Boekverslag : Carry Slee - Razend
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1216 woorden.

1. Algemeen



Titel : Razend

Schrijver : Carry Slee

Aantal blz. : 144 blz.

Plaats en jaar van 1e uitgave: 2000, Houten

Gelezen druk: 2e druk



2. Samenvatting



Begin van het boek:



Sven kijkt naar z’n wenkbrauw, dat valt nog mee denkt hij vergeleken met gisteren, z’n vader heeft hem geslagen omdat hij gestopt is met zwemmen.

Z’n armen zitten onder de blauwe plekken , maar dat heeft hij er wel voorover: hij had amper tijd om te filmen , eigenlijk had hij voor niks nog tijd: trainen,naar school, uit school,trainen, enz.

Even later hoort hij de voordeur “Oei, zijn ze er nu al?” denkt hij, hij hoort aan de voetstappen van z’n vader dat er iets mis is, gelukkig komt hij niet de trap op, “ Ik ga er dan maar vandoor, dan maar geen ontbijt. ‘k Koop wel iets onderweg” zegt Sven tegen zichzelf. Hij pakt z’n tas en wacht tot hij de kamerdeur hoort dichtslaan en gaat op de tipjes van z’n tenen naar beneden. Hij schrikt als hij de jas van de kapstok wilt halen… “LAFAARD!” De vader van Sven staat voor hem.“ Ik heb die deur niet voor niks zo hard dichtgeslagen, ik wist dat je hem wou smeren. Jij durft je in de kamer niet meer te vertonen hé? Nou?” “Ik eh… moet naar school” “ Jij moest trainen!” “Ik heb je toch al gezegd dat ik niet meer wil zwemmen” Z’n pa kijkt hem met dreigende ogen aan… “Dus je denkt door te kunnen gaan jennen? Dat leer ik je wel af!” En dan gebeurde het ,de eerste klap bonsde tegen Svens gezicht “ Je wilt me toch kwaad zien ? Nou dat kan!”Sven probeert de klappen te ontwijken maar het maakt z’n vader nog kwaader. Hij smijt Sven tegen de muur en Sven valt met z’n achterhoofd tegen de muurhaak… Dit is de eerste pagina van het verhaal, in eigen woorden vertelt, het geeft duidelijk weer wat een vader Sven heeft!



Belangrijkste probleem & oplossing:



Sven wordt geslagen door z’n vader, en probeert z’n blauwe plekken te verbergen, de oplossing zou zijn dat z’n vader niet zoveel van hem verwacht en hem zo ook niet meer slaan kan of dat de vader zich rekenschap geeft dat hij fout zit, om dat te bereiken moeten ze naar een psychiater gaan, wat er in het einde van het boek ook gebeuren gaat!



Einde van het boek:



Sven wil met Roosmarijn (waarop hij verliefd is) een film beginnen, ze beginnen er ook mee, maar de vader van Sven gebruikt de camera om Lennart te filmen op het kampioenschap, Sven probeert aan Roosmarijn uit te leggen en zegt dat hij kapot is en aan de elektronicawinkel Van der Ploeg ligt, later in de dag gaat Roosmarijn winkelen met haar vriendin Halima, ze komen langs bij Van der Ploeg en vragen of de camera daar ligt, maar hij ligt er niet! Roosmarijn is kwaad en wil niks meer van Sven horen! Tot dat in de les van wiskunde Bob, hun lievelingsleraar weer aan haar borst prutst, Roosmarijn is bang en begint te spijbelen, ze vertelt daarna aan heel de klas wat er gebeurt is maar niemand buiten Halima en Sven gelooft haar, in de volgende wiskunde les begint Sven Bob af te snauwen, dat hij met z’n poten van Roosmarijn af moet blijven. Ondertussen wordt Roosmarijn door de Directeur, Mr. Hazelman gezien in de aula, en vraagt waarom ze niet in de les is, ze antwoordt niet maar moet ’s avonds het antwoord geven. Sven wordt naar de directeur gebracht omdat hij Bob afgesnauwd heeft en verteld wat Roosmarijn hem gezegd heeft, als Roosmarijn naar de directeur komt om te zeggen waarom ze niet in de les was zegt dat het kwam door een misverstand tussen haar en Bob, daardoor wordt Sven geschorst. Een tijdje later probeert Bob Roosmarijn te verkrachten, gelukkig komt Mr. Hazelman binnen en ontslaat Bob, Roosmarijn moet vragen beantwoorden, maar gaat snel naar Sven. Sven is van huis weggelopen en gaat een mes kopen… Als Roosmarijn bij hem thuis komt ziet ze Sven nergens ze gaat naar z’n kamer en ziet een brief, een afscheidsbrief… Ze leest hem en ontdekt dat Sven geslagen werd, dat z’n vader z’n camera heeft ingepikt, … Ze gaat Sven zoeken! Maar de vader van Sven zoekt hem ook en als Sven terug thuis is zegt hij: “Hier ge wilt mij toch kapot dus doe het maar!” en hij geeft het mes aan z’n vader, z’n vader laat het vallen en geeft toe dat er een psychiater moet komen, die komt en iedereen zegt wat hij denkt:

Lennart zei dat hij het zwemmen niet leuk vond en jaloers was op Sven omdat hij wel tegen zijn vader in kon gaan en hij niet.

Zijn moeder durfde niets te zeggen omdat ze bang was.

Sven werd geslagen door zijn vader en dat komt omdat zijn vader vroeger zelf ook werd geslagen en hij wist niet beter.

Sven krijgt ook verkering met Roosmarijn, zo dat is het in het algemeen!





3. Verhaalanalyse





A. Hoofdpersonen

Sven = Lief, hij is verliefd op Roosmarijn en schiet goed op met Bart

Svens vader = Driftkop, slaat Sven als hij iets doet wat hem niet aanstaat

Svens moeder = Durft niks te zeggen

Svens broer Lennart = Probeert Sven het leven zo zuur mogelijk te maken

Roosmarijn = Verliefd op Sven

Halima = Beste vriendin van Roosmarijn

Bart = Beste vriend Sven

Bob = De wiskundeleraar, wilt Roosmarijn verkrachten, iedereen vindt hem fantastisch



B.

Het is een hedendaags verhaal over kindermishandeling,verkrachting,liefde en verdriet



C.

Het speelt zich af in de 20e eeuw



D.

Er is niet gezegd waar het zich afspeelt maar ik denk in Nederland



4. Eigen Mening

Het boek is vedrietig, soms grappig, heel leuk om te lezen, héél spannend doordat het zo echt is en ontroerend vooral het einde! Je kan de hoofdpersoon overal verplaatsen omdat het verhaal zo echt is. Persoonlijk zou ik niet dezelfde beslissing genomen hebben , ik zou geen mes gaan kopen, ik zou gewoon weggelopen zijn denk ik! Het boek loopt af zoals ik gehoopt had: Bob wordt opgepakt en Roosmarijn en Sven krijgen verkering! Het is een heel mooi verhaal en eens als je ermee begonnen bent kan je niet meer stoppen! Een eerlijke tip: LEZEN!



5. Informatie over de schrijver



Carry Slee

Geboren: 1949

Debuut: Morgen mag ik in het diepe (1983)

Genres: Kinder- en jeugdboeken

Bijzonderheid: Carry Slee won de afgelopen jaren 10 prijzen en werd ook nog een aantal keren getipt. Zij is op dit moment de populairste jeugdboekenauteur van Nederland.

Citaat: 'Sommige dingen waar ik over schrijf, heb ik zelf meegemaakt. Maar ik krijg ook vaak een idee door de verhalen van mijn dochters. Of als ik een bericht in de krant lees dat me aanspreekt. En ik lees altijd de achterkant van de VPRO-gids. Daar staan brieven van kinderen. Ze schrijven aan de andere kinderen wat hen bezighoudt. En ik praat vaak met kinderen. Tot voor kort bezocht ik elke week wel een school of een bibliotheek waar ik over mijn werk vertelde.' (Op haar eigen website, september 1999)

Recent werk: Spijt (1996), Pijnstillers (1997), Kappen (1999), Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers (1999), Bikkels (Kinderboekenweekgeschenk 1999), Een broodje gras en linke soep (2000), Razend (2000)



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen