Boekverslag : J. Bernlef - Onder Ijsbergen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 939 woorden.

J. Bernlef, Onder ijsbergen, ? druk, Wolters-Noordhoff, Groningen, 1997 (1981).Jacob Olsen is een rechter uit Denemarken. In Groenland is een moord gepleegd, Jacob Olsen moet deze gaan onderzoeken. Jón Eira ,een Eskimo heeft z’n grootmoeder vermoord. De hele

Eskimostam eist de schuld op. Maar alleen Jón Eira wordt berecht. En pleegt zelfmoord in z’n cel. Olsen moet onderzoeken wat er nu echt is gebeurd. Hij praat met verschillende functionarissen op Groenland en met Lina Krog, de tolk van het eiland. Terwijl Jacob Olsen in Groenland is sterft zijn vader. Door de dood van zijn vader gaat Olsen meer nadenken over zichzelf. Gedurende zijn onderzoek merkt Olsen dat hij niet veel wijzer wordt en als hij denkt dat hij dicht bij de ontknoping van het raadsel is wordt hij neergestoken door een van de Eskimo’s.- J. Bernlef, Onder ijsbergen

- Met de titel wordt het mysterieuze gedrag van de Eskimo’s bedoelt maar een heel klein stukje van wat ze denken wordt duidelijk, de rest blijft verborgen. Alleen het topje van de ijsberg wordt zichtbaar. En de ijsbergen hebben natuurlijk ook te maken met Groenland, want die zijn er daar genoeg.

- Het motto van het boek is een gedichtje:

Klein zijn de stranden van kleine meren.

Klein is der mensen geest;

niet alle mensen zijn even verstandig:

heel de mensheid is half.Hiermee wordt bedoelt dat het heel erg moeilijk is voor mensen om andermans cultuur te begrijpen. En dat mensen er moeite mee hebben zichzelf bloot te geven.- Het genre van het boek is een detective. Omdat Jacob Olsen bezig is met het uitvinden waarom Jón Eira de moord heeft gepleegd en waarom tot de moord is besloten. En hij komt erachter dat hij zichzelf helemaal niet zo goed kent.- Het verhaal speelt zich af op Groenland, grotendeels met de Eskimo’s die door de bemoeienissen van de Denen een volk zijn geworden dat aan lager wal is geraakt en niet begrepen wordt. Jacob is vaak op zijn hotelkamer daar speelt het verhaal zich dus ook af.- Thema’s van het boek zijn: dood, jezelf ontdekken.

- Motieven zijn: drank, liefde. Doordat de Eskimo’s zoveel dronken werden ze nog ondoorgrondbaarder dan ze al waren. En kon niemand erachter komen wat ze eigenlijk dachten. Door Olsens liefde voor Lina raakte hij verward en kon hij niet meer zo goed met zijn eigen gevoelens omgaan.De vertelde tijd van het boek is 5 dagen. Er wordt aan het einde van het boek nog wel een stuk verder gekeken om het boek een goed einde te geven maar het verhaal zelf speelt zich af in 5 dagen. Het verhaal heeft 138 bladzijden dus de verteltijd is veel korter. Alleen wordt er in het verhaal niets verteld over de nachten van de 5 dagen. Er worden in het boek ook flash-backs gebruikt. Olsen denkt een paar keer terug aan zijn vader.

De hoofdpersonen zijn:

- Jacob Olsen, een dikke formele rechter uit Denemarken

- Nick Morello, een barpianist die te veel drinkt en in Amerika probeerde een carrière te maken, wat mislukt is.

-Lina Krog, een tolk, in de 40, netjes en wanhopig.Onderlinge verhoudingen:

- Jacob en Lina, zij helpt hem omdat ze een tolk is en de taal van de Eskimo’s verstaat. Samen krijgen ze een verhouding, Jacob wordt verliefd op haar.

- Jacob en Nick, ze hebben elkaar ontmoet in het vliegtuig en Nick is pianist in het hotel waar Jacob logeert. Tussen hun ontstaat een beginnende vriendschap.

- Nick en Lina, zij hebben een verhouding gehad en Nick wil nu meer als Lina. Zij raakt daardoor verward.

Het zijn alledrie round characters.- Het boek is chronologisch , elk hoofdstuk duurt een hele dag. Elk hoofdstuk heeft als titel een dag. Het begint op 2 juli 1975 en eindigt op 6 juli 1975.Alle hoofdstukken zijn ingedeeld in kleinere hoofdstukjes die genummerd zijn. Ook op andere manieren worden dingen verteld, een krantebericht in het begin van het verhaal, de brief van Olsen aan zijn vrouw en het krantebericht aan het einde van het boek waarin staat dat Olsen dood is. Ook lijkt het alsof Olsen weet wat hem te wachten staat want op blz. 90 zegt Olsen: ‘Als ik er dan nog ben’. Ook denkt Olsen net voor zijn vaders dood aan vroeger toen hij nog jong was.( blz.38).Het verhaal is afgerond. Olsen is aan het eind van het verhaal vermoord. Alleen is het niet duidelijk hoe de moord op Jón Eira’s grootmoeder is gebeurd. Dus op die manier is het verhaal niet af. Maar dat was ook raar geweest als dat duidelijk was geworden omdat dat niet zou kloppen met de aard van de Eskimo’s.Het verhaal wordt voornamelijk verteld door Jacob Olsen ,een ik-personale vertelwijze.Ook worden de gevoelens van Lina Krog duidelijk, ook vanuit haar ik-persoon. Ook via kranteberichten wordt een deel van het verhaal duidelijk. En in de brief die hij aan zijn vrouw schrijft. Aan het einde, op de laatste bladzijde, na Jacob Olsens dood is het verhaal geschreven in het auctoriale vertellersperspectief. Er wordt verteld wat er van Lina Krog en Nick Morello is geworden. En wat voor straf de moordenaar van Jacob Olsen kreeg.Eigen mening:

Ik vond het boek niet echt moeilijk om te lezen. Maar het werd voor mijn idee te snel duidelijk dat Olsens onderzoek niets uit zou halen, dat hij toch nooit achter de waarheid zou komen. Wat voor mij wel als een verassing kwam was Olsens dood. En het is wel apart dat Olsen precies achter het doen en laten van de Eskimo’s wil komen terwijl hij zichzelf eigenlijk niet eens echt kent. Toch zit het verhaal wel mooi in elkaar als je er verder over na denkt. Want alle personages hebben ongeveer dezelfde problemen. Op zich een normaal verhaal maar toch wel ironisch.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen