Boekverslag : John Steinbeck - Of Mice And Men
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1517 woorden.

Jaar eerste publicatie: 1937Deze editie: 1994, Blackbirds Wolters - NoordhoffTitelverklaring: De titel komt van een gedicht van Robert Burns. De titel van het gedicht heet 'to a Mouse'. In dit gedicht bouwde een muis een nest om de winter te overleven, maar de boer verpest dit. Hetzelfde is het geval bij de plannen van Lenny voor zijn toekomst.Personages:

Lennie: ziet er groot, sterk en lomp uit. Hij is erg dom. Hij heeft een groot hart. Hij is erg onhandig en hij kent zijn eigen krachten niet. Hij is simpel en vriendelijk. Hij gedraagt zich erg kinderachtig. Hij vraagt George telkens om hetzelfde verhaal te vertellen over hun droom.

Hij maakt telkens dezelfde fouten.

George: Hij zorgt voor Lennie en probeert hem uit de problemen te houden. Hij is erg slim.

Hij is erg geduldig met Lennie. Hij is erg smal en klein en heeft een klein hartje. Hij vermoordt Lennie als Lennie een meisje dood.

Curley: man die op de ranche werkt. Hij is de zoon van de baas en hij is een erg onplezierige man.

Verder: Candy, Crooks, Carlson, Curley s vrouw.Plaats: het plaatsje Soledad. Dit ligt vlakbij San Fransisco in de U.S.A.Periode: In de jaren dertig.Verstreken tijd: een paar dagen.Hoe verteld: Het is verteld in de derde persoon en met soms een dialoog tussen de karakters. De auteur weet alles wat er gebeurt en hij weet de gevoelens van de karakters.Structuur: Het is chronologisch. Er zijn flashbacks, maar niet veel.Samenvatting:

De vrienden George en Lennie rusten uit bij een watertje. George is de slimme van de twee en Lennie is de domme van de twee. Ze gaan de volgende dag bij een boerderij werken. Lennie houdt ervan om zachte beestjes te knuffelen, maar hij knuffelt ze altijd te hard, zodat ze dood gaan. De volgende dag gaan ze naar de boerderij om er te gaan werken. Ze ontmoeten Candy, een oude man die al jaren op de boerderij werkt. De baas is boos dat George en Lennie niet eerder gekomen zijn. Als de baas weg is komt Curly, de zoon van de baas binnen. Hij is een kleine, onbeschofte man. Curly mag Lennie niet omdat hij groter is dan hijzelf. George zegt dat Lennie maar uit de buurt van Curly moet blijven en zeker uit de buurt van zijn knappe vrouw, want Curly is nogal snel jaloers. Even later ontmoeten George en Lennie Slim en Carlson, twee mannen die bij hen in het groepje werken. Slim belooft Lennie dat hij een puppy krijgt om te knuffelen. Slim en George hebben plannen om samen een boerderij te kopen. Diezelfde avond komt Curly binnen. Hij is heel erg kwaad en wil het op iemand afreageren, en dat wordt dus Lennie. Curly slaat Lennie in elkaar en hij doet niets terug totdat George zegt dat hij dat terug moet slaan. Vervolgens slaat Lennie Curly's hand kapot. Als Lennie op een zondagmiddag in de schuur met de puppies is schrikt hij, hij beseft dat hij zijn puppy heeft doodgeknuffeld. Als dan de vrouw van Curly binnenkomt raken ze in gesprek en Lennie mag door haar haren strijken. Maar hij weet van geen ophouden en voor hij het weet heeft hij haar nek gebroken en is ze dood. George had Lennie gezegd dat als hij problemen had, hij naar het watertje moest vluchten en dat doet hij. Candy vindt het lijk in de schuur en waarschuwt George. Hij snapt wat er gebeurd is en hij gaat op zoek naar Lennie. Als hij hem gevonden heeft, vertelt hij hem voor de laatste keer over hun toekomstplannen en daarna schiet hij Lennie door het achterhoofd met het pistool van Carlson. Als de andere mannen eraan komen, vertelt hij dat het een ongelukje was. Het verhaal kan zich in meerdere tijden hebben afgespeeld, dat wordt niet echt duidelijk verteld. Het verhaal speelt zich af in Soledad, op het platteland.Thema:

Het thema is Rebels and Outcasts. Dit betekent opstandelingen en verstotelingen. Ik zie het thema er niet helemaal passen bij het boek, want er zijn niet echt opstandelingen en verstotelingen. Lennie hoort er niet helemaal bij en is anders, maar echt verstoten is hij niet. Hij heeft wel vrienden en er zijn best mensen die hem mogen. Ook is hij niet echt opstandig. Hij doet dingen per ongeluk fout en vermoord dieren per ongeluk, maar hij is geen opstandeling. Een opstandeling doet dit expres. Ik denk dat het bij het thema past omdat hij er niet echt bij hoort. Hij is wel extreem dom, onhandig en sterk zonder het te weten. Ik denk dat dit het is. Zo niet, dan weet ik het ook niet.Persoon in relatie tot het thema:

De hoofdpersoon is Lennie. Hij is erg dom, sterk en onhandig. Lennie weet zelf niet hoe sterk hij is. Hij is dol op beestjes en als hij beestjes knuffelt, gaan ze dood. Hij knuffelt ze te hard, want hij kent zijn eigen krachten niet. Op een gegeven moment vermoordt hij per ongeluk een vrouw. Dit is wel erg dom dat dit per ongeluk gebeurt, dan ben je niet alleen dom, maar ook een beetje gestoord. Een geestelijk gehandicapte. Hij is eigenlijk een verstoteling omdat hij een beetje gestoord is. Hij is niet normaal. Hij moet gewoon opgesloten worden. Op het moment dat hij de vrouw dood is voor zijn vriend George de maat vol en vermoordt hij Lennie. Lennie word vermoord doordat hij gestoord is en dus een verstoteling is. Lennie komt ook altijd in de problemen.Citaten thema:

' Don't you go yellin',' he said, and he shook her; and her body flopped like a fish. And then she was still, for Lennie had broken her neck.

(Blz. 76, 77) Hier raakt Lennie in paniek en vermoord per ongeluk een vrouw. Ik heb dit gekozen, omdat het mooi weer geeft dat hij zijn krachten niet kent en dat hij niet helemaal goed in zijn bolletje is. Het is zo'n raar moment, je raakt toch niet in paniek als je door iemands haren strijkt, maar het geeft wel mooi weer dat het een beetje een verstoteling is.And George raised the gun and steadied it, and he, brought the muzzle of it close to the back of Lennie's head.

(Blz. 88 onderaan) Hier vermoordt George Lennie, omdat hij vond dat Lennie te ver was gegaan toen hij de vrouw doodde. Ik heb dit gekozen, omdat hier Lennie gedood word om het feit dat hij anders is. Hij is een verstoteling, maar hij kan er niks aan doen. Hij is gewoon niet helemaal goed in zijn hoofd.Waarom gekozen: Ik had het boek gekozen omdat ik nog vier SBU nodig had in de thema's Rebels and Outcasts of Crime and Punishment. Ik had de keus uit 13 boeken, waarvan er 8 niet waren. Toen ging ik op internet zoeken naar Engelse boekverslagen, want ik haat het om zelf verslagen te maken. Dit boek was de enige van de boeken waar er verslagen van waren. Dus vandaar. Ik had geen verwachtingen. Ik wist niet eens van te voren waar het boek over ging.Tijd: 5 uur ongeveer.Moeilijkheidsgraad:

Best makkelijk. Het taalgebruik was niet zo moeilijk, maar het was zo saai dat het moeilijk was je aandacht er bij te houden.Andere Stukken: Ik zou van deze schrijver geen andere boeken willen lezen, want ik vond het een saai boek. Als je het saai vind ga je ook geen andere boeken van die schrijver lezen.Afloop: Ik vind het best cool dat die gast vermoord wordt. Het is wel beter, ik vind niet dat je die gozer gewoon zijn gang kan laten gaan, al is moord natuurlijk geen oplossing. Een gesticht is eerder een goede oplossing. Het had best anders kunnen aflopen, maar ik zo zelf zo 1,2,3 geen andere afloop kunnen bedenken. Het is wel een cool einde, dat gebeurd er is wat. Het is tenminste geen saai einde, zoals de rest van het boek.Rede: Ik denk dat het boek voor ontspanning geschreven is, ik zie geen achterliggende gedachte ofzo.Mening: Ik vind het boek echt saai. Het is zo saai, dat je er bij in slaap valt. Het boek is langdradig, ook al zijn het maar 89 bladzijdes. Het verhaal is ook helemaal niet leuk, het is zo onrealistisch. Een gozer die beestjes en meisjes per ongeluk dood en helemaal gestoord is, loopt niet zo vrij rond. Het hele verhaal slaat nergens op. Ze hadden beter Lennie op pagina 10 al neer kunnen knallen, had ik niet zoveel hoeven te lezen.Citaat:

Lennie sat in the hay and looked at a little dead puppy that lay in front of him.

(Blz. 71 midden onder). Hier heft Lennie net een puppy per ongeluk doodgeknuffeld. Dit heeft mij negatief aangesproken, omdat dit gewoon net als het hele verhaal nergens op slaat. Ik vind het zo dom dat die gast een beest doodknuffelt. Hij zou gevangen moeten zijn. Hij had eerder ook al dieren doodgeknuffeld, dus is het zo ie zo bezopen dat hij de kans krijgt dit weer te doen, hij is gewoon gevaarlijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen