Boekverslag : Thea Beckman - Geef Me De Ruimte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 600 woorden.

Bibliografie
Genre: historische roman


Samenvatting
Marije Wartelsdochter in het Belgische Brugge moet trouwen met Jan van Gouwe, dat wil ze niet dus vlucht ze naar 'het sprookjesland' Frankrijk. Ze wordt liefdevol ontvangen en ze geniet, totdat ze ontdekt dat er oorlog is. In een hut vindtt ze een man. Hij heet Berton de Fleur. Ze besluiten in de hut het leven met elkaar te delen. Ze neemt de naam Marie-Claire aan om haar verleden te kunnen vergeten. Dan komt een monnik naar de hut die de gewonde Berton en Marie-Claire naar het klooster brengt. In het klooster gaat Marie-Claire door als Martin. Daar ontmoeten ze Jean d'Ailly. Hij is trouvère ( middeleeuwse zanger van adel ). Ze trekken met hem naar Melle waar Berton en Marie-Claire trouwen. Ze verdienen de kost met zang en dans.

Als ze weer eens aan het reizen zijn komen ze Matthis tegen. Hij is uit Amiens weggelopen, omdat al zijn naaste familieleden zijn gestorven aan de pest. Matthis kan goed zingen. Dan wordt Jean plotseling ziek. Marie-Claire vindt dat de zeelucht Jean goed zal doen. Daarom vertrekken ze naar Bretagne, onderweg komen ze Bertrand du Guesclin ,een beroemde legerleider, tegen . Ze raken meteen bevriend, de dag erna zijn ze er getuige van dat Bertrand een kasteel van de Engelsen met een slimme list verovert ( op Franse grond ). Dan trekken ze verder naar de Mont Saint Michel ,een beroemd eiland in Frankrijk, en dan naar Melle waar ze een huisje kopen. Ze brengen daar de winter door. Matthis wordt dan erg ziek. In de lente, als Matthis nog steeds ziek is, gaan Berton en Jean naar Poitiers om geld te verdienen. Als ze terugkomen heeft Matthis zich ondertussen bij Bertrands leger aangesloten.

Als Jean sterft, gaan Marie-Claire en Berton weer terug naar Bretagne om Matthis te zoeken. Onderweg worden ze in een Frans kasteel de kelder ingesmeten, omdat ze verdacht worden van spionage. De klerk van de kasteelheer is........Jan van Gouwe. Met een list weet Marie-Claire de kasteelheer duidelijk te maken dat Jan een spion voor de Engelsen is. Ondertussen heeft Berton het bevel gekregen om Bertrand te zoeken. Als hij weer terug komt bij het kasteel, komt hij in een veldslag tussen de Engelsen en Bertrand en zijn leger terecht. En gelukkig komen Marie-Claire en Berton Matthis tegen. Dan moet Bertrand in plaats van de in Engeland gevangen Charles de Blois als gijzelaar naar Londen. Berton, Marie-Claire en Matthis gaan als zijn persoonlijke trouvères mee. Daar zet Bertrand Londen op z'n kop door de koning te beledigen, veel te vechten en de Engelsen te beledigen.

Als ze weer terugkomen in Frankrijk organiseert de koning van Frankrijk een grote bijeenkomst van alle legerleiders ( en aanverwante artikelen ). Koning Jean ontdekt dat er een complot tegen hem wordt gesmeed. Hij laat de verdachten opknopen. Omdat 'de verdachten' erg geliefd zijn bij de Engelsen, komen er veel Engelsen in opstand. Zo komt het tot een veldslag tussen de Engelsen en de Fransen. Door de slechte tactiek van koning Jean lijdt het Franse leger een groot verlies. Alle Fransen die nog leven worden gevangen genomen, ook Berton en Marie-Claire. Zij kunnen ontsnappen door een list van Moro, de lelijke nar van de kroonprins, die z'n list met de dood moet bekopen.

Ik vond het een spannend maar ook ontroerend boek.

Ik vond het spannend, omdat ik benieuwd was hoe het zou aflopen met de hoofdpersonen. En ik vond het ontroerend, vanwege het geluk dat de hoofdpersonen hebben.


Tijd & Ruimte
Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen in Frankrijk.


Personages
Marie-Claire (rond de 22 jaar)

Berton (rond de 30 jaar)

Matthis (tussen de 8 en dertien jaar)


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen