Boekverslag : Timothy Zahn - Star Wars, Deel1 Erfgenaam Van Het Rijk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1287 woorden.

Titel

Star Wars deel1 Erfgenaam van het rijk



Vertaald uit het Engels door

Gert van Santen



Biografie

Timothy Zahn werd geboren in Chicago in het jaar 1951 en is opgegroeid in een randgemeente van Lombard. Hij studeerde aan de Michigan State University in East Lansing daar behaalde hij zijn diploma van fysica in 1973. In 1975 studeerde hij aan de Universiteit van Illinois voor een doctoraat in fysica. Ook in 1975 begon hij een nieuwe hobby: het schrijven van sciencefiction boeken. Eerst was het een hobby die zijn studies niet hinderde maar na een tijd begon hij er meer en meer tijd in te steken. In 1978 kwam zijn eerste boek uit: ''Ernie'' toen dacht hij nog aan een carrière in fysica. Hij overwoog, af en toe, om na zijn doctoraat een jaar vrijaf te nemen als experiment om te zien hoe het schrijven hem beviel.



Dit jaar arriveerde vlugger dan hij verwacht had want in juli 1979 stierf zijn raadgever na een hartaanval. Ironisch genoeg ontving Zahn de bevestiging dat zijn tweede boek verkocht was. Na drie jaar aan zijn thesis te werken was het moeite voor niets. Hij probeerde nog enkele maanden een nieuw project uit te werken, maar het was duidelijk dat schrijven interessanter was. In januari 1980 verliet hij de universiteit en begon zijn groot experiment.



Met de hulp van zijn vrouw Anna, die voltijds werkte om hem te steunen, bracht Zahn het eerste jaar achttien verhalen. Dat bracht hem 2000$ op, het dubbele van zijn verwachtingen. Zahn was heel tevreden met zijn resultaat.



Vanaf toen heeft Zahn ongeveer 75 romans en novelles gepubliceerd en ook drie sciencefiction collecties. Sinds dan won hij verschillende boekenprijzen. Hij is het meest bekend door zijn drie STAR WARS boeken: Erfgenaam van het rijk, De macht van de duistere kant en Het laatste bevel. Zijn meest recente boek is het tweede deel van het conquerors trilogy. Zahn en zijn familie wonen nu in de staat Oregon (boven California).



Korte samenvatting

Het boek begint vijf jaar na het einde van de beslissende slag waarmee de film The return of the Jedi besloten wordt. Han en Prinses Leia zijn getrouwd. Leia houdt zich nu bezig met de vorming van de regering van de Nieuwe Republiek. Maar enkele lichtjaren daarvandaan vecht nog altijd de keizerlijke vloot tegen de rebellen.



Vanuit zijn stardestroyer Chimaera wil Hoofdadmiraal Thrawn met behulp van enkele geheime wapens de rebellen uitschakelen. De eerste stap van het plan is de ysalamiri (inlandse diersoort op de planeet Mykr) mee te nemen. Deze tamme beestjes doen de krachten van de Jedi te niet.



Op Corusant is prinses Leia bezig met de vorming van de nieuwe regering, Luke zit in een depressie en Han is op contactmissie: hij moet smokkelaars ervan overtuigen om hun goederen te vervoeren als gewone handelaars.



Nu gaat Generaal Thrawn naar Wayland om daar de kloon van de Zwarte Jedi Joruus C'baoth te overhalen om mee te werken aan het vernietigen van de rebellen. Thrawn belooft C'baoth de zwangere Leia naar hem te brengen zodat hij haar tweeling kan opleren. In ruil moet de Jedi-meester de opslagplaatsen van de keizer op Wayland vrijgeven en zijn medewerking bieden om de voorbereidingen te volmaken op het nabije hoofddoel de Sluis-Van scheepswerven.



Omdat de Bimmisaari op nog enkele punten tegenstribbelen moeten Luke, Han en Leia naar ginds. Daar vallen ze in een hinderlaag van Nogri's ,(een volk dat al generaties instaat om de generaals van het keizerrijk te beschermen) die in opdracht van Thrawn normaal Leia en Luke moesten vangen maar dit is door de behendigheid van Luke niet gelukt.



Het eerste doel van Thrawn is Bpfassh ,een dubbelplaneet van de rebellen, aan te vallen, eigenlijk was dat niet aanvallen maar verwarring te zaaien, de schade had veel erger kunnen zijn.



Toen Leia en Han Bpfassh aan het bezoeken waren vielen ze weer in een hinderlaag van Nogri's maar door Leia's oplettendheid zijn ze niet gevangengenomen. Luke reist samen met R2 (in een x-wing) naar Dogabah terug om het huis van zijn overleden Jedimeester Yoda te zien. Hij vindt ginds alleen een klein dingetje dat R2 ooit eens in de handen van Lando heeft gezien. Zodoende gaat Luke naar Lando. Zonder dat Luke het weet gaan Han en Leia ook naar Lando om hem een bezoekje te brengen. Ze vertrekken ginds ook elk via een verschillende weg: Leia en Cewbacca naar Kachyyyks (hoofdstad van de planeet waar de soort van Cewbacca leeft) (Om Leia's veiligheid), Luke naar Jomark (om C'baoth te vinden)en Lando en Han gaan als afleidingsmanoeuvre de smokkelaar Karrde opzoeken.



Thrawn heeft dit direct door en stopt de x-wing van Luke Skywalker, gelukkig kan hij d.m.v. zijn torpedo's als afleiding te gebruiken ontsnappen. Maar zijn x-wing is hevig beschadigd en kan niet meer in lichtsnelheid. Gelukkig neemt Karrde (die voorbij de x-wing vliegt) Luke mee naar Kardde's basis op de planeet Mykr. Luke is geen gast maar een gevangene. Hij kan ontsnappen wanneer Lando en Han op Mykr aankomen, ze hebben vlug door dat Luke en R2 hier gevangen zitten en willen een verklaring.



Maar die verklaring komt er niet omdat Thrawn (onwetende dat Luke, Han en Lando op deze planeet zitten) nog wat ysalamiri nodig heeft en ook naar Mykr komt.Bij zijn ontsnapping wordt Luke door Mara (de assistente van Kardde) achtervolgd. Ze worden na een tijdje gevat door stormtroopers van Thrawn maar, door een gezamenlijke actie van Han, Kardde en Lando worden ze bevrijd. Nu moet Kardde wel de partij kiezen van de Nieuwe Republiek. Han, Luke en Lando gaan naar Sluis Van om Luke's x-wing te repareren. Ondertussen is Leia gevlucht uit Kachyyyks terug naar Corusant.



Thrawn geeft de laatste orders en dan begint de slag om de Sluis-Van scheepswerven. Maar door een nalatigheid mislukt de operatie. Er is veel schade aan de werven maar Thrawn en zijn manschappen hebben de oorlogsschepen niet te pakken gekregen.



Hier eindigt het eerste deel van de trilogie Star wars. Het vervolg leest u in deel 2: De macht van de duistere kant



Hoofdfiguren

Hoofdfiguren van de Nieuwe Republiek

Luke Skywalker: Hij is een volleerd Jedi, een uniek mens met De Kracht

Prinses Leia: De zus van Luke, een hele goede diplomaat.

Han Solo: Dit is de man van Leia, een ex-smokkelaar.

Cewbacca: Hij is een Wookie: een sterke aapsoort die mensen goed kan verstaan.

Lando Clarissen: Hij is een handelaar en een admiraal van de rebellen geweest.

Kardde: Een smokkelaar die op het laatst toch partij moet kiezen voor het goede.

Mara: De assistente van Karrde met een diep verleden.



Hoofdfiguren van het Keizerrijk

Hoofdadmiraal Thrawn: Hij is een intelligent wezen met duistere plannen.

Kapitein Pellaeon: De rechterhand van admiraal Thrawn.

Joruus C'baoth: De kloon van een Jedimeester die voor Thrawn werkt.



Plaats

Het verhaal speelt zich af ergens diep in het Heelal.



Tijd

Wanneer

Het boek begint vijf jaar na de slag waarmee de film The return of the Jedi besloten word. Zo in het jaar 3000.



Hoelang

Het duurt hooguit enkele maanden.



Spanning

De spanning wordt in dit verhaal veelal beïnvloed door de geheimzinnigheid van Thrawn en ook door de kracht van de Jedi. Thrawn is bezig met een oorlog tegen de rebellen en dit maakt het spannend omdat er heuse slagen worden in besproken.



Thema

Dit boek is een van de drie delen van het vervolg op de drie films van Star Wars. Het gaat over de strijd tegen het slechte in het heelal.



Eindoordeel

Het vraagt wel een inspanning om dit boek te lezen want het heeft 384 pagina's. Ook moet men wat achtergrond van Star Wars hebben b.v.: eerst de films zien en de verschillende vliegtuigtypes kennen. Het is wel een leuk boek, het was de moeite waard om het boek te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen