Boekverslag : F. Bordewijk - Knorrende Beesten
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 613 woorden.

Bibliografie
Gelezen druk: 14e
Jaar: 1949
Jaar van eerste druk: 1933
Aantal pagina's: 25


Samenvatting
Vlakbij een pier, tussen de kleine bars aan de parade bevindt zich een parkeerplaats. Overdag komen veel mensen naar de pier met hun 'knorrende beesten', kleine stille dieren en weeldedieren. Parkwachter Bobsien let op zulke dagen op de 'knorrende beesten' en als er iets mis mee is gaan ze naar de garage bij de ingang van het park. Als het slecht weer is komen de 'knorrende beesten' niet en dan is er geen werk voor Bobsien en zijn vriendin Sofia Eufemia. Maar als er dan op een dag rennen worden gehouden bij de parade is het een drukte van belang. Veel mensen gaan de pier op om de auto's tegen elkaar te zien strijden en velen beesten sneuvelen. De tweede dag van de beesten worden de beesten versierd met bloemen en wordt er weer een wedstrijd gehouden en iedereen vergeet voor even zijn dagelijks leven. Daarna gaan de beesten weer weg en het wordt stil; het seizoen loopt ten einde.

Het boek heeft een gesloten einde.


Tijd & Ruimte
Het is niet duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt. De vertelde tijd is een paar maanden, van augustus tot de herfst.

Het verhaal wordt chronologisch verteld.

Het verhaal speelt zich op en rond een parkeerplaats in een zeebadplaats af.


Personages
De 'hoofdpersonen' in 'Knorrende beesten' zijn de knorrende beesten zelf, de auto's; de auto's worden beschreven alsof ze mensen, alsof ze een echt leven leiden, geen kunstleven. De auto's zijn niet echt round characters te noemen.

Belangrijke bijpersonen zijn:

Bobsien; parkwachter, arm, klein en gespierd, zwart haar, socialist.

Sofia Eufemia; een klein dweiltje, kind uit een vissersslop, oppervlakkig en levenswijs.

De vrouw; eenzaam, bleek, dwaze ogen, rijk en goed verzorgd, slecht lopend, een ontredderde ziel.

De man; vorstelijke trekken, ontzette uitdrukking.

De bijpersonen zijn flat characters.


Thematiek
De gebeurtenissen op en rond een parkeerterrein in een zeebadplaats. Het gaat vooral om de auto's, niet om de personen.


Boekbeschrijving & Titel
De 'knorrende beesten' zijn de auto's op de parkeerplaats.


Perspectief
Er is sprake van auctoriaal perspectief.


Literatuur geschiedenis
Bordewijk werd in 1884 geboren in Amsterdam. Hij studeerde rechten in Leiden, hij was een tijdje leraar en woonde als advocaat en letterkundige in Den Haag. Bordewijk kreeg in 1954 de P.C.Hooftprijs. Pas rond 1930 toont zijn werk het karakteristieke gezicht, de vernedering van de menselijke persoonlijkheid door inlijving in een 'ding' (knorrende beesten). De grondgedachte hierachter past hij toe in veel van zijn andere boeken. Bordewijk stierf in 1965.

Andere werken zijn:
Blokken (1931)
De Wingerdrank (1937)
Bij gaslicht (1947)
Het Eiberschild (1949)

De novelle 'Knorrende beesten' behoort tot de Nieuwe Zakelijkheid, want ook in de literatuur gaat het om het opruimen van overtolligheden en om onmiddelijke ervaring van de realiteit. Zowel inhoud als vorm van 'Knorrende beesten' zijn door deze eisen bepaald.


Eigen mening
Het was een dun boek, maar ik vond het geen makkelijk boek en ook geen leuk boek. Dit kwam waarschijnlijk door de 'knorrende beesten'; ik kon me niet goed inleven in de gedachtengang van Bordewijk, hoe hij de mens ziet in een ding. Ook vond ik dat er maar weinig gebeurde: er werden heel veel dingen uitgebreid omschreven en de personen die in het verhaal voorkwamen speelden maar een kleine rol in het geheel.

Het boek komt wel overeen met de werkelijkheid, nl dat de mensen met hun dikke Mercedes vaak wel uit hetzelfde type gesneden zijn en graag gezien willen worden met hun grote bak. Ook heeft de schrijver naar mijn idee gelijk als hij met de knorrende beesten aangeeft dat de auto (de techniek) wel een heel belangrijke plaats inneemt in de samenleving.
Ik vond het idee rond de knorrende beesten origineel. Het boek heeft me wel aan het denken gezet, maar echt wijzer ben ik er niet van geworden.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen