Boekverslag : Rene Appel - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 970 woorden.

Uitgeverij: Bert BakkerEr werd een lijk gevonden in een steegje bij de Amsterdamse Zeedijk. Overdosis was de makkelijke conclusie van de politie. Maar Fred van Kessel, hulpverlener voor drugsverslaafden kon niet geloven dat de man, Simon de Vree, die hij clean had zien worden, nu plotseling fataal in de fout was gegaan, en daarom wou hij zelf op onderzoek gaan. Hij stuitte daarbij op het onbegrip van zijn werkmakkers, maar vooral van Peter, die niet kon begrijpen dat Frans zich zo druk maakte over Simon en dan zeker nu ze op het punt stonden de hulpverleningsorganisatie te hervormen. Frans kon Simon maar niet uit zijn hoofd zetten en zijn werk, maar ook zij gezin begon daaronder te leiden. Zijn vrouw voelde zich alleen en verwaarloosd en trok daarom het huis uit. Frans verdiepte zich nu nog meer in de zaak van Simon en kwam zo bij Tanja terecht. Zij is de ex-vriendin van Simon, maar tevens ook lid van een radicale krakersbeweging. Tanja verliet haar vriend, Bob, de leider van de beweging en ging bij Frans op de zolderkamer wonen en zij was tegelijkertijd een geschikte oppas voor Thomas. Frans regelde nog enkele zaken voor zijn klanten en bracht toen nog maar eens een bezoek aan Wardekker, de rechercheur die de zaak van Simon in handen had. Simon was niet gestorven aan een overdosis, maar hij is vermoord. Frans had een paar nieuwe ontdekkingen gedaan, Simon dealde, maar hij gebruikte niet. Zijn dealer zou een botenmaker uit Vinkeveen zijn. Frans nam contact op met deze man, maar daar hield hij alleen een zere arm aan over. Tanja was in het bezit van het notitieboekje van Simon. De volgende dag toen Frans Kranten samenbond ontdekte hij een kranteknipsel over een bomexplosie in een Shell-station langs de A1. Uit het notitieboekje bleek dat Bob dit had gedaan en daardoor was hij al geen verdachte meer. Frans vond nog meer informatie in het notitieboekje. Simon werkte in het zwart voor een zekere Prins van de firma Everdingen. Frans trok met deze nieuwe informatie naar Wardekker. De volgende dag was de firma Everdingen verdwenen, Frans concludeerde hieruit dat Wardekker de firma had laten verdwijnen. Tanja had nieuwe bewijzen gevonden in de krant. Het pand waar de firma Everdingen gehuisvest was, was het safe-house van de politie of eigenlijk van een speciaal team dat de radicale krakersbeweging moest ontmaskeren. Frans kon daaruit afleiden dat Simon alles solo deed en dat af en toe informatie doorspeelde. En daarom heeft Everdingen hem een lesje geleerd.Hoofdthema:

Het hoofdthema van dit boek is drugs. Het is ook een soort biografie over het leven van Fred van Kessel, die zelf ooit druggebruiker was.Naam der voornaamste personages:

Fred van kessel: (Frans) is hulpverlener voor drugsverslaafden. Wanneer zijn vriend en klant Simon de Vree vermoord wordt, voelt hij zich schuldig. Want hijzelf was vroeger drugsverslaafde en hij heeft Simon zijn eerste spuit aangeboden. Wanneer hij tegenwerking van de hulporganisatie en de politie ondervind, voelt hij zich verantwoordelijk en beslist hij de zaak zelf op te lossen. Door zijn toewijding voor zijn werk verlaat zijn vrouw hem. Hij onderdrukt zijn gevoelens door zichzelf voor te liegen dat zij zal terugkeren. Maar wanneer hij Tanja ontmoet, voelt hij de passie in zich oplaaien en wordt verliefd op haar. Aan het einde van het verhaal wanneer hij ook haar verliet, voelt hij zich gelukkig, want hij weet nu dat hij zijn leven toch kan herbeginnen als hij dat wil.

Simon de Vree: (Simon Stuff) is een oude makker van Frans. Hij heeft van Frans zijn eerste spuit gekregen.

Heleen is de vrouw van Frans. Zij is een artistiek talent, maar bij Frans kan ze haar talent niet laten werken. Ze is verveeld door Frans en trekt daarom het huis uit. Ze heeft een nieuwe liefde leren kennen, Otto. Bij hem krijgt ze nieuwe inspiratie.

Thomas is de zoon van Frans en Heleen, hij is nog te klein om te beseffen wat er nu eigenlijk gaande is tussen zijn ouders.

Karel en Rinus: Zij zijn twee klanten die Frans Probeert te helpen. Karel is enkele malen met het gerecht in aanraking gekomen maar, hij leert niet bij. Frans heeft hem al enkele keren proberen duidelijk te maken dat het beter is de waarheid te vertellen tegen de rechten, dan zijn steeds gekker wordende verhalen. Rinus is veel slimmer dan Karel en kan meestal ontsnappen, behalve deze keer. Frans heeft het voor hem geregeld dat hij niet in de gevangenis moet, maar moet gaan werken.

Peter: Hij is een medewerker van Frans. Hij kan niet zo goed opschieten met Frans, omdat deze steeds zijn plannen dwarsboomd. Hij wil namelijk de organisatie hervormen en er baas over worden. Alhoewel hij geen goede relatie heeft met Frans, kan hij toch begrip opbrengen voor hem en zijn situatie.

Wardekker: Hij is de rechercheur die de zaak van Simon behandelt. Hij vind het eigenlijk niet erg dat Simon dood is. Voor hem is hij gewoon weer een junkie en hoe minder junkies hoe beter.

Tanja: Zij is de ex-vriendin van Simon. Wanneer zij het nieuws van Simon vernam was ze erg geschrokken en zeer verdrietig, maar ze was vastberaden Frans te helpen. Zij is tevens lid van de radicale krakersbeweging. In de loop van het verhaal krijgt zij steeds meer gevoelens voor Frans en wordt tenslotte verliefd op hem.Eigen appreciatie:

Ik vind dit een goed boek. Het heeft alle ingrediënten waarmee onze huidige samenleving is samengesteld. Het probleem rond drugs, de manier waarop de politie zo een zaak aanpakt, het nut van hulporganisatie, de problemen omtrent het afkicken van drugs worden allemaal vermeld. Maar ook de werkloosheid en de krakersbewegingen komen aan bod. Natuurlijk komt niet iedereen in aanraking met deze kant van de samenleving, maar de kans is toch reëel groot. Ik vind dit boek uitermate geschikt voor de jeugd, omdat het volgens mij een preventieve werking heeft.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen