Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 923 woorden.

Bibliografie

De titel van het boek is: Turks fruit. De schrijver is : Jan Wolkers.

Eerste druk: 1969 door Meulenhof editie. Ik heb de 41ste druk gelezen, uitgegeven in 1999 door Meulenhof, Amsterdam.

Het boek telt 214 bladzijden.

Samenvatting

Biografische en bibliografische gegevens.Jan Wolkers is geboren op 26 oktober 1925 in Oegstgeest. Hij was de derde in het gezin van elf kinderen. Hij is christelijk opgevoed, thuis wordt regelmatig uit de bijbel voor gelezen, Dit verklaard de grote bijbelkennis waarvan veel in zijn boeken is terug te vinden.

Na de lagere school volgt hij de Mulo die hij niet afmaakt. Daarna heeft hij wat tijdelijke baantjes, zoals tuinman en dieren verzorger. Hij volgt daarna de schildersacademie in Leiden. Hij trouwt voor de eerste keer in 1947. In 1957 gaat hij naar Frankrijk om te werken, omdat hij een beurs van de Franse regering heeft gekregen.

Zijn eerste schrijven in 1958 komt uit in ' Podium. Het tweede verhaal, "Het Tillenbeest" komt in 1961 uit. Verder verschijnen er nog “De doodshoofdvlinder, De perzik van onterfelijkheid, Terug naar Oegstgeest en kort Amerikaans. Ook maakte Jan Wolkers in Amsterdam het Auschwitzmomument.Samenvatting

Het verhaal gaat over de relatie tussen de kunstenaar (beeldhouwer)Erik Vonk en Olga, waar hij mee trouwt en die hem later weer verlaat. Erik beschrijft de hoogte punten uit hun heftige relatie. Ook waarom het op een gegeven moment stuk gaat.

Het verhaal begint nadat de relatie stuk is gelopen en Erik met andere vrouwen die hij niet goed genoeg vind korte vrijrelaties heeft, maar hij niet los komt van zijn enige echte relatie Olga. Verder in het boek wordt het begin van hun intense ontmoeting en hun heftige seksuele leven beschreven en hoe zij elkaar ontmoet hebben. Hij leert haar kennen tijden het liften, daarna wordt het een groot feest, waar de vrijpartijen vaak de overhand hebben.

Erik wordt als ze getrouwd zijn door zijn schoonmoeder niet serieus genomen en liggen elkaar niet, ze zegt dat andere vriendinnen van Olga het veel beter hebben, maar Olga's vader kan goed met Erik opschieten.

Een keerpunt in hun relatie wordt volgens Erik door Olga's moeder in elkaar gestoken. Wanneer tijdens een zakendiner Olga tot genoegen van haar moeder met een zakenrelatie zit te rotzooien. Spuugt Erik uit frustratie heel de tafel onder, en geeft hij Olga een dreun voor haar hoofd. Olga gaat daarna bij haar moeder inwonen en vraagt echtscheiding aan. Olga trouwt nog twee keer maar bij haar gaat het ook alle twee keer mis en is niet gelukkig meer.Het boek eindigt als Olga een hersens tumor krijgt, ze wordt geopereerd en er wordt een (zij noemde het een deurtje) in haar schedel gemaakt. Erik bezoekt haar elke dag, en koopt een pruik en Turks fruit voor haar. Uiteindelijk sterft zij.Titelverklaring

In het einde van het verhaal waar Olga in het ziekenhuis ligt, koopt Erik Turks fruit voor haar, omdat Olga denkt dat haar tanden los zitten en bang is dat haar tanden uitvallen.Genre

Turks fruit is een liefdesroman. Met tragikomische episoden en vol erotiek.Thema

Het thema van dit boek is liefde, de relatie tussen Erik en Olga. Maar ook het verdriet wat ze elkaar aandoen staat centraal. Het niet meer kunnen houden van iemand anders als de ware weg is gegaan. Olga bleef voor Erik zijn enigste liefde. Maar ook de wanhoop, toen zeker was dat Olga niet meer te redden was is een stuk van het thema.Perspectief

Het verhaal is verteld in de ik vertelsituatie, door Erik dus want je ziet het verhaal door zijn ogen. Die er achter probeert te komen waarom zijn huwelijk en zijn liefde voor Olga is stuk gelopen. Je kan het verhaal door zijn ogen ook goed volgen. Eigenlijk begint de roman pas als Olga Erik heeft verlaten heeft.Bronvermelding

Het boek: Turks fruit, ISBN 90-290-6545-1

http://huiswerk.scholieren.com/uittreksels/

Internet: gegevens Jan Wolkers.Persoonlijke tekstbeleving

Het was een leuk boek om te lezen, alleen al door het taalgebruik. Bepaalde hoofdstukken zijn gedeeltelijk saai, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het haarfijn beschrijven van sommige gebeurtenissen zoals hij op bladzijde 22, daar beschrijft hij hoe Hermes bolletje van snot produceerde en onder zijn stoel plakte. Ook de mannier hoe hij de vrij partijen en het klaarkomen omschrijft is zeker voor die tijd gewaagd.

Vermeldenswaard is zeker de eerste vrijpartij in de auto, waar hij tot de conclusie komt dat ze echt van hem houd. Als zij vraagt, " Is er niets in gekomen , liefste".

En het hele gedoe als Erik's penis tussen de ritssluiting terechtkomt, en Olga naar het boerenhuisje rijdt om een tangetje te vragen vond ik hartstikke geinig.

Bij het hoofdstuk Caesar en Brigitte Bardot krijgt het verhaal meer een tragisch karakter, als hij haar in café opwacht met de trouw acte en het geld voor de advocaat. En hij rijtjes eigendommen doorleest die ze samen hadden, waarvan er al verschillende zijn verkocht of weggegeven.

In het laatste hoofdstuk Rosa Turbinata, wanneer Erik het telefoontje van Ola's moeder krijgt, en verneemt dat Olga aan een hersentumor is geopereerd, stort de wereld van Erik helemaal in elkaar. Zeker als hij van een goede vriend die internist is verneemt dat er niets meer te redden is. Dat, en de dagelijkse bezoeken aan Olga in het ziekenhuis vond ik goed omschreven in het verhaal en ik voelde met Erik mee.

Zeker toen hij voor haar de pruik kocht en dat ze blij mee was. En wat later bleek toen ze stierf ze de pruik met twee handen op haar hoofd had gedrukt, vond ik heel triestig.

Het moet in die tijd (jaren zestig) toch een gewaagd boek zijn geweest, zeker al door het taalgebruik. Nu ik het boek heb gelezen wil ik ook de film zien.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen