Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2048 woorden.

Samenvatting

Jan Wolkers, Turks Fruit



Uiterlijke gegevens

Titel:Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Uitgeverij: Meulenhoff

Aantal pagina's: 214

Aantal hoofdstukken: 19

Druk: 37, in de Meulenhoff pocket editie, september 1983

Eerste druk verschenen: november 1969

Het boek is opgedragen aan Olga Stabulas

Boek is verfilmd in 1973 door Paul Verhoeven

In 2000 is Turks fruit opgenomen in de reeks van de Grote Lijsters (een pocketreeks voor scholieren die elk jaar uitkomt)

Op bladzijde 7 van het boek staat een discussie tussen Rastapopoulos en Carreidas, De Avonturen van Kuifje, VLUCHT 714



Samenvatting

Het boek gaat over de relatie tussen de ik-persoon en zijn grote liefde, Olga. De ik-persoon is een vrouwengek en seksverslaafd. Hij houdt zelfs een dagboek bij van alle vrouwen waarmee hij naar bed is geweest. Soms zelfs met plukjes schaamhaar of een haarlok erbij geplakt, als hij de vrouwen zo gek kon krijgen.



Als de ik-persoon op een dag staat te liften - hij kwam net van het carnaval bij Roermond - wordt hij opgepikt door Olga. De twee voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Olga zet de auto op een parkeerplaats en daar bedrijven ze de liefde. Als ze later weer verder rijden krijgen ze een ongeluk. Na het ongeluk hebben Olga en de ik-persoon geen contact meer. De ik-persoon is nog wel een paar keer langs haar huis gegaan, maar hij heeft haar daar niet meer gezien.

Op een dag komen ze elkaar weer tegen bij de poffertjeskraam op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Ze gaan samen naar de kermis en sindsdien zijn ze een stel. Olga en de ik-persoon gaan trouwen en Olga komt bij de ik-persoon wonen, ondanks de kritiek van Olga’s moeder. Zij vindt namelijk dat haar dochter veel beter kan krijgen dan een armoedige beeldhouwer. Omdat de ik-persoon beeldhouwer is, hebben ze het niet zo breed. Ze moeten zuinig doen met het weinige geld dat ze hebben. Ondanks dit gebrek zijn ze gelukkig samen. Seks speelt een belangrijke rol in de relatie van de ik-persoon en Olga. In het boek hebben ze meestal meerdere malen per dag seks. De ik-persoon kan het goed vinden met de vader van Olga. Hij keurt de relatie tussen Olga en de ik-persoon goed in tegenstelling tot zijn vrouw. Na de dood van Olga's vader begint ze te stoken in de relatie van haar dochter. Hierdoor gaat het ook stukken minder tussen Olga en de ik-persoon. Als ze naar een zakendiner gaan zit Olga heel de tijd te flirten met een zakenrelatie. De ik-persoon weet niet wat hij moet doen; net doen of hij niets merkt en blijven zitten of weglopen. Hij blijft toch zitten en op een gegeven moment wordt hij zo misselijk van het geflirt van zijn vrouw dat hij moet kotsen. Hij kots over de tafel. Olga vindt dat de ik-persoon zich aanstelt en ze gaat weer bij haar moeder wonen. Kort hierna tekenen ze de scheidingspapieren.

De ik-persoon en Olga ontmoeten elkaar wel eens, maar dan voeren ze meestal geen zinnige gesprekken. Olga hertrouwt met de zakenrelatie (dezelfde van het diner) en de ik-persoon probeert zijn verdriet kwijt te raken door ook een nieuwe vriendin te zoeken. Zo had hij eerst de Zweedse Astrid en daarna nog een paar scharrels. Hij vergelijkt al zijn nieuwe aanwinsten met Olga maar nooit waren ze zo goed als zij.

Olga gaat met haar nieuwe man naar het buitenland. Zij vind dit eerst heel spannend maar later begint het haar te vervelen en krijgt ze heimwee naar Nederland. De ik-persoon krijgt af en toe een brief van Olga of een kaartje.

Als de ik-persoon Olga weer tegen komt in Nederland vertelt zij dat ze weer gescheiden is.

Ze heeft veel last van hoofdpijn en duizeligheid.

Op een dag belt de moeder van Olga de ik-persoon op en vertelt hem dat Olga is opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft een hersentumor. Ze is al geopereerd. De tumor is verwijderd maar de wortels hebben de artsen niet weg kunnen halen, deze zaten te diep. De ik-persoon zoekt Olga elke dag op in het ziekenhuis. Door de chemokuren verliest zij haar haar. Daarom koopt de ik-persoon een pruik voor haar. Hij vindt dat het er eng uitziet, omdat de het nu net lijkt of Olga helemaal niet ziek is. Olga is er zielsgelukkig mee. Hij neemt ook wel eens Turks Fruit voor haar mee (dit is zachte snoep) omdat ze geen hard snoep wilde eten. Ze was bang dat haar tanden er dan uit zouden vallen. Olga's toestand ging snel achteruit en op een gegeven moment werd ze blind. Toch bleef de ik-persoon haar elke dag opzoeken en hij vertelde haar dan een verhaal of hij las voor. Olga stierf op een avond in het voorjaar.



Verwachtingen





Voor dit jaar moeten we een aantal boeken lezen. Ik vind dit een goed idee. Ik vind dit namelijk veel leuker dan bijvoorbeeld een proefwerk. Hier kan je namelijk lekker de tijd voor nemen en alles in je eigen stijl doen. Een proefwerk is verplicht en het moet allemaal kloppend zijn met een boek. Ik was dus erg blij emt deze opdracht. Ik ben gelijk naar de bieb gegaan en daar heb ik nog een half uur staan treuzelen. Ik wist niet welk boek ik nou moets kiezen. Toen zag ik dit boek staan en ik dacht; van dit boek heb ik de film gezien en ik had natuurlijk al van andere mensen gehoord dat het wel een leuk boek was dus ik dacht, die neem ik. Zo gezegd zo gedaan en ik heb er geen spijt van dat ik Turks Fruit heb gekozen. Omdat ik de film al had gezien wist ik de grote lijnen van het verhaal nog.



Eigen Mening

Ik heb Turks fruit met veel plezier gelezen. Aan het begin moest ik wel even wennen aan het grove taalgebruik in het boek. Ook viel het al gelijk op dat de schrijver zich niet heeft ingehouden met het op papier zetten van zijn seksuele ervaringen of fantasieën. Maar op een gegeven moment lees je over alle scheldwoorden heen en ga je je echt in het boek verdiepen. Ik heb van de eerste twee hoofdstukken weinig mee gekregen omdat ik me elke keer zat te storen aan dat grove taalgebruik. Aan het eind van het boek vond ik het juist wel apart dat hij die vorm van taal heeft gebruikt en niet zoals alle andere schrijvers, in netjes Nederlands.

Ik vind het ook heel knap dat de schrijver de verschillende gevoelens en meningen van de personen zo goed heeft kunnen verwoorden. Je gaat je echt inleven in het boek en vooral in de ik-persoon omdat je alles door zijn ogen ziet. Jan Wolkers beschrijft ook heel goed de obsessie die de ik-persoon heeft voor zijn vrouw. Je gaat je echt een beeld vormen bij hun leven. Als er bijvoorbeeld een hoofdstuk was waarin de ik-persoon vertelde over hun leven dan zag ik ze echt al staan met zijn tweeën, in een groot rommelig atelier, zij aan de afwas en hij nog in bed. Het is echt knap beschreven door de auteur. Wat ik wel vind, is dat het laatste deel van het boek, het aftakelen en de dood van Olga, snel wordt beschreven. Een lange tijd wordt maar in één hoofdstuk beschreven. Misschien had de auteur dat wat langer kunnen doen. Ook vond ik het wel jammer dat ze dood ging, hoewel het natuurlijk wel een "spectaculair" einde is. Als ik de film niet van tevoren had gezien had ik waarschijnlijk verwacht dat ze gewoon weer "huisje, boompje, beestje" bij elkaar zouden komen. Jan Wolkers heeft ook een hele duidelijke rode draad in het verhaal gestopt, dit is elke keer de dood. Er gaan namelijk heel wat mensen en dieren dood in het boek. Zo gaat bijvoorbeeld de vader van Olga dood en alle dieren die ze in huis nemen. Bijvoorbeeld het muisje en de kikkertjes. En aan het eind natuurlijk Olga. In de film wordt hier geen aandacht aan besteed. Daar is de rode draad de relatie tussen Olga en de ik-persoon. De ik-persoon gaat in het boek wel erg grof om met vrouwen. Ook de manier waarop hij ze beschrijft en wat hij vindt van de rol van vrouwen is soms discriminerend. Al met al vind ik het een prachtig boek waarin je je goed kan inleven.



Onderwerp

Het onderwerp is de relatie tussen Olga en de ik-persoon. Het is een onderwerp dat vaak wordt gebruikt in boeken maar toch is dit verhaal origineel. Dit komt mede door de bijzondere schrijfstijl van Jan Wolkers.



Genre

Turks Fruit is een Roman en drama in één. Een Roman omdat het vooral gaat over de liefdesrelatie tussen de ik-persoon en Olga en een Drama omdat er veel dramatische gebeurtenissen voorkomen in het boek. Denk aan de dood van de vader van Olga en Olga's dood.



Personages

Omdat het verhaal wordt verteld door een ik-persoon kan je je goed inleven in het verhaal. Ook de tweede persoon, Olga, wordt duidelijk beschreven door de ik-persoon. De ik-persoon is een echte vrouwengek en hij is seksverslaafd. Olga is een jonge, knappe vrouw die, voordat ze de ik-persoon leerde kennen, nog bij haar ouders thuis woonde. Alles werd door haar moeder voor haar geregeld. Haar moeder had alles al voor haar gepland. Dat ze later met een rijke man zou trouwen en kinderen kreeg en dat ze een mooie toekomst zou krijgen. Toen Olga verliefd werd op de ik-persoon viel dit alles in duigen. Dat is ook de reden waarom Olga's moeder zo tegen de relatie was van haar dochter en er alles aan deed om deze kapot te maken. Dan is er ook nog de vader van Olga die wordt beschreven als een vrolijke, een beetje gestoorde man. Hij moet eigenlijk op dieet, maar niemand houdt zich daaraan.



Taalgebruik

Het taalgebruik in Turks Fruit is nogal grof, vooral aan het begin moest ik daar erg aan wennen. Later in het boek let je hier niet meer zo op en is het juist makkelijker te lezen omdat het zo vlot is geschreven. Af en toe kwamen er stukjes tekst voor in een andere taal. Dit was dan even wat langer lezen maar gelukkig was het niet moeilijk. Je kon wel begrijpen wat er stond.



Titelverklaring

Turks Fruit slaat op de snoep dat de ik-persoon meenam naar het ziekenhuis voor Olga omdat ze geen hard snoepgoed meer durfde te eten. Ze was bang dat haar tanden er dan uit zouden vallen. Ook heeft Turks Fruit de betekenis van de lekkere zoete snoep en daartegenover de verrottende werking die snoep kan hebben op bijvoorbeeld je tanden. Dit wil dus zeggen dat er twee kanten zijn. De snoep staat voor de relatie die de ik-persoon met Olga had en de verrottende werking van de snoep staat voor de dood van Olga. Dat zoiets moois zo'n slechte afloop kan hebben.



Volgorde van de gebeurtenissen

Het verhaal is niet chronologisch verteld, het is met veel flashbacks geschreven. Het verhaal is ook achteraf verteld, toen alles al gebeurd was. Het begint ook met; "ik was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat ze bij me weggegaan was". Hier vertelt hij dus al gelijk dat ze hem heeft verlaten terwijl de ik-persoon nog moet vertellen hoe hij haar ontmoet heeft.



Verhaal tijd

Het verhaal loopt over een tijd van 6 jaar. Vanaf het begin dat de ik-persoon Olga leerde kennen tot haar dood. De hoofdstukken hebben ook allemaal een verschillende tijdsduur. Het ene hoofdstuk gaat het over een periode van een paar maanden en in een ander hoofdstuk over een periode van een week. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam. Daar is het atelier van de ik-persoon, dit wordt tevens als woonruimte gebruikt. Het verhaal speelt zich ook wel af in Alkmaar, hier is de winkel van de vader van Olga en hier wonen haar ouders en soms Olga.



Schrijversinformatie

Jan Wolkers is geboren op 26 oktober 1925 in Oegstgeest. Hij was de derde in een gezin van elf kinderen. Zijn vader had in de jaren voor de oorlog een kruidenierswinkeltje. Als Jan één jaar oud is, krijgt hij bronchitis en wordt daarvoor behandeld met stoomtherapie. Bij één van de behandelingen loopt hij een verbranding op en astma. Na de lagere school ging hij naar de Mulo, die hij nooit heeft afgemaakt. Hierna volgde een aantal baantjes waaronder dierenverzorger en tuinman. In 1947 trouwt hij voor het eerst en dit huwelijk wordt tien jaar later verbroken. Op 10 november 1958 trouwt hij met zijn huidige echtgenote.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen