Boekverslag : Henri Charriere - Papillon
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 673 woorden.

Titel: Papillon

Schrijver: Henri Charrière

Uitgever: Easy Readers, Wolters Noordhof

Aantal gelezen pagina's: 961 in welk jaar is het boek geschreven? 1969

2 verklaar de titel

Papillon betekent vlinder, het is het teken van vrijheid dat op de borst van Henri Charrière getatoeëerd staat.

3 genre: een waar gebeurd verhaal, soort autobiografie / dagboek,

4 Waar speelt het verhaal zich af? Geef voorbeelden.

Het verhaal speelt zich eerst Frankrijk af dat is te vinden op de eerste paar bladzijdes. Daarna speelt het zich af op een eiland in Frans Ginea: Saint-Martin-de-Ré dat is te lezen op bladzijde 41. En daar het speelt in de gevangenis af. Dan ontsnapt hij en gaat met een bootje naar Colombia, dan komt hij weer terug in de gevangenis: bladzijde 76. Bij zijn laatste ontsnapping vanaf Devils Island komt hij aan in Venezuela: bladzijde 83.

5 In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Dit verhaal speelt vanaf ongeveer 1932, dan wordt Papillon gearresteerd tot ongeveer 1945 toen hij in Venezuela aankwam.

6 Geef een beschrijving van de hoofdpersoon.

Vooral Papillon zelf was een hoofdpersoon, hij is ontzettend dapper, blijft toch altijd vooruitkijkend naar vrijheid. Meestal optimistisch. Hij geniet van natuur. Hij maakt een paar vrienden, bijvoorbeeld Dega, hij blijft hem trouw.

7 Samenvatting.

Dit verhaal begint als Papillon, volgens hemzelf, onterecht veroordeeld wordt voor moord. Hij wordt veroordeeld tot levenslang in Frans Ginea. En een ding hielt hem constant bezig: ontsnappen. Na een ongeveer een maand van zijn aankomst maakt hij zijn eerste poging om te ontsnappen. Met een klein bootje gaat hij ter zee. Dan helemaal uitgeput en in abnormale condities komt hij aan in Colombia. Maar helaas pakken de Franse autoriteiten hem weer op.

Hij wordt veroordeeld tot twee jaar in een soort eenzaamheidscel. Uiteindelijk komt hij terecht op Devil's Island. Niemand is ooit ontsnapt van dat eiland. Totdat Papillon zichzelf van een rots gooit in de zee. Dan drijft hij op een vlot voor dagen in de brandende zon. Totdat hij aankomt in Venezuela. Waar hij gaat wonen. Tijdens zijn gevangenschap, die alles bij elkaar 12 jaar geduurd heeft, heeft hij negen keer geprobeerd te ontsnappen. Maar behalve over de ontsnappingen wordt er ook veel verteld over het leven in de gevangenis, bijvoorbeeld zijn mede gevangenen, sommigen waren meedogenloos, anderen maakten misbruik van hem en sommigen waren trouw. Papillon's gevangenschap was soms onder de meest gruwelijke en vieze omstandigheden. Bijvoorbeeld een kerker, waar bij vloed het zeewater naar binnenstroomde en ratten en duizendpoten naar binnen dreven. Er was angst voor zelfmoord, gekte of moord door de bewakers of medegevangenen. Maar ik denk dat hij zichzelf gered heeft, vooral ook door hoopvol te blijven en altijd ook naar de goede kanten van het leven te kijken, hij gaf nooit op tot het lukte te ontsnappen. Zoals het geschreven is lijkt hij een man met humor hij is trouw en een vechter voor zijn vrijheid. Hij lijkt onuitputtelijk te zijn, ook al gaat hij soms bijna dood door de erbarmelijke omstandigheden.

8 Kopieer een bladzijde uit het boek en leg uit waarom je juist deze bladzijde hebt gekozen: zie bladzijde. Deze bladzijde heb ik gekozen omdat hij dan eindelijk op weg is naar zijn vrijheid om nooit meer terug te keren naar de gevangenis en ook omdat hij op weg is naar de Indianen waarmee de ontmoeting heel speciaal is.

9 Schrijf 10 woorden op die je vóór het lezen van dit boek nog "nooit" had gezien en noteer de Nederlandse betekenis.Frans Nederlands

Des menottes Handboeien

Acquitter Betalen, zijn schuld betalen

Inculper Aanklagen

Sucer zuigen

Une aspiration Streven

Me venger Zich wreken

À reculons Achteruit

À l'écart Afgelegen

Une vareuse Een uniformjas

Enceinte omheining10 Vond je dit boek moeilijk/makkelijk te lezen? Leg uit waarom.

Ik vond dit boek best moeilijk te lezen, want ik moest veel gebruik maken van de schuingedrukte woorden die dan weer in het Frans onder aan de bladzijde werden uitgelegd, een aantal keer heb ik ook het woordenboek gebruikt. Maar ik vond het een spannend en boeiend boek, dus dat was niet echt erg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen