Boekverslag :  - De Buitenvrouw
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1242 woorden.

Joost Zwagerman

De buitenvrouwEerste druk: 1994 uitgeverij De Arbeiderspers

1999 Wolters-Noordhoff GroningenTitelverklaring:

Bui’tenvrouw (de, -en), bijvrouw; naast wettige echtgenote of vaste concubine een partner die elders woont. Iedere avond pakt hij zijn auto om tot rust te komen in de armen van zijn jonge buitenvrouw aan de Verlengde Gemenelandsweg (Vianen 1971:40) – Etym.: Zie buiten -* (b) en vrouw* - Syn. Buiten* (B,2), buitje*.Uit: Woordenboek van het Surinaams-Nederlands – J. van DonselaarMet de buitenvrouw wordt Iris bedoeld, zij is immers de bijvrouw van Theo, en zij is Surinaams van afkomst.Samenvatting:

Theo is de 33-jarige leraar Nederlands op het Westfries college in Hoorn. Hij is al zeven jaar gelukkig getrouwd met Sylvia, zijn grote liefde. Samen wonen zij in een burgerlijke buurt in Bergermeer.

Op de school van Theo komt een nieuwe gymlerares werken, de pikzwarte Surinaamse Iris Pompier. Hier is heel wat ophef over, zij is de eerste zwarte lerares op deze school. Van het begin af aan voelt Theo zich tot haar aangetrokken, maar er gebeurt niks tot zij samen een HAVO 4 klas begeleiden op werkweek in Tilburg. Daar leren ze elkaar een beetje kennen. Terug op school ontdekt Theo dat zij net als hij twee tussenuren achter elkaar heeft op dinsdag, verzamelt hij al zijn moed en vraagt of ze wat met hem gaat drinken. Als ze samen in een café zitten stormt er een halve klas van school binnen, één die ze allebei lesgeven. Theo weet zich geen houding te geven maar Iris lost het voor hem op door ze bij hen aan het tafeltje te vragen.

Later nodigt Iris Theo bij haar thuis uit, weer op dinsdag, zodat ze geen last hebben van opdringerige leerlingen. Om te voorkomen dat leerlingen of leraren argwaan krijgen, rijden ze elk in hun eigen auto naar haar huis. Ze drinken gezellig koffie en bij het afscheid zoenen ze heftig. Iris zegt toch dat Theo hiermee op moet houden.

De veertien maanden hierna rijden ze elke dinsdag apart naar haar huis, hebben seks en rijden weer terug naar school. De verschillen tussen de seks met Sylvia, waar hij heel veel van houdt, en de seks met Iris houden Theo veel bezig. Hij is al zo lang met Sylvia samen dat ze een vorm van intimiteit hebben bereikt, zodat de seks met haar heel fijn is. Voor Iris voelt Theo alleen begeerte, waardoor hij bizarre seksuele fantasieën over haar krijgt. De seks is wel fijn met haar, maar fijner is het nog om achteraf over haar te fantaseren als hij alleen is.

Naast Iris woont echter de familie Nijman, en vader Nijman heeft het wekelijkse overspel al geruime tijd door. Zijn zoon Wouter, die les heeft van Theo, komt dit te weten en binnen de kortste keren weet de hele school het, behalve Theo en Iris zelf. Hierdoor krijgt Theo steeds meer moeite de orde te bewaren tijdens zijn les, vooral de lessen aan Wouter zijn klas. Hij slaat Wouter als deze weigert de klas uit te gaan, en wordt hiervoor erna op het matje geroepen bij de rector, die hem vertelt dat het beter is als hij een paar dagen vrij neemt. Het valt Theo op dat op hetzelfde moment Iris ook al een paar dagen niet op school is geweest. De rector zegt dat ze is gevallen met de fiets, Theo realiseert zich later dat ze helemaal geen fiets heeft. Hij gaat tegen de afspraak tussen hen in bij haar langs, daar is ze boos over, maar als Theo naar haar blauwe plekken vraagt blijkt ze de verhouding te hebben opgebiecht aan Sydney, haar man. Hij is door het lint gegaan en heeft haar alle hoeken van de kamer laten zien. En dat terwijl hij al sinds het begin van hun relatie heel open is over alle verhoudingen die hij met andere vrouwen gehad heeft. Theo vraagt haar in een opwelling met hem mee te gaan en op de Veluwe te gaan wonen. Ze zegt dat dat niet kan, omdat ze teveel van Sidney houdt. En dat is maar goed ook, want Theo had toch niet zonder zijn Sylvia gekund. Hij blijft bij haar en ze leven nog lang en gelukkig.Tekstervaringsopdracht I

Welke gedachten/handelingen/reacties had je niet verwacht/waren nieuw voor je? Zijn die desondanks reëel voor je of kunnen die volgens jou alleen in een fictief verhaal plaatsvinden? Hoe zou je zelf gereageerd hebben?Het verbaasde me dat Theo Altena met zo weinig moeite en gewetensvragen liegt en bedriegt om zijn affaire met Iris Pompier te verbergen. Het liegen gaat hem erg makkelijk af. Als zijn klassen beginnen met spotprenten van Iris en hemzelf op het bord te zetten, gaat het er bij hem vanbinnen wel heftig aan toe, toch reageert hij in het begin heel adequaat, als een doorgewinterde leraar die in elke situatie de leerlingen onder de duim heeft, ook tegenover de schoolleiding. Ik zelf zou vanaf het begin moeite hebben om zoiets te verbergen, en ik zou bij de eerste insinuatie een rood hoofd krijgen en gaan stotteren. Ik denk toch dat het reëel is dat hij er zo mee omgaat, omdat je er waarschijnlijk heel snel aan gewend raakt constant op je woorden te moeten letten en altijd voorzorgsmaatregelen te treffen als je elkaar ontmoet. Dat doen ze van het begin, zelfs als ze nog niks hebben, heel consequent, alsof ze van tevoren wisten waar het op uit zou draaien. Het wordt misschien zo’n gewoonte dat het automatisch gaat. En wat zijn geweten betreft: de relatie tussen hen is puur lichamelijk. Zoals hij zelf denkt: “het is toch vreemd dat hij de afmetingen van haar kut precies weet, en niet weet wat haar favoriete t.v. programma is en of ze wel eens in de Noordzee heeft gezwommen.

Ze hebben in de twee tussenuren tijd voor één of twee keer seks, maar niet om te praten. Iris geeft hem bevestiging, hij vindt zichzelf niet buitengewoon aantrekkelijk, voor Iris is hij “de enige blanke man die ze ooit aantrekkelijk heeft gevonden”. Ik denk dat Theo al zo lang met Sylvia samen is dat hij zich geen leven zonder haar voor kan stellen, ze kennen elkaar helemaal en zijn zielsverwanten. Maar spannende seks zal hij elders moeten zoeken. Dat is dan maar zo. En zou hij Sylvia’s goedkeuring hebben, dan zou het lang zo spannend niet zijn.Tekstbestuderingsopdracht B

Geef een chronologische weergave van de gebeurtenissen· Theo ontmoet Sylvia en trouwt vrij jong met haar.

· Theo gaat op het Westfries College werken.

· Iris Pompier komt op het Westfries College werken.

· Theo en Iris leren elkaar kennen tijdens een schoolkamp van havo 4.

· Theo en Iris ontmoeten elkaar tijdens een dubbel tussenuur in een café in de stad.

· Theo komt in de volgende 2 tussenuren bij Iris thuis, deze keer zoenen ze alleen.

· Theo en Iris ontmoeten elkaar elke dinsdag bij Iris thuis waar ze seks hebben.

· Leerlingen op school komen achter hun verhouding en beginnen met pesterijen.

· Theo draait door en slaat een leerling. Hij wordt een paar dagen naar huis gestuurd.

· Theo zoekt Iris tegen de afspraak in thuis op, ze was al een paar dagen afwezig. Ze blijkt de affaire te hebben toegegeven aan haar man, die haar vervolgens bond en blauw heeft geslagen.

· Theo vraagt Iris voorgoed samen met hem te verdwijnen, dit weigert ze.

· Ze besluiten elkaar nooit meer te zien, en Theo gaat verder met Sylvia.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen