Boekverslag : Sidonie Colette - La Chatte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1328 woorden.

Titel

La ChatteSamenvatting

Alain Amparat en Camille Malmert, twee verloofden, voorspellen bij Alain thuis met pokeren de toekomst. Camille is een knappe, moderne en vlotte meid van 19 jaar. Alain is een rijkeluiszoontje, een echt moederskind. Zijn enige echte grote liefde is zijn kat Saha, die hij een paar jaar terug op een tentoonstelling heeft gekocht. En toch zal hij binnenkort, over een week, gaan trouwen met Camille.

Aan het einde van de avond gaan Camille en haar ouders weg. Camille zoekt Alain, die buiten is bij Saha. Ondertussen bekijken de ouders nog even hoe het er met het huis voor staat, dat voor Camille en Alain wordt verbouwd. Camille en Alain gaan tijdelijk in een appartement van een vriend wonen.

Als Camille weg is doet Saha weer normaal; tegenover Camille is ze niet gastvrij, ze ziet haar als een vijand. Even later gaat ze met haar baasje naar bed. Ze waakt over Alain wanneer deze slaapt.

De volgende dag geeft Alain als eerste Saha wat te eten, waarna hij zelf ontbijt. Saha en Alain zijn in de mooie, grote tuin. Alain bewondert zijn kat, ze is zo mooi als een duivel, een poema.Een week later ontwaken Camille en Alain in hetzelfde bed. Beide zijn ze naakt, want ze hebben net hun huwelijksnacht achter de rug. Inmiddels woont het echtpaar al in het appartement. Het appartement bevalt Alain niet echt. Hij mist de tuin en natuurlijk ook zijn kat. Als hij tegen Camille zegt dat hij naar de verbouwing gaat kijken, heeft ze wel door dat hij om haar rivale, Saha, naar het huis gaat.

Alain vindt Saha in de tuin. Maar Saha is niet meer door het dolle heen als ze Alain ziet, ze is een beetje afhoudend. Ook ziet ze er een beetje vreemd uit. Van zijn moeder hoort Alain dat Saha niet meer gegeten en gedronken heeft sinds hij weg is.

Nadat Alain haar heeft verwend valt ze in slaap en vertrekt Alain.

Wanneer Alain weer een bezoekje aan het huis brengt, merkt hij dat de verhouding tussen Saha en hem niet meer zo goed is. Saha is mager en wanneer Alain ontdekt dat ze ziek is neemt hij Saha mee naar het appartement.

Saha voelt zich al snel thuis in het appartement en past zich volledig aan. Ze knapt weer helemaal op. Camille vindt het niet zo leuk dat Saha nu bij hen woont.

Een van de grootste zorgen van Alain is hoe hij Camille kan beletten om in zijn huis te gaan wonen. Nadat hij Saha op het koelste balkon van het appartement heeft gezet, het was een warme dag in juni, besluit Alain om zijn moeder raad te plegen. Als hij thuis komt hoor hij de bedienden over Camille roddelen. Van zijn moeder krijgt Alain de raad dat hij het beste kan verhuizen of scheiden. Maar Alain wil dit niet en gaat weer naar het appartement in de wetenschap dat Saha op hem wacht.

Als Alain en Camille na een dagje uit weer thuis komen, krijgen ze ruzie. Al snel maken ze het weer goed, maar Alain besluit om de nachten voortaan op de divan door te brengen. Saha komt dan vaak bij hem liggen.

Op een avond in juli wachten Camille en Saha op de komst van Alain. Beide leunen op de balustrade. Camille probeert Saha van de balustrade af te duwen, maar Saha heeft dit door en ontwijkt Camille steeds. Uiteindelijk lukt het Camille dan toch en Saha valt van een hoogte van negen etages. Camille kijkt niet naar het resultaat en gaat snel naar binnen toe. Een moment later komt Alain thuis, mét de gewonde, maar levende Saha. Een zonnenscherm op de tweede etage heeft haar val gebroken. Saha mankeert niets en wanneer Alain haar op het balkon wil zetten, verzet ze zich. Alain denkt dat Saha een sprongfout heeft gemaakt. Als hij aan Camille vraagt of zij even wil voelen of Saha geen buil op haar kop heeft en ze dit vervolgens doet, begint Saha te blazen en zet ze haar vacht op. Alain is verbaasd en ziet zweetpootjes op de tafel, wat betekent dat Saha bang is. Als hij het vocht van een poot afveegt, ziet hij dat Saha gescheurde en gebroken nagels heeft, wat erop duidt dat ze aan de stenen heeft gekrast om zich vast te houden.

Dan trekt hij de conclusie: Camille heeft Saha van de balustrade geduwd.

Samen luisteren ze op het balkon naar een dansfeest in de stad. Er is afstand tussen Camille en Alain. Na een ruzie komt Alain erachter dat hij moet kiezen tussen Camille en Saha. Na een tijdje besluit Alain met Saha naar zij oude huis te gaan om daar de nacht door te brengen. Dit verbaast Camille niets. Camille blijft in het appartement.

Thuis gekomen praat Alain even met zijn moeder, die hij zegt dat hij even alleen wil zijn, even wat rust nodig heeft. Na alles een keer goed op een rijtje te hebben gezet, weet hij dat hij van Camille wil gaan scheiden.

Op een dag komt Camille plotseling op bezoek. Ze komt Alain zijn koffer met al zijn kleren brengen. In de tuin praten ze met elkaar. Alain blijft bij zijn besluit, hij is niet van plan om terug te komen. Alain maakt Camille voor een beest uit en Camille is verontwaardigd dat Alain haar opoffert aan een beest. Als Camille weer weg is, komt Saha weer te voorschijn. Alain is weer alleen met zijn enige, echte liefde.Informatie over het boek

Het boek "La Chatte" werd geschreven door S. Colette. Het boek verscheen voor het eerst in 1933 en werd uitgegeven door uitgeverij Grasset te Parijs. "La Chatte" heeft 156 bladzijden, inclusief een inleiding.23-04-99Informatie over de schrijver

Sidonie Gabrielle Colette werd in 1873 in Saint-Sauveur-en-Puisaye geboren, een dorpje op het Franse platteland. Na haar jeugd begon ze met het schrijven van boeken. Bekende romans van Colette zijn onder andere: "Chérie", "La naissance du jour",  "La vagabonde" en natuurlijk "La Chatte" dat in 1933 verscheen.

Colette schreef veel romans met als centraal thema de liefde. De liefde voor de natuur, de dieren en tussen man vrouw. Colette kreeg veel erkenning voor haar werk. Ze stierf op 3 augustus 1954 te Parijs.Titelverklaring

Het boek gaat over een jong stel, Camille en Alain, die gaan trouwen.

Alain heeft een kat, Saha, die eigenlijk zijn enige grote liefde is. Camille ziet Saha dan ook als een rivale. Uiteindelijk gaan de twee uit elkaar, na de vele ruzies die ze om de kat gehad hebben en wanneer Camille zelfs heeft geprobeerd om Saha te vermoorden.Vorm van het verhaal

Het boek is chronologisch geschreven. Het verhaal wordt zowel door de ogen van Alain als die van Camille vertelt: dat wil zeggen dat je van beide de gedachtes en gevoelens (het denken en doen) weet. Je krijgt hierdoor een leuk effect; je ziet dat Camille en Alain het over bepaalde dingen helemaal niet eens zijn.Eigen mening

Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Ik vond het leuk om te zien dat Alain maar een grote, echte liefde heeft; zijn kat Saha. Het verbaasde me dan ook een beetje dat hij met Camille ging samenwonen en zelfs trouwen. Maar hierdoor krijg je ook een beetje spanning in het boek; je vraagt je af hoe lang het nog goed gaat. Uiteindelijk gaat het toch mis wanneer Camille Saha van het balkon afgooit. Dat Alain dan voor Saha en niet voor zijn vrouw kiest, is dan eigenlijk geen verrassing meer. Toch blijft het bijzonder om dit te zien.

Ik vond het begin van het boek moeilijk en onduidelijk. Naar mate je verder leest, begin je het beter te begrijpen en wordt het ook makkelijker en leuker om te lezen.

Het Frans was niet echt moeilijk, wel waren er soms moeilijke en lange zinnen.

Ik zal andere mensen zeker aanraden om dit boek te lezen omdat het een goed boek is over een leuk, origineel onderwerp!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen