Boekverslag : Joseph Kessel - Le Lion
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 712 woorden.

Het boek Le lion is geschreven door Joseph Kessel.

De door mij gelezen versie is uitgegeven door Wolters-Noordhoff in 1982 (1e druk 1958).

Het is een roman.

Het boek is een reportage van een bezoek aan het "Koninklijke Park" in Kenya en beschrijft de liefde tussen een leeuw en het dochtertje van de parkopzichter.

Het thema van dit boek is vriendschap.DEEL I

Het verhaal wordt verteld door een verteller waarvan de naam niet genoemd wordt. De parkopzichter, John Bullit woont met zijn vrouw Sybil en zijn tien jarige dochter Patricia in een bungalow in het park. Sybil is niet gelukkig met de manier waarop hun dochter opgroeit, zo tussen de wilde dieren en zonder goede opleiding. Zij zou Patricia het liefste in een pensionaat doen, maar toen ze dit eens probeerde werd Patricia erg ziek. John 'Bull' Bullit was vroeger stroper en jager. Toen zijn plezier om te doden ophield is hij daar ook mee opgehouden. Toen hij parkopzichter werd is het hem verboden om nog een geweer bij zich te hebben.

Als Sybil hoort dat de verteller van het verhaal een kennis is van haar oude vriendin Lise (die voor haar het een groot voorbeeld is d.m.v. haar goede smaak voor kleding, haar huis in Parijs etc.) wordt hij meteen uitgenodigd voor een bezoek aan huize 'Bullit'. Eerder die dag ontmoette de verteller Patricia bij de drinkplaats van de dieren. Hij is blij blij verrast als hij hoort dat Patricia een dochter van Sybil is. Hij vertelt aan Patricia dat hij de volgende dag al vertrekken zal. Zij is teleurgesteld en zegt dat hij net zo is als alle andere toeristen.

Later die dag komt de verteller twee leden van de Masaï stam tegen. Een van hen is de moran Oriounga. Een moran is een jongen die krijger wordt. Volgens de traditie gebeurt dit door het doden van een leeuw met alleen een lans en een mes. Het Parkbestuur heeft deze traditie echter verboden.

De verteller hoort van Sybil dat Patricia iedere avond naar huis loopt met een leeuw.DEEL II

De verteller is zo onder de indruk van het feit dat Patricia bevriend is met een leeuw dat hij besluit te blijven. Patricia vertelt hem het verhaal van haar en de leeuw King. Zij heeft hem gekregen van Kihoro. Kihoro is het hulpje van haar vader en tevens haar beschermer. Zij heeft hem groot gebracht en ze zijn nog steeds vrienden. Patricia neemt dan de verteller mee naar King en laat de twee kennismaken. Patricia is zo vertrouwd met King dat ze zelfs met hem stoeit. Als de moran Oriounga ,die de verteller eerder ontmoet had, hen zo samen ziet denkt hij dat Patricia is opgevoed door de leeuw of dat ze kan toveren.

Als veel later Oriounga King aanvalt met een lans duikt King bovenop hem en ziet John zich genoodzaakt met het geweer van Kihoro King neer te schieten. Patricia wordt woest en besluit vrijwillig naar het pensionaat te gaan waartegen ze zich tot die tijd altijd verzet heeft.Het boek is verdeeld is twee delen die respectievelijk zijn opgedeeld in 14 en in 15 hoofdstukken. Het eerste deel speelt zich af voordat de verteller besluit te blijven en in het tweede deel is dit besluit al genomen. De hoofdstukken geven steeds scene weer, als in een toneelstuk: ieder hoofdstuk speelt zich af in een nieuw of ander decor.

De titel slaat op King, de leeuw. Deze leeuw is waar het allemaal om draait.

Joseph Kessel is op 10-02-1898 geboren in Argentini├ź en is overleden in Parijs op 23-07-1979.

Hij was journalist en romanschrijver. Hij bracht zijn jeugd door in Zuid-Amerika, Rusland en Frankrijk. Hij was journalist en redacteur bij o.a. le Figaro. Hij was in beide wereldoorlogen oorlogsvlieger, en zat tijdens W.O.II in het Franse verzet.

Ik vond het een boeiend boek. Het verhaal was wat onwaarschijnlijk maar het was heel overtuigend. Het is gedetailleerd geschreven zonder dat het gaat vervelen. Het geeft een goed beeld van het park en de tijd waarin ze leefden. Het frans was goed te volgen (mede door de franse verklaringen van woorden onderaan de bladzijden.). Toen ik bij het zoeken in een encyclopedie las dat Kessel journalist was, verbaasde dit me niets. Hij weet het verhaal mooi te brengen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen