Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogsverhaal
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1007 woorden.

Auteur :

Jan Terlouw

Soort verhaal :

OorlogsverhaalWanneer speelt het verhaal zich af ?

In de hongerwinter van 1944/1945Hoe lang duurt het verhaal ?

Een paar maandenChronologisch of niet ?

Een niet chronologisch verhaal want er word teruggeblikt naar wat er gebeurdeHoe beleef je het verhaal ?

Door de ogen van MichielWaar speelt het verhaal zich af ?

In het door de Duitsers bezette plaatsje VlankWie zijn de hoofdpersonen ?

-Michiel Beusekom een jongen van 16 wiens vader Burgmeester is van Vlank en helpt om een Engelse neergeschoten piloot te verbergen in het bos.

-Jack een neergeschoten Engelse piloot die in een schuilplaats in het bos de winter moet zien te overleven.

-Erica Beusekom de zus van Michiel zij heeft een medische opleiding gehad en helpt Jack die zijn been gebroken heeft en een kogel in z’n arm heeft.

-Dirk een verzetsstrijder die de piloot verzorgt in zijn schuilplaats in het bos totdat hij gepakt word voor een overval op een distributiekantoor.

-oom Ben een goede vriend van de familie Beusekom die mensen het land uitsmokkelt althans dat denken de meeste mensen maar in werkelijkheid brengt hij de mensen die hij het land uit moet smokkelen naar de SS.

Verhaallijn :

Op een dag verteld Dirk aan Michiel dat hij een distributiekantoor gaat overvallen om voedsel bonnen te stelen zodat ze die kunnen uitdelen aan mensen die onderduikers in huis hebben.

Tijdens datzelfde gesprek geeft Dirk die Michiel voor honderd procent vertrouwd een envelop die hij aan Bertus van Gelder moet geven als hij word opgepakt met de overval.

Dirk word opgepakt bij de overval en Michiel gaat netjes naar het huis van Bertus toe om hem de envelop die hij aan hem moest geven te overhandigen. Op weg naar Bertus rijd een Auto met Duitse officieren van het huis vandaan, daar eenmaal aangekomen worden zijn

vermoedens dat Bertus ook in die Auto zat bevestigd door de moeder van Bertus. Bertus is opgepakt. Na heel wat twijfelen opent hij de brief die voor Bertus bestemd was en leest dat Dirk een neergeschoten Engelse piloot heeft verborgen in een schuilplaats in het bos en dat het de bedoeling was dat Bertus voor Jack moest gaan zorgen als hij opgepakt zou worden.

Michiel besluit om voor Jack te gaan zorgen en de eerste ontmoeting met Jack volgt.

Als Jack steeds meer achteruit gaat wil hij toch steeds liever een dokter erbij halen maar hij kende er geen een die echt te vertouwen is en dan komt hij op het idee dat Erica ook een medische opleiding heeft gevolgd en hij besluit hij bij Jack te laten en Jack zijn toestand verbeterd in de komende weken.

Op een dag als word een dode soldaat in het bos gevonden en er worden tien dorpsbewoners gearresteerd waaronder de vader van Michiel, zij dreigen te worden vermoord als de schuldige van de dode Duitsche soldaat zich niet meld binnen 24 uur. De dag erna worden er vijf vermoord waaronder de vader van Michiel, de resterende vijf morgen naar huis.

Nu Erica weet waar Jack ligt gaat ze steeds vaker op eigen houtje naar Jack toe terwijl Michiel dit niet weet. Als Michiel erachterkomt word hij woedend op Erica maar hij beseft dat hij haar niet tegen kan houden en zodoende maakt hij goede afspraken met Erica.

Een week later hoort Michiel hij s’nachts geluiden vanuit de woonkamer en hij besluit eropaf te gaan, in de woonkamer ziet hij twee Joden zitten en z’n moeder die hem verteld dat de Joden bij hun thuis even onderdak moeten hebben maar dat ze eigenlijk naar familie in Overijssel moeten. De volgende morgen bedenkt Michiel een plan om de Joden ongezien te vervoeren op een paard en wagen zou hij ze wegbrengen en dan terugkeren met de koets. De volgende dag als hij net teruggaat word hij achternagezeten door een stel Duitsers maar gelukkig weet hij ze af te schudden en hij ontsnapt.

Wanneer hij de volgende dag naar Jack toe gaat staat hem een grote verassing te wachten niet alleen Jack schuilt in de schuilplaats maar ook Dirk die ontsnapt is aan de Duitsers verschuilt zich in de schuilplaats. Jack is een paar weken daarna al een heel stuk opgeknapt en hij wil het liefst terug naar Engeland en Michiel besluit om via oom Ben die in het verzet zit Jack het land uit te smokkelen. Nadat oom Ben Jack had meegenomen bedenkt Michiel ineens dat oom Ben een verrader is doordat hij het hele gesprek met Dirk had afgeluisterd en hij dus als enige Dirk verraden kon hebben, Michiel besluit Jack te redden uit de handen van oom Ben en ze keren alledrie terug naar de schuilplaats waar ze controleren wat voor spullen oom Ben bij zich heeft en hij blijk een brief van de SS een toegangskaart voor diverse Duitse terreinen te hebben. Ze zitten met het probleem wat ze nu met oom Ben moeten doen maar Michiel weet gelukkig wel een oplossing, meneer Postma waarvan Michiel zeker wist dat hij in het verzet en dus te vertrouwen was. De volgende dag ging hij bij meneer Postma langs en die zou hem diezelfde avond nog wel komen ophalen en dit gebeurde ook en zo werd oom Ben afgevoerd via het ondergrondse. De bevrijding kwam Nederland was bevrijd en Jack kon weer naar Engeland toe en Dirk kon zijn gezicht ook weer in het dorp laten zien.

Ook bleek dat Schafter iemand die niemand tijdens de oorlog vertouwde, drie joden thuis had zitten en alleen met de Duitsers omging omdat de Duitser dan dachten dat hij toch wel een beetje bij hun hoorde en zodoende minder argwaan zouden krijgen dat bij hem thuis onderduikers zaten.Heeft die verhaal een boodschap ?

Ja, iedereen lijkt maar niemand is wie je denkt

Moeilijk of makkelijk boek ?

Op mijn niveauWord er veel in detail getreden ?

Ja alles word goed onderzochtEigen mening over het boek :

Een erg leuk boek want je moet toch iedere keer weer nadenken hoe de verhoudingen ook al weer stonden en ik kon me ook best goed inleven bij de hoofdpersoon hoe dat moet zijn om in die oorlog geleefd te hebben.Aanrader ?

Jazeker er leuk boek met spannende situaties

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen