beide de Tweede Wereld Oorlog meegemaakt. Tijdens de oorlog is hun huis verwoest en is hun tweeling overleden. Ze hebben nu drie kinderen: de dertienjarige Clemens, de elfjarige Clara en het ‘kleintje’; en Käte verwacht dat de vierde onderweg is.

Fred is vierenveertig jaar oud. Sinds twee maanden woont hij niet meer in huis. Hij kan niet meer tegen de armoede in huis. Nadat zijn moeder is overleden toen hij zeven jaar oud was, heeft hij een sterke band met de dood. Hij houdt van wandelen over het kerkhof, woont alle begrafenissen van bekenden bij en gaat zelfs naar begrafenissen van vreemden.

2.Er is niet echt sprake van een held in het verhaal, want aan het eind van het boek is het vooruitzicht van de familie nog steeds uitzichtloos. Wel voel je meer sympathie voor de moeder dan voor de vader. De moeder blijft bij haar kinderen en probeert er het beste van te maken. Vader daarentegen verlaat het huis, en als hij thuiskomt dan slaat hij de kinderen. Ondanks het geldgebrek blijft hij drinken en gokken, zodat zijn familie nog minder geld krijgt.

3.Er is geen ontwikkeling van de hoofdpersonen merkbaar. Het verhaal gaat ook maar over twee dagen, het is dan ook erg moeilijk om een verandering van het karakter van de persoon vast te stellen.4) TIJD EN PLAATS

1. Het verhaal speelt zich af in 1953. De verteldetijd is twee dagen. De verteltijd is ongeveer vijf uur .

2. Het verhaal wordt chronologisch verteld met flash-backs. De hoofdpersonen vertellen hun verhaal, wat ze nu aan het doen zijn, maar soms denken ze terug aan vroeger, bijvoorbeeld aan de oorlog.

3.Het verhaal speelt zich af in Keulen. In Keulen speelt het verhaal zich meestal af in de kamer van de familie Bogner. Andere plaatsen zijn: de binnenstad, de kermis, het hotel en de snackbar.5) INHOUD

Het verhaal begint dat Fred langs allemaal bekenden gaat om leningen af te sluiten. Helaas voor hem wil niemand dat. Door deze tegenslag besluit dat hij maar een paar borrels moet nemen. Hij duikt een café in waar hij een aanzienlijk deel van zijn pas ontvangen salaris opmaakt. Het overgebleven salaris brengt hij naar zijn vrouw.

Käte is bezig met schoonmaken als Fred binnenkomt. De enige kamer die haar bezit telt moet bijna iedere dag schoon gemaakt worden, want door het afbrokkelende kalk van de muren ziet de kamer er altijd vies uit. Als Fred verschijnt spreekt ze met hem af voor die avond.

Bijna iedere maand spreken ze een of twee keer af in een hotel, aangezien Fred niet meer thuis woont.

Fred vertrekt en gaat op zoek naar een plaats om te ontbijten. Voordat hij gaat eten gaat hij naar een kerk, kerken boeien hem namelijk heel erg. In de kerk ziet hij een meisje staan. Hij vindt haar erg aantrekkelijk en achtervolgt haar. Als zij bij en soort snackbar naar binnen gaat, en blijkt dat zij daar de eigenaresse van is, dat komt mooi uit, nu heeft Fred meteen een plek om te ontbijten.

Als de kinderen tussen de middag thuis komen vertelt Käte hen dat ze vanavond naar hun ‘zieke’ vader toegaat en ze vertelt hen dat ze een oppas voor ’s avonds heeft geregeld.

Käte gaat naar haar huurster toe. De vrouw is een echt kreng, ze probeert de kinderen altijd te beïnvloeden door haar mooie spulletjes. Het liefst heeft ze dat de familie Bogner voorgoed verdwijnt, want dan kan ze hun kamer mooi tot een eetkamer voor haarzelf maken. Als Käte haar vertelt dat ze vanavond haar man zal zien, dan geeft de vrouw haar een lippenstift.

Fred is druk op zoek naar een hotel voor de nacht. Van zijn geld dat hij nog over heeft is het erg moeilijk om een beetje een redelijk hotel te boeken, en aangezien het een soort feestdag is, is het overal erg druk. Dan komt er een optocht voorbij, in de optocht bevinden zich ook schoolkinderen. Plotseling ziet hij zijn twee oudste kinderen en hij schrikt omdat ze er zo armoedig uitzien.

Na een tijdje gezocht te hebben vindt hij een hotel dat nog plaats heeft, het ligt wel in een erg armoedige buurt. Snel belt hij zijn vrouw om te zeggen waar ze elkaar ’s avonds kunnen treffen.

Als Käte haar man aan de lijn hoort heeft ze toch wel erg zin in de avond. Snel maakt ze zich klaar en belt de oppas dat hij kan komen. De oppas arriveert, het is nog een jonge knul, zijn vriendin is ook mee. Hij vertelt Käte dat hij van plan is om de kinderen mee te nemen naar de kermis in de stad. Käte laat blijken dat ze dat niet kan betalen, maar de jongen stelt haar gerust, zijn vriendin wil de kinderen graag trakteren.

Als Käte onderweg is beseft ze dat ze erge trek heeft, ze gaat een snackbar binnen. Toevallig is dat ook de snackbar waar haar man is geweest, maar dat weet ze natuurlijk niet. Nadat ze daar wat gegeten heeft gaat ze op zoek naar het hotel. Als ze daar aankomt ligt Fred al te slapen op bed. Käte maakt hem wakker en stelt voor om naar de kermis te gaan. Dat doen ze ook.

Als ze terug lopen wordt Käte opeens ziek en gaat aan de kant van de weg liggen. Na een halfuurtje gaat het al wat beter en ze gaan weer door naar het hotel. Bij het hotel aangekomen heeft Käte weer erge trek, Fred vindt dit welopvallend en koopt erg veel eten voor haar. Als Käte vraagt waar Fred opeens zo veel geld vandaan heeft, vertelt hij dat hij een lening heeft kunnen afsluiten met een goede vriend.

Als Fred vraagt naar Käte’s erge honger, vertelt ze hem dat ze misschien weer zwanger is. Fred vindt het niet leuk en zegt dat hij toch maar weer bij hun in huis moet komen wonen.

Als Käte dat hoort zegt ze dat dat niet nodig is. Käte is namelijk bang dat Fred de kinderen weer zal slaan als hij thuis is, net zoals hij vroeger deed. Ze stelt Fred zelfs voor om te gaan scheiden. Hij antwoord niet en gaat slapen.

Als ze de volgend ochtend wakker worden wil Käte erg graag naar de kinderen toe, maar Fred wil eerst nog met haar ontbijten. Dat doen ze dan ook. Het meisje in de snackbar kijkt vreemd op als zij Fred en Käte samen ziet, ze kent ze immers allebei, maar wist niet dat ze bij elkaar hoorden. Als ze die ochtend uit elkaar gaan nemen ze een soort definitief afscheid, en gaan beiden hun eigen weg……6) EIGEN MENING OVER HET BOEK

Ik vond het wel een mooi boek om te lezen. De schrijver van het boek schijnt in Duitsland erg bekend te zijn, las ik achteraf. Er staat namelijk achter in het boek dat de schrijver een Nobelprijs heeft gewonnen.

De inhoud was erg mooi, maar ook wel zielig. De armoede was erg groot in huize Bogner.

Het boek had niet zo veel bladzijdes maar er stonden wel erg veel lettertjes op één pagina. Sommige stukken tekst waren erg moeilijk te begrijpen, maar over het algemeen kon ik het boek toch vrij aardig begrijpen.

Ik zou het boek aanraden aan iemand anders, wel zou ik van te voren even uitleggen hoe het ongeveer gaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen