Boekverslag : George Orwell - Animal Farm
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 988 woorden.

Bibliografie

Gepubliceerd voor het eerst in 1945.

Het door mij gelezen boek is uitgegeven in 1989 door Penguin Books.
Samenvatting

Biografische en Bibliografische gegevens.Eric Arthur Blair ( George Orwell ) is 1903 in India geboren. En in 1907 naar Engeland verhuisd. Gestudeerd in Eton waar hij regelmatig een stuk in universiteit krant schreef.

Zijn eerste boek Burmese Days schreef hij in 1934 na een vijfjarige loopbaan bij de Indian Imperial Police in Birma. Ook heeft hij een paar jaar in Frankrijk geleefd waar hij les gaf, en in een boeken winkel hielp.

Hij was 6 maanden in Marokko, waar hij het boek Coming Up for Air schreef. Orwell ging eind 1936 naar Spanje om in de burgeroorlog te vechten, waar hij gewond raakte, Homage to Catalonia is zijn beschrijving van de burgeroorlog.

In Animal Farm komt de afkeer tegen elke dictatuur duidelijk naar voren.

Intussen was zijn gezondheid zo slecht dat hij voor een tijdje in een sanatorium werd opgenomen, vanaf toen is hij nooit meer helemaal fit geweest.

Tijdens de tweede wereld oorlog werkte hij voor de BBC. Ook schreef hij stukjes voor de krant.

Door zijn boeken Nineteen Eighty-Four en Animal Farm werd Orwell wereld bekend.

George Orwell stierf in 1950.


Samenvatting

Het boek beschrijft hoe de boerderij van Mr. Jones wordt overgenomen door dieren die op de boerderij zijn. Beschreven als een revolutie, en geleid door het varken Napoleon die de opstand leid, en Mr. Jones naar een andere boerderij verjaagt. The Manor Farm werd om gedoopt in Animal Farm, geleid door de varkens wordt op basis van gelijkheid voor alle dieren, een nieuw periode van rust verworven.

Ze ontstond het gezegde Four legs good, two legs bad.

Maar de varkens gaan door de macht die ze hebben, en in het bijzonder Napolion die wat slimmer is dan de andere dieren met de dag meer en meer op mensen lijken.

De varkens en de honden gingen de dienst uit maken, en veranderde de regels in hun voordeel, zij sliepen in een bed, niet te min ze in het begin hadden afgesproken dat dieren niet in een bed zouden slapen.

En het ideaal van gelijke rechten wordt door de slimme varkens ondermijnd, die doordat ze konden lezen in een bevoorrechtte situatie verkeerde, en misbruik van de andere dieren maken. En de slogan All animals are equal veranderde al gauw in All animals are equal but some are more equal than others.

Zelfs het edele trekpaard Boxer die de revolutie heeft doen slagen, wordt naar het openbaar slachthuis gestuurd.

En Snowball die Trotsky vertolkt, de idealist, wordt weggestuurd. Hij werd voor alle dingen die fout gingen de schuld opgedrongen, en werd door de honden verjaagd.

De varkens en de honden hadden hun zelf een nieuwe rang aangemeten, en wel van de leiders van de boerderij en voor de andere dieren wordt het leven slechter dan voor de revolutie, alleen de varkens en de honden hebben een lux leventje. De gewone dieren zien hun bestaan met de dag slechter worden, zeker als de varkens zich als mensen gaan gedragen.


Titelverklaring

Omdat Manor Farm door dieren wordt overgenomen,

Veranderd de naam van de boerderij in Animal Farm.

Naar de revolutie wordt de boerderij alleen door de dieren gerund, en is de Farm echt van hun.


Genre

Het boek is revolutionair geschreven, en heeft een satirisch karakter.


Thema

In het verhaal dat door dieren wordt gespeeld zit een stuk hedendaags gebeuren in. Zie maar naar de landen, die door het af zetten van hun regering, door een burgeroorlog of coup, een nieuwe leider aan de macht brengt die ook alles belooft, maar naar een tijd alle macht naar zich toe trekt, en de situatie slechter wordt dan voor de macht overname. Net als de varkens in het verhaal, men heeft alle goede plannen maar zo gauw men aan de macht is wordt die macht misbruikt, en ontstaat er weer een dictatuur, en onderdrukking.

Motieven  • Macht.

  • Onderdrukking.

  • Wet van de sterkste
Opbouw

Het boek is chronologisch verteld. Het verhaal is in vier stukken te verdelen.  1. Mr Jones als eigenaar.

  2. De revolutie.

  3. De overheersing van Napoleon.

  4. Als de varkens de naam van de boerderij terug veranderen in Manor Farm


Personages

Napoleon, een slim varken, hij neemt het leiderschap op zich. Hij is gemeen en doet alleen de dingen waar hij beter van wordt.

Snowball, het varken die bij de revolutie de leiding had.

Boxer, het hard werkende paard, voor hem is niets te veel. Komt er later slecht vanaf.


Tijd

De periode waarin het verhaal zich afspeelt is onduidelijk, maar het moet op zijn minst twee jaar zijn, omdat in het boek twee keer gezaaid en geoogst wordt. Voor de rest komen in het boek geen datums voor.


Perspectief

Het verhaal wordt door een auctoriale verteller verteld.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af op een boerderij in Engeland, dat eerst Manor Farm wordt genoemd en later door de dieren naar Animal Farm wordt veranderd.


Persoonlijke tekstbeleving

De titel van het boek past heel goed bij het verhaal. Het is een gemakkelijk te lezen boek, met een goed en duidelijk verhaal.

Het verhaal heeft geen saaie passages, maar ook geen spannende. Het stuk wanneer Mr Jonens met zijn werklui terug naar de boerderij komt om het terug over te nemen, vond ik een van de boeiendste momenten uit het boek.

Het verhaal heeft veel trieste momenten, zeker wanneer Boxer ziek wordt, en zegt "It is my lung" said Boxer in a weak voice. "It does not matter. I think you will be able to finish the windmill without me. There is a pretty good store of stone accumulated. I had only another month to go in any case. To tell you the truth I had been looking forward to my retirement. And perhaps, as Benjamin is growing old too, they will let him retire at the same time and be a companion to me."

Uiteindelijk was het een leuk boek om te lezen, omdat het verhaal goede beschrijving geeft van veel revoluties in het verleden, die op het zelfde eindigden.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen