Boekverslag : Margaret Willey - The Bigger Book Of Lydia / Niet Klein Te Krijgen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2661 woorden.

Spreekbeurt over een boek:Niet klein te krijgen.Inleiding:

Dit boek gaat over een meisje dat erg met zichzelf in de knoop zit over dat ze geen vader heeft. Totdat ze een logee in huis krijgen die Anorexia Nervosa heeft, ze beseft dat er ergere dingen bestaan dan geen vader hebben.

Anorexia nervosa is een ziekte waarbij de persoon een drang heeft om af te vallen. Ze zijn verslaafd aan het niet eten, gewichten en calorieen. Ze tobben over wat ze wel en niet moeten eten. Het liefst eten ze niet en gaan ze over tot laxeermiddelen of plasmiddelen om af te vallen. De mensen die anorexia hebben een verkeerd lichaamsbeeld van zichzelf, ze vinden zichzelf dik, ook al zijn ze dunner dan ooit. Anorexia is een psychische ziekte, oftewel het zit allemaal tussen hun oren. Patienten die het uiteindelijk toch toegeven dat ze het hebben, worden onder behandeling genomen bij bijvoorbeeld een psychiater of riagg of een andere arts. Iemand die anorexia heeft ontkent dat hij het heeft en houd het zo lang mogelijk geheim. De behandeling duurt namelijk ook erg lang.

Ik zag dit boek bij de bieb liggen, het is een oud boek dat ze verkochten voor een knaak, en het sprak me meteen aan. Wat ik ervan verwachtte is uitgekomen. Toen ik de achterkant had gelezen heb ik het meegenomen. Het leek me erg interessant.Nivo: C

Titel van het boek: Niet klein te krijgen.

Auteur: Margaret Willey.

Vertaald uit het Engels door: Ank van Wijngaarden.

Tekenaar: Max ten Bosch

Oorspronkelijke titel van het boek: The bigger book of Lydia

Titelverklaring: Lydia is een klein meisje, en omdat ze een zware tijd achter haar heeft omdat haar vader is overleden, zit ze diep in de put. Dan komt michelle erbij en haar leven krijgt een andere wending. Na alles wat ze heeft meegemaakt met haarzelf en michelle leeft ze nog gewoon door. Ze is niet klein te krijgen. Ze is een sterk persoon die niet opgeeft.

Jaar van uitgifte: 1988

Uitgeverij: Ploegsma

Indeling: 18 onbenoemde hoofdstukken.

Thema: Eenzaamheid en Anorexia Nervosa

Genre: Tragedie Roman

Tijd/ Tijdsvolgorde: Cronologisch

Perspectief: Vertellersperspectief

Tijd: In de tijd dat het boek geschreven werd, want over Anorexia

Nervosa was toen nog niet heel erg bekend, dat laten ze in

het boek doorschemeren.

Plaats: Vlak bij Michigan of Detroit, er wordt niet echt een plaats

genoemd.

Mening over het boek: Ik vind het een interessant boek hoe Lydia

haar leven leid, ze is heel erg bezig met haar

vader. Als Michelle er bij komt in het verhaal

wordt het allemaal heel hectisch. Toen ik het

boek uit had kon ik me pas voorstellen hoe

iemand zich kan voelen als je anorexia hebt.

Verder zag ik tijdens het lezen het hele verhaal

voor me als of het allemaal echt was.

Begin: Lydia is 10 jaar en haar vader is net gestorven. Ze begint met het bijhouden van het groter boek. Een boek waar ze al haar maten en gewichten opschrijft van alles. De weg naar school naar huis, van haar huis naar harlekijntje de maten van haar vader, in de hoop dat ze niks vergeet. Dit is haar houvast wat ze altijd bijheeft. Totdat ze het kwijtraakt en Dan komt michelle bij hun wonen.

Einde: De vader van Michelle heeft besloten dat ze maar weer eens naar huis moet komen. Michelle vind dit zelf nog te vroeg dus ze wachten nog een paar weken. En dan moet ze echt naar huis zodat ze de kerst thuis kan vieren. Michelle krijgt het groter boek van Lydia in de ruil dat michelle belooft dat ze beter wordt.Hoofdpersonen: Lydia, in het begin van het boek is ze 10 jaar en op

het einde is ze ongeveer 16. Ze heeft haar vaders

donkere haar. Maar kwa gedrag nog het meest op

haar moeder. Ze piekert veel en ze is een terug-

houdens,gesloten en ernstig. Verder is ze erg dun en

klein.

Tweede HP: Michelle, ze is ongeveer 13 jaar en heeft Anorexia

Nervosa, ze is erg dun en wordt in het boek een wandel-

ende dood genoemd. Ze draag kleren die haar moeder

speciaal voor haar maakt en opstuurt. Het zijn M

eigen ontwerpen. Het zijn opvallende kleren die zeker 2

maten te groot zijn. Michelle is erg stil en veel alleen.

Bijpersonen: Agnes, de moeder van Lydia die na de dood van haar

man in een sluimer achtige toestand raakt. Het is een

stil en dromerig type met een bleke huid en gevoelige

stem en tenger. Maar in haar geest is ze sterk.

Claudine, Dit is agnes` beste vriendin, Claudine is een mollige vrouw die kleren draagt die ze eigenlijk niet zou moeten dragen, strakke kleren en topjes. Ze is ook ongewoon klein en heeft een oosters uiterlijk. Ze heeft een eigen kledingzaak harlekijntje waar Lydia ook komt werken. Claudine wordt in het verhaal door lydia en de anderen ook princess genoemd.

Rita, dit is Lydia`s zusje. Ze is 1 of 2 jaar jonger en is heel fanatiek. Ze heeft donkere ogen en vlugge handen en voeten. Ze is fanatiek in honkbal.

Oscar, dit is Lydia`s overleden vader. Hij heeft geen bestaande rol in het verhaal. Oscar is doodgereden onder de wielen van een enorme vrachtwagen waarvan de remmen weigerde.

Eddy Erron, Hij is 20 jaar als lydia hem leert kennen, hij is sologitarist in de rockband de Shruggs, een populaire plaatselijke rockband. Hij is 1.80 lang, draagt laarzen met hakken en fors gebouwd en krullen halflang haar.

Fred: Is de broer van Eddy die een oogje op Lydia heeft als eddy al iets met Lydia heeft. Maar lydia vind fred alleen interressant.

Wanda: Langste meisje van school, waar lydia op zit. Ze is de vriendin van Fred. Hij heeft krulhaar, is recht voor zijn raap en eigenwijs.

Harold: Halfbroer van claudine, hij belt haar op om te vragen of michelle niet bij haar kan logeren. Hij is Chirurg.Samenvatting van het boek.Lydia is 10 als de begrafenis voorbij is.

Agnes raakt in een trance achtig sluimertoestand

De dag na de begrafenis begint lydia met het schrijven van het groter boek.

Het was een herinnering aan haar vader Oscar, zodat ze nooit niks meer vergat over hem.

Lydia ging alles opmeten, haar bed, haar huis, de weg van school naar huis. Alles schreef ze in het groter boek.

Langzamerhand gaat het beter met agnes. Claudine was destijds dat agnes ziek was daar komen wonen, maar gaat weer weg als agnes beter is.

Lydia gaat veel tekenen, ze kan goed koken en houdt het huishouden in orde.

Lydia had er een ritueel van gemaakt om het groter boek te verstoppen, en wist ineens niet meer waar ze hem had gelaten. Ze was hem kwijt. Lydia kreeg het druk op school en thuis zodat ze het groterboek vergat.

Toen lydia 13 was werd ze voor het eerst ongesteld. Nog steeds runde ze het huishouden en haar moeder had een full time baan bij de bank. De touwtjes in handen waren voor Lydia.

Lydia bleef klien en op school werd ze daar mee geplaagd. Op school had ze het ook niet echt naar haar zin. Claudine bood lydia een baan aan in harlekijntje en lydia deed het.

In de derde klas ontmoette ze eddy erron. Hij wilde met haar dansen en was ouder dan Lydia. Dit was op t schoolfeest. Eddy nodigde lydia uit om in de Grot te komen kijken naar de Schruggs.

Langzamerhand werden eddy en Lydia een stelletje, en eddy was niet zo gewend om lang te wachten voordat hij met een meisje het bed in zou duiken. Lydia was toen 15 jaar.Fred is de oudere broer van Eddy, die nu heel vaak bij eddy is, wanneer Lydia er ook is.

Met kerst ging lydia bij fred en eddys ouders eten. Daar leert lydia wanda kennen. Ze is de vriendin van Fred.

Na kerst spraken Wanda en Lydia af om te kletsen. Lydia was niet meer verliefd op eddy en wilde het uitmaken. Ze heeft wekenlang niks van zich laten horen en ze deed alsof ze niet thuis was. Het was uit.

De laatste maanden van het tweede schooljaar waren wanda en Lydia twee goede vriendinnen geworden. Wande probeert zo min mogelijk over eddy te praten, lydia wil hem vergeten.

In juli storten lydia in, ze zakte in elkaar alsof ze al een lange tijd ziek was. Ze bleef lang in bed liggen, ging vroeg slapen en werkte langzaam. In die tijd ging lydia weer tekenen.

Enkele dagen later kwam claudien lunchen bij agnes. Claudine had een brief gehad van haar broer harold. Ze heeft hem nooit gemogen. Zijn dochter heeft de ziekte anorexia nervosa en het gaat niet goed met haar. Ze is 13 en heeft alle proffecionele hulp gehad. Maar niks hiel. Harold smeekt claudine of zijn dochter michelle niet bij haar kan logeren, zodat ze niet zoveel, hoeft te reizen van de kliniek naar new york. Michelle eet niks meer.

Op de derde zaterdag van juni ging claudine michelle van het station halen. Michelle zag er skeletachtig uit, en keer zwakjes.

Toen claudien thuis michelle voorstelde aan de familie bitter, schrokken ze alledrie van wat ze zagen.

Af en teo kwam claudine langs bij hen om michelle op te halen om naar de kliniek te gaan.

De dokter zei dat het beter ging met michelle, terwijl er geen vooruitgang te zein was. Lydia eet meer en er komt aan. Net alsof ze voor haarzelf en michelle moet eten.Als sinds een lange tijd heeft lydia niks meer van wanda gehoord, totdat wanda belt. Wanda had nog steeds verkering met Fred, en zagen elkaar vaak. Lydia nodigd wande uit om langs te komen om kennis te maken met michelle.Wanda schrikt zich rot dat michelle zo dun was.

Omdat lydia steeds mer aankwam, vroeg ze aan michelle of die niet wat meer wou eten, zodat ze niet voor twee hoefde te eten. Het wekte en michelle vroeg aan lydia of ze wat klaar wou maken dat michelle lekker vond. Na een maand dat michelle bij familie bitte logeerde, begint ze weer te eten.

Michelle begint lydia te vertrouwen en ze praten over de klinieken waar michelle allemaal is geweest en over haar ouders en broer.

Een tijd later was michelle 4 pond aangekomen en lydia 3 pond afgevallen.

De zomervakantie zit er al weer bijna op en rita had agnes al een lijst met schoolspullen voorgeschoteld. Maar lydia maakte zich daar niet druk om.

Op een dag ziet michelle de bijzondere tekeningen van Lydia. Ze vindt ze prachtig.

Lydia is overgehaald oor michelle om tekenlessen te gaan volgen.

Tijdens een gesprek tussen lydia en michelle komt lydia erachter dat ze er nooit bij heeft nagedacht wat voor een voordelen het heeft om geen vader te hebben.

Michelle had haar net vertelt dat haar vader altijd als een cipier achter haar aanliep, en dat hij naar haar idee haar het leven zuur had gemaakt.

De moeder van lydia leert een man van de bank kennen. Athur. Agnes gaat vaak met m uit en ludia reageerde nuchter toen agnes het vertelde.

Lydia vond de eerste tekenlessen helemaal niet leuk, ze moest saaie dingen teken zoals poppenkoppen er armen van poppen. Lydia kan het ook niet zo goed vinden met de leraar.

Op de ouderavonden waren alle leraren negatief, lydia was niet bij de les, negatief.

Na een bezoek aan de kliniek moet claudine aan michelle vertellen dat het bijna tijd is om weer naar huis te gaan. Michelle zegt zelf dat ze nog niet klaar is en dat ze er beter wil uitzien voor dat ze naar huis moet.De vriend van wanda ging vreemd. En ludia vertelde dat ze gebeld was door fred, maar omdat lydia niet kon praten ging wanda snel weg. Fred viel Lydia altijd lastig met de waarheid. Lydia had Fred met een ander gezien in de bioscoop.

Lydia vertelt aan haar moeder dat ze van school wil, en dat ze ruzie heeft emt wanda.

Tegen de tijd dat michelle haar spullen moest gaan pakken lag ze de hele dag in bed.

Claudien maakt een deal met Michelle en Lydia. Michelle gaat erug naar huis en probeert daar weer normaal te leven, dan gaat lydia weer terug naar school. Michelle en Lydia stemmen in.

Wanda belde weer op en bood haar excuses aan omdat ze het verhaal niet had aangehoord en ze geloofde dat lydia nooit zou vreemdgaan met fred.

Vlak daarna belde fred voor een afspraak met Lydia. Lydia maakt in die afspraak duidelijk dat ze geen last meer van hem wil.

Toen michelle eindelijk ging pakken vond ze het groter boek dat tussen een la van de kast had vast gezeten.

Lydia geeft t boek aan michelle in de ruil voor dat michelle belooft dat ze helemaal beter wordt.

Michelle wordt opgehaald door haar vader. Michelle loopt met het groter boek onder haar armen weg, zoals lydia ook ooit heeft gelopen met dat boek onder haar armen.Voorlezen fragment.

Ik lees een stukje voor wanneer Michelle in het gezin komt en wanneer ze weer weggaat, dit vind ik de mooiste stukken van het boek.

Blz. 53 Claudine gaat michelle van het station afhalen, ze is al een beetje laat.

blz. 148 Michelle bereid zich voor om naar huis te gaan. ze is zenuwachtig.

Afsluiting.

Dit boek is waar gebeurd en je leeft mee in het gezin van familie bitte.

Lydia en Michelle zijn goeie vriendinnen en beloven elkaar op het einde van het boek dat ze proberen er het beste van te maken. Lydia gaat weer naar school en Michelle gaat weer naar huis. Ze heeft een half jaar bij de familie bitte gewoon en is 10 pond aangekomen.Margaret Willey werd geboren in Chicago in Amerika. Ze is lerares van beroep. Ze schreef korte verhalen die in tijdschriften werden gedrukt. Ze werd ontdekt door een uitgever die haar vroeg een boek voor jongeren te schrijven, en dat is dit boek geworden.Margaret vind dat boeken eerlijk en krachtig moet zijn.Dit was mijn spreekbeurt heeft iemand nog vragen?
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen