Boekverslag : Honore De Balzac - Le Pere Goriot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 825 woorden.

Le Père Goriot.

Honoré de Balzac1. Hoofdpersoon:Meneer Goriot is de hoofdpersoon, het is een oude man. Hij is in het bedrijfsleven actief geweest en is hierdoor rijk geworden. Hij heeft twee dochters die hem bezoeken voor het geld.

Hij woont op “la Maison Vauquer”.2. Andere personen:a.) Mevrouw Vauquer, zij is de eigenaresse van het pension Vauquer. Zij heeft enkele bewoners waaronder meneer Goriot.

b.) Meneer Vautrin: Hij is vroeger koopman geweest, (volgens hem, maar tijdens het verhaal blijkt hij in de gevangenis te hebben gezeten en te zijn ontsnapt) en is ook bewoner van het pension en weet veel over iedereen.

c.) Eugène de Rastignac: is een student en van adellijke stand maar niet rijk. Hij kan alleen zijn onderdak betalen in zo’n pension als bij mevr. Vauquer.

d.) De dochters van Goriot. Beide getrouwd, de een met iemand van adel en de andere met een bankier.

3. Relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personen:

De inwoners van het pension kennen elkaar goed en weten alles van elkaar.

Mvr. Vauquer vindt meneer Goriot heel interessant en probeert zijn aandacht te trekken, maar Goriot beantwoord haar niet. Meneer Vautrin weet alles over bv wetten en Frankrijk en over de gewoonten van de rijke. Hij begrijpt direct waarom de dochters zo vaak naar hun vader gaan. Eugène is een goede vriend van de twee dochters van Goriot en van Goriot zelf.

De dochters van Goriot komen alleen als ze geld nodig hebben.

4. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

In Parijs in “Quartier Latin”, in een klein pension.5. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

Het speelt zich af in het begin van de 19de eeuw.6. Problemen:

De liefde voor zijn dochters, die Goriot heeft, is zonder grenzen. Hij offert zichzelf op voor het geluk van zijn dochters. Hij leeft liever in armoede dan dat hij zijn dochters ongelukkig ziet.

Hij kan niet met zijn schoonzonen opschieten omdat hij volgens hun niet bij hun stand hoort. Hij wil er niet over praten behalve met Eugène want hij kent de dochters van Goriot ook goed.7. Verandering van de hoofdpersoon:

Goriot veranderd door bepaalde gebeurtenissen in het verhaal. Hij was in het begin heel rijk en kon goed leven. De bezoeken van zijn dochters hebben langzamerhand invloed op zijn leven.

Zijn levensstijl verandert, hij wordt steeds zuiniger. Het is op het einde zelfs in armoede veranderd.8. Samenvatting:

Meneer Goriot woont al sinds hij zijn werk heeft beëindigd in het pension Vauquer. Hij is 69 jaar oud en heeft in het begin nog geen geld problemen. Mevrouw Vaquer probeerde zijn aandacht te trekken maar zonder resultaat. Goriot krijgt dan bezoek van zijn dochters en de andere bewoners vragen zich af wie het zijn o.a. Eugène. In het begin ging Goriot vaker buitenshuis eten en was goed gekleed. Langzamerhand veranderd zijn levensstijl. Eugène snapt niet waarom, maar meneer Vautrin krijgt het al snel in de gaten dat de bezoeken van de dochters van Goriot te maken hebben met geld en niet voor Goriot als vader. Vautrin had Goriot een keer gezien toen hij zijn zilverwerk ging verkopen. De opbrengst was bestemd voor de afbetaling van de schulden van zijn dochters. Eugène ontmoet de dochters van Goriot en ziet hoe zij leven. Ze hebben heel veel geld nodig. Goriot wordt niet door zijn schoonzonen geaccepteerd want hij hoort niet bij hun levensstijl, dus Goriot gaat niet graag naar zijn dochters. Goriot is bijna zijn hele vermogen kwijt aan zijn dochters en hierdoor komen ze niet vaak meer naar hem.

Goriot is gelukkig als hij via Eugène iets hoort over zijn dochters. Eugène heeft ook geholpen om de schulden van Goriots dochters te betalen dankzij het geld dat hij gewonnen heeft.

Op een dag verandert het leven bij Vauquer. Vautrin wordt gearresteerd, hij leefde onder een valse naam omdat hij uit de gevangenis was ontsnapt. Op dezelfde dag komen de dochters van Goriot vertellen dat ze geruïneerd zijn. De arme Goriot voelde zich niet goed en werd ziek. Eugène laat Goriot niet meer alleen, want hij begrijpt het grote verdriet van de oude man. Goriot kan niet zien dat zijn dochters ongelukkig zijn en sterft van verdriet.9. Welk gedeelte het beste is? :

Het beste gedeelte van het boek is als Goriot meer contact krijt met Eugène. Er komen dan meer ontwikkelingen en meer personages in voor. De een heeft meer invloed dan de andere.

Het motto is geld en aanzien. Geld maakt gelukkig ongeacht de afkomst.

10. Wat vindt je van het einde van het boek? :

Het einde is volgens mij logisch. Goriot heeft altijd alles aan zijn dochters gegeven. Ze waren hem er niet eens dankbaar voor en Goriot heeft hier veel verdriet van en wordt steeds armer. Liefde en genegenheid heeft hij hierdoor nooit gekend. Hij sterft van verdriet en voelt zich verlaten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen