Boekverslag : Herman Brusselmans - De Terugkeer Van Bonanza
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 700 woorden.

Samenvatting

Het boek draait om Guggenheimer, een arrogante, gevoel-en humorloze domme man. Hij is een onafhankelijk televisieproducent, met een enorm grote bek, die daardoor mensen in zijn omgeving kan laten doen wat hij voor ogen heeft. Zijn dementerende stiefvader die Guggenheimer de hele tijd geld geeft. wil daar wel wat voor terug, namelijk een tatoeage van een schilderij op z'n rug en een Vlaamse remake van de serie Bonzanza in de oorspronkelijke versie terug op de televisie. Om dit te bereiken zorgt hij dat iedereen mani-puleert, die in aanmerking komt om dit voor hem te kunnen regelen. Ze lopen als hondjes achter hem aan en velen

beschouwen hem zelfs als vriend. Als alles anders loopt als hij verwacht had, koopt hij een productiebedrijf op van de nieuwe directeur van het nieuwe tv-station. Het geld heeft hij op slinkse wijze van z'n stiefvader overgenomen. Bonanza wordt een succes. Guggenheimer staat aan de top van tv-land.

Naast zijn zakelijke leven heeft hij ook een prive-leven, die bij hem perfect gemixed zijn. Het enige waar hij zich mee bezig houdt is z'n BMW zo dicht mogelijk parkeren bij de plaats waar hij zijn moet en vodka drinken.Hij gaat naar bed met bijna alle enigszins mooie vrouwen die z'n pad kruisen. Z'n ex-vrouw, bij hem weggegaan omdat hij geen kinderen wilde, loopt van de ene slechte relatie in de andere. Guggenheimer helpt haar uiteindelijk van haar problemen af en ze her-trouwen.

Beginsituatie

Guggenheimer is een niets-betekenende onafhankelijke televisieproducent die vanaf het begin af aan mensen tegen elkaar aan het uitspelen is.

Dieptepunt

Als alles de mist in drijgt te gaan omdat De Kudt aids krijgt, Bauwens een auto ongeluk en Van Dam niet geschikt is. Zij waren de kandidaten om directeur te worden van het nieuw televisie station. Guggenheimer had tegen elk afzon-derlijk gezegt dat hij zou regelen dat die persoon de baan kreeg, als zij Bo-nanza wilde uitzenden.

Eindsituatie

Guggenheimer krijgt de kans om een produktiebedrijf te kopen van De Don-der, die uiteindelijk de baas is geworden van het nieuwe station. Bonanza wordt eindelijk gemaakt.

Personages

Je hebt Guggenheimer, de stiefzoon van Israel Guggenheimer. Hij heeft een stiefbroer waar hij vaag eens over praat. Z'n broer, Gugg, blijkt in de gevangenis te zitten voor moord. Hij speelt later mee in Bonanza. Guggenheimers secretaresse is een James Joyce-kenner. Ze zijn vrijers van elkaar. Ze heeft een vriend: Rick. Hij is fotograaf en fan van Guggenheimer. Hij houdt een fotoboek bij van Guggenheimer. Z'n ex-vrouw Ellen had na de scheiding eerst een relatie met het Hollandse popfenomeen Alan. Door de broer van John, de tatoeeerder van

Alan, aan de drank te helpen, was hij blij dat z'n broer Jack, later acteur in Bonanza, van z'n vegetarische dieet af was. John wilde wat terugdoen. En gebruikte bij een tatoeage bloed van De Kudt, zodat Alan aids kreeg. Later ging ze naar de wapenhandelaar De Korte. Deze heeft Guggenheimer later laten oppakken.

Ruimte

Het verhaal speelt in Gent. Er zijn verschillende ruimtes. Kroegen, restaurants, een sporthal,en z'n kantoor met woning, waarin z'n schilderij van Kamagurka centraal staat. De meeste kroegen lopen slecht, wat grotendeels komt omdat dat "out" is. Hierdoor krijg je het idee dat je in een grote stad zit.

Tijd van fictie

het verhaal speelt zich tegenwoordig af. Het gaat voornamelijk over commerciele televisie. Dat is iets van nu.

Thema

De Belgische televisiewereld.

Dit gebruikt hij als decor om z'n favoriete thema's uit te werken.

Namelijk sex, drugs en rock & roll

Vertelsituatie

Er is een personale verteller, Guggenheimer. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven.

Beroordeling

Dit is het tweede boek dat ik heb gelezen van Herman Brusselmans. Ik vind het een hele leuke schrijver. Hij heeft veel kritiek op de maatschappij. In dit boek maakte hij de televisiewereld belachelijk door bijvoorbeeld te suggereren dat Guggenheimer dom is, maar slim lijkt, omdat iedereen in zijn omgeving nog dommer is. Met uitzondering van z'n secretaresse natuurlijk.

Het boek is vooral gericht op jongeren. Hij schrijft heel komisch en het taal- gebruik is vaak grof. Ik heb geregeld gelachen om de droge wijze waarop Brusselmans schrijft.Wat me wel opviel dat de wijze van schrijven erg overeenkomt met z'n vorige boek. Ik denk dat dat deels komt doordat z'n boeken deels auto-biografisch zijn. Toch zou ik zo nog een boek van hem lezen, want ik ben z'n schrijfstijl nog lang niet zat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen