Boekverslag : Adriaan Van Dis - Indische Duinen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1487 woorden.

Bibliografie
Eerste druk: 1994

Gelezen druk: zestiende druk, september 1995

Aantal pagina’s: 314

Aantal hoofdstukken: 6


Samenvatting
Hoofdstuk 1

Ada, de halfzus van de hoofdpersoon, zal binnenkort sterven aan kanker.Voor het gezin naar Holland emigreerde, 46 jaar voor Ada’s dood, werd de hoofdpersoon verwekt en zo werd zijn vader, Just2 (hij heette zo omdat de vader van Ada en de twee andere meisjes ook Justin heette. Hij werd Just1 genoemd.), de stiefvader van Ada, Saskia en Jana ( die op haar achttiende naar Canada emigreerde.). Just2 was de tweede man van Adriaans moeder (Adriaan is de hoofdpersoon). Haar eerste man, Just1, is dood, hoewel Saskia nog steeds met hem in contact staat. Just2 is ook dood.

Adriaan houdt een toespraak op de begrafenis van Ada. Daarvoor heeft hij informatie over haar nodig, dus hij gaat haar nachtkastje door en vindt schriften met informatie over haar en het jappenkamp, waar zij, haar moeder en haar zussen gezeten hebben. Hierdoor (het lezen van dagboek) leert hij haar beter kennen, respecteert haar meer en komt dichter bij haar te staan.Hoofdstuk 2

De moeder en haar dochters hebben in een Japans interneringskamp gezeten. Na de dood van Ada beginnen de gevoelens over het kamp op te spelen. Saskia gaat in therapie.Hoofdstuk 3

Adriaan krijgt van zijn moeder een envelope, maar mag hem pas na haar dood open maken. Hij maakt hem toch voor haar dood open en het blijkt dat hij nog een tweeling broer en zus heeft. Zijn vader had ze bij zijn vorige vrouw, Sophia Munting, verwekt. Ze heten Roeliana en Roediono.

Dan krijgen ze het bericht dat ook Jana op sterven ligt en Adriaan merkt dat hij ook genen van zijn vader heeft. Zijn vader scheeuwde altijd en sloeg (als het nodig was) zijn kinderen. Vooral Adriaan werd veel geslagen. Later blijkt dat zijn vader van een waarzegster gehoord had dat hij zijn 42-ste niet zo halen (hij geloofde hierin omdat al eerder was voorspeld dat hij voor zijn 9-de verjaardag een ongeluk zou krijgen en dit gebeurde ook ) en hij zijn zoon wilde sterken voor hij dood ging. Als Adriaan tegen zijn eerste liefde, Els Groenenweg , begint te schreeuwen beseft hij dat ook hij karaktertrekken van zijn vader heeft.Hoofdstuk 4

Adriaan denkt terug aan zijn vader, aan zijn verhalen over de Japanse internerings-kampen op Sumatra, zijn poging tot ontsnappen etc. die zijn vader aan tafel vertelde. Hij gaat boeken over die tijd lezen en besluit overlevenden op te zoeken om informatie over zijn vader te bemachtigen . Hij vertelt ook dat, toen zijn vader naar een ander kamp werd vervoerd, zijn schip werd getorpedeerd en hij (zijn vader) 3 dagen met twee andere mannen op zee heeft gedobberd. Het dringt tot Adriaan door dat zijn vader alles kwijt was.

Adriaans vader had een telmanie. Hij kon urenlang liggen tellen. Volgens Adriaan kwam dat door het kamp, waar zijn vader ook alles telde. Adriaan krijgt een brief van een kampgenoot van zijn vader en Adriaan wil met hem praten. De man vertelt hem dat het kamp zijn vader uiteindelijk de das om deed. In het kamp werd zijn vader altijd gemarteld en om zijn gedachten van de pijn af te houden, maakte hij in gedachten de meest moeilijke sommen voor zichzelf en rekende deze vervolgens uit.

Adriaan gaat naar zijn tante Edmee en die vertelt hem hoe zijn vader zijn moeder ontmoet had. Toen de man van zijn moeder zelfmoord pleegde, ging ze van de erfenis naar Parijs (daar wilde ze altijd al een keer naartoe). Op de terugweg ontmoette ze zijn vader en ze wilden trouwen. Adriaan en Edmee krijgen ruzie, maar noodgedwongen belt Adriaan haar op en ze besluiten nog een afspraak te maken. Deze gaat wel goed en ze praten veel over Adriaan zijn vader.

Ze vertelt hem dat zijn vader niet met zijn moeder kon trouwen, want hij was nog met Sophia Munting getrouwd. Sophia was ook al een tijdje zoek en wat Just niet wist was dat ze al dood was en hij dus wel met Adriaan’s moeder kon trouwen.Hoofdstuk 5

Adriaan gaat met Aram (de zoon van Ada) naar een ‘headbangersbal’. Ze ontmoeten daar een meisje met wit haar, witte lippenstift en een wit gezicht. Ze leek wel een engel.

Adriaan vertelt dat zijn vader, in geval van nood, op de trekpaarden van de reddings-brigade moest letten.Op een dag, met zware storm, was 1 van de paarden gebeten door een hondsdolle vos. Het paard moest af gemaakt worden. Iemand met een overal had het gedaan en zijn vader verdenkt hem (hij had net een nieuwe overal gekregen) en de wezen ervan ( zij komen elk jaar naar zee). Z’n vader loopt langs de rij en vraagt wie het gedaan heeft. Niemand antwoordt en z’n vader gaat weer naar Adriaan. Z’n vader weet zeker dat hij het gedaan heeft en slaat hem in elkaar, hoewel hij het niet had gedaan.

Adriaan wordt ziek (als kind). De ziekte is een zusje van polio. Hij kan alleen z’n hoofd nog maar bewegen. Hij komt in het ziekenhuis te liggen en na elk bezoek van z’n vader krijgt hij van hem een stripverhaal, hoewel z’n vader anti-plaatjes is. Hij leest de boeken met een bamboestokje met een rubber aardappelschilmesje eraan. Deze heeft hij in z’n mond en slaat de bladzijden ermee om.

Na een week krijgt hij tintelingen in z’n armen en benen en na drie weken krijgt hij het gevoel er weer in. Z’n vader gaat hem trainen, helpen en vertelt hem een verhaal over een parlevinker (handelaar) en een geldduiker (dief). De parlevinker wil als een vader voor de geldduiker zijn, zoals Adriaan later voor Aram wil zijn. Door deze herinnering weet Adriaan ‘t zeker: hij vraagt Aram bij hem te komen wonen.Hoofdstuk 6

De hele familie gaat naar Canada, om Jana nog 1 keer te ontmoeten. Saskia zegt, als de kanker erger wordt, dat Jana over het kamp moet praten(dat lucht op). Jana wil dit niet en de twee krijgen ruzie. Ze huilen allebei en Saskia loopt hysterisch weg. Adriaan gaat haar zoeken en vindt haar uiteindelijk onder een bord in de sneeuw.

‘sAvonds gaat Adriaan met z’n moeder eten en hij vraagt haar waarom ze wegliep als hij geslagen werd. Ze krijgen ruzie en z’n moeder zegt hem dat ze dan ging bidden. Ze vertrekken naar hun kamers. Als Adriaan zijn kamer binnenkomt, ligt Saskia op’t bed. Hij gaat op het andere bed liggen. Ze zegt dat voor hem nog een jongetje geboren was. Hij was dood geboren.Tijd & Ruimte
Tijd:

Het boek speelt in de negentiger jaren met flashbacks naar de oorlog in Indie en de jeugdjaren van de schrijver in de jaren na de oorlog.

Ruimte:

De negentiger jaren spelen zich af in Nederland en Canada, de flashbacks spelen zich af in Indie voor wat betreft de oorlogsjaren en Nederland voor de jeugdjaren.


Personages
Hoofdpersonen:

Adriaan van Dis, ik-figuur en schrijver, ondanks tegenzin sterk betrokken bij zijn familie. Hij heeft altijd negatief over zijn vader gesproken maar wil desondanks alles over hem weten. Hij wil afstand nemen van zijn familie maar biedt ogenblikkelijk hulp wanneer die nodig is. Adriaan is in dit verhaal een round character, want in de loop van het verhaal kom je meer over zijn karakter te weten en kom je erachter dat hij tegenstrijdige gevoelens over zijn familie heeft.

Vader van Van Dis, was een harde man, getekend door de oorlog. Hij sloeg zijn kinderen om het minste of geringste. Op pagina 211 staat "gevoel was pijn, wil het ontkennen van pijn". Door deze instelling had hij de oorlog doorstaan en door een strenge opvoeding en door te slaan wilde hij zijn zoon harden voor de volgende oorlog. Hij is een round character, want in de loop van het verhaal kom je meer over zijn karakter te weten.

Moeder van Van Dis, was een intelligente vrouw, geinteresseerd in het paranormale (tarotkaarten, I-Tjing muntjes, seances (contact met de doden) e.d.). Ze verdraaide de waarheid wanneer dat haar beter uitkwam. Ze is in het verhaal een flat character, want je komt er al vrij snel achter hoe ze is.


Bijpersonen:

Ada, sterft na langdurig ziekbed aan kanker in gezelschap van familie. Zij is de zus van Adriaan, moeder van Aram, vrouw van Maarten. Maarten is na het overlijden van zijn vrouw volledig de kluts kwijt, hun 14-jarige zoon neemt de verantwoordelijkheid voor het welzijn van zijn vader op zich.

Saskia, zus van Adriaan, krijgt psychische problemen na de dood van Ada.

Jana, zus van Adriaan, woonachtig in Canada, sterft kort na Ada ook aan kanker.


Thematiek
De oorlog in Indie en de gevolgen die deze heeft gehad op zowel de leden van een gezin die de oorlog hebben meegemaakt, als degenen binnen het gezin die deze alleen uit de tweede hand kennen. De ontrafeling van de geheimen en leugens binnen een familie.


Boekbeschrijving & Titel
Na terugkomst in Nederland kreeg het gezin woonruimte toegewezen in een koloniehuis in de duinen, waar meerdere Indische Nederlanders woonden.


Perspectief
Het boek is geschreven in het ik-perspectief. Het is een auto-biografisch boek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen