Boekverslag : Dirk Bracke - Blauw Is Bitter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 628 woorden.

Boekbespreking

Blauw is bitter Dirk Bracke

Blz.: 141

Thema: kinderprostitutieDe samenvatting:

Lina (12) woont in een krottenwijk in de Filippijnen dicht bij Manilla. Haar ouders verkopen haar aan Max zodat zij de lening van hun rijstveld zouden kunnen betalen. Lina moet haar zusje in de steek laten om in de Blauwe Lotus als hulpje geld te verdienen, althans dat beweert Max toch. Zo komt Lina in de prostitutie terecht, waar ze verschillende keren naar kamer 5 moet waar ze telkens verkracht wordt. Op een dag komt er een Amerikaanse soldaat jim die enkel met haar wil gaan wandelen en haar niet wil verkrachten. Maar dan komt de ware aard boven, hij verkracht haar meerdere malen en slaat haar verschillende keren bewusteloos. Ze ziet hoe haar vriendinnen op straat gezet worden, omdat ze syfilis (geslachtsziekte) hebben of aan de drugs zitten. Ondertussen spaart Lina al haar fooien om zich vrij te kopen en bij Sergio te gaan wonen. Sergio is een arme jongen die zijn geld verdient door etiketten te naaien op T-shirten. Hij heeft er geen flauw idee van dat Lina een prostituee is noch dat ze zwanger is van een onbekende man. Wanneer Lina genoeg geld heeft, hoort ze dat haar zusje ook in een bar werkt. Ze heeft het veel erger dan Lina en het gevaar dreigt dat zij aan de drugs verslaafd geraakt Ze koopt haar zusje vrij en verminkt (een lichaamsdeel wegnemen) zichzelf zodanig dat ze ook op straat wordt gezet. Ze vlucht en gaat bij haar broer en haar zusje wonen. Sergio weet nu alles en vergeeft uiteindelijk Lina. Zo gaat Lina bij Sergio wonen en werkt ze mee als naaister.

Het ervaringsverslag:1. De personen:

De hoofdpersonages zijn:Lina: ze is een meisje van 12 jaar. Ze heeft een mooi uiterlijk en mooie lange, zwarte haren. Qua karakter evolueert doorheen het verhaal. Ze heeft dus een sterk karakter. In het begin is ze zeer verlegen en is ze snel bang. Ze is noch een kind en hangt noch af van haar ouders. Op het einde van het verhaal voelt ze zich ouder dan dat ze eigenlijk is en is meer verantwoordelijk voor iedereen, omdat ze zoveel dingen meegemaakt heeft.Max: is de eigenaar van de “Blauwe Lotus” een bar in Manilla. Hij is zeer gierig en mishandelt zijn meisjes soms. Eigenlijk houdt hij niet van kinderen, hij beschouwt ze als een winkelwaar. Hij heeft een saai karakter, omdat hij steeds dezelfde gierige man blijft, die alleen maar voordeel wil halen uit zijn meisjes zich niets aantrekt van hun gezondheid of problemen.Sergio: is een jongen van 18 en is heel arm. Samen met zijn vader naait hij etiketten op T-shirts. Zijn moeder stierf bij zijn geboorte. Het heeft een sterk karakter: hij houdt zielsveel van Lina tot hij te horen krijgt dat ze een prostituee is. Hij is ontgoocheld, maar na een tijdje beseft hij dat hij opnieuw wil beginnen met Lina.Protagonist:

Lina is de protagonist, want om haar draait alles. Zij is de hoofdpersonage.Antagonist:

*meneer Alonso is een antagonist. Hij bezit de rijstvelden, waarop de bevolking moet werken. Hij geeft de mensen weinig geld voor hard werken en bedriegt ze

*Max is ook een antagonist. De meisjes zitten daar opgesloten. Hij geeft niets om hen, als ze maar geld verdienen. En problemen moeten ze maar zelf oplossen.2. De tijd:Het verhaal begint op het moment dat Lina verkocht wordt, ten gevolge van armoede en het eindigt op het moment dat Lina uit de prostitutiemilieu geraakt.

(Het is vrij chronologisch verteld en er zijn bijna geen flashbacks.)3. De plaats:Het verhaal speelt zich vooral af in de bar de Blauwe Lotus, waar Lina zich moet prostitueren. (daar speelt bijna het ganse verhaal zich af.)nathan

ryckeboer

nathanryckeboer@hotmail.com
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen