Boekverslag : Carry Slee - Spijt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1236 woorden.

CARRY SLEE,SPIJT!!!!

Gegevens

Titel: Spijt

Schrijfster: Carry Slee

Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Jaar van uitgifte: 1996Titel:

Het boek heet Spijt! Omdat david en z’n klasgenoten spijt hebben omdat ze niets aan het gepest in de klas hebben gedaan, of omdat ze te ver zijn gegaan met pesten, en het nu te laat is er wat aan te doen.Perspectief:

Het verhaal wordt vertelt door een vertellerPersonages:

Hoofdpersonen

David 14 jaar, in de 2e klas van de middelbare school, woont bij beide ouders. Is verliefd op Vera en is een gewone jongen die soms een beetje verlegen is. Hij heeft medelijden met Jochem maar durft niet op tegen Remco Sanne en Justin. Als hij dit wel van plan is loopt het niet goed af. Hij zit in de redactie van de schoolkrant. En er wordt niet beschreven hoe hij er uitziet.Jochem over Jochem kun je niet zoveel zeggen, omdat hij zo gepest werd. Hij is ook ongeveer 14 jaar en zit bij David in de klas. Hij is behoorlijk dik en is niet een van de knapste. Daarom word hij ook gepest. Hij gedraagt zich afzonderlijk van de rest hij trekt zich dus ook van niemand iets aan. Hij liegt ook tegen zijn ouders over zijn zogenaamde vrienden. Hij heeft ook geen vrienden, behalve Nienke de Graaf. Dat is een vriendin uit zijn oude buurt waar hij een goede band mee had. Jochem veranderd in het verhaal hij word onzekerder en pleegt daarom ook zelfmoord.Bijpersonen

de gymleraar Tino mentor van de klas. Pest gewoon mee met de rest doet er ook niks aan ook al heeft hij het door.

moeder van David een veel te drukke met baan hebbende huisvrouw, die heel stevig in haar schoenen en voor haar mening opkomt behalve tegenover haar moeder, ze doet precies wat zij wil, en zegt haar nooit wat ze vind.Youssef vriend en klasgenoot van David, compterfreak, verkering gehad met Vera zit ook in de schoolkrant.Leraar Nederlands toffe leraar die opkomt voor Jochem als hij erbij is. Is meer een vriend voor de leerlingen.

Leraar Engels strenge leraar die niet opkomt voor Jochem maar er ook niet aan meedoet.Meneer de zwart de conrector van de school.Moeder van Jochem gezellig dik vrouwtje die ;t heel erg vind dat Jochem gepest werd, maar die heel blij is dat hij nu niet meer gepest wordt (dit denkt ze).Sanne, Justin, Remco de pestkoppen als hun er niet waren werd Jochem waarschijnlijk niet gepest.Nienke vriendin van Jochem was zijn buurmeisje wil Jochem helpen maar dat is moeilijk omdat ze zover weg woont. Vroeger hielp ze wel ook al werd ze er zelf mee gepest. Nu leest ze soms zijn dagboek, ze staat stevig in haar schoenen en is best wel “stoer”.Ruimte:

Het speelt zich af in Nederland, odat er ook Nederlands wordt gesproken, maar er is verder geen duidelijke plaats aangegeven.Tijd:

Het verhaal zou gewoon nu kunnen spelen, dat kun je merken aan de dingen die worden genoemd zoals treinen, en auto’s. het zou natuurlijk ook een paar jaar geleden kunnen afspelen. Maar het is duidelijk dat het zich niet in de oertijd ofzo afspeelt. Er zijn geen flash backs het verhaal loopt aan een stuk door.Thema:

Het thema van het boek spijt is pesten en zelfdoding.Samenvating:

Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij zo dik is en nooit voor zichzelf opkomt. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er niks van te zeggen. Hij wordt vooral gepest door Sanne, Remco en Justin. De rest van de klas vindt eigenlijk dat ze te ver gaan maar zeggen er nooit iets van. David is ook een van de kinderen die het eigenlijk te ver vindt gaan, maar er niks van durft te zeggen. David fietst naar school hij is nog net op tijd voor de gymles. Als hij binnenkomt ziet hij dat Jochem er nog niet is. Hij hoopt eigenlijk dat hij ook niet meer komt want vandaag wordt de klassenfoto gemaakt, Sanne, Remco en Justin waren van plan om niet met Jochem op de foto te gaan. Op het laatste moment komt Jochem toch nog binnen. Meteen lopen Sanne, Remco en Justin naar de kleedkamer. Ze hangen z’n kleren in de boom en vertellen er geljk bij dat hij ze na de klassenfoto terug kan krijgen. Zo is Jochem dus niet op de klassenfoto geweest. David merkt dat hij z’n Franse boek is vergeten. Sanne ziet dat en pakt voor hem Jochtem’s boek. David wil het terug geven maar durft het niet omdat hij bang is om utigelachen te worden. ’s Avonds merkt David dat hij Jochem’s boek nog heeft en brengt het terug op aandringen van zijn moeder. Als hij bij Jochem aankomt zet zijn moeder chips op tafel met wat drinken. Hij komt er achter dat Jochem’s ouders niets van het gepest weten. Jochem verteld David dat hij een goede vriendin heeft: Nienke. David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft. Ook merkt David dat Jochem kranten loopt voor Remco. Jochem vertelt dat dan de avond na het klassenfeest afgelopen is. En David geeft hem zijn woord als dat niet zo is. Eindelijk is het zo ver, het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij verkering gaat vragen aan Vera en zoekt haar op. Als hij in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, remco en Justin Jochem met een spelletje likeur te drinken als hij dat niet doet gieten ze het in zijn mond zodat hij moet kotsen. Daar komen Sanne, Justin en Remco alweer en willen hem in zijn eigen kots rollen. Jochem roept David voor hulp maar die roept ‘rot op!’. De volgende dag heeft hij zo’n spijt van wat hij gezegd heeft hij was alleen maar met zijn eigen verdriet bezig. Die dag vertelt de rector ook dat Jochem niet thuisgekomen is. Nu heeft hij nog meer spijt hij meld zich ziek en gaat op zoek naar hem. Samen met Nienke. Ze vinden zijn tas bij een meer vlak bij ‘hun’ camping. Duikers vindenn hem. Dood. Iedereen kan het niet geloven. David neemt nog vaak afscheid. De redactie heeft een pestlijn opgericht. Om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Als David iemand moet helpen met liefdesproblemen vindt hij dat niet leuk maar dat blijkt Vera te zijn en ze krijgen verkering.Schrijver:

Carry Slee is in 1949 In Amsterdam geboren. Na de middelbare school volgde zij een opleiding aan de Academie voor Expressie. Na het behalen van haar diploma werkte zij als dramadocent op een middelbare school. Haar eerste boek verscheen in 1989. Het heet Rik en Roosje. In 1989 gaf zij haar baan in het onderwijs op om zich geheel aan het schrijven te wijden. Andere titels van haar boeken zin:

- 1989 Rik en Roosje

- Verdriet met mayonaise

- Confetti conflict

- Ridder schijtebroek

- Spijt in 1997 werd dit boek bekroond door de Nederlandse kinderjury

- Afblijven

- Kappen

- Pijnstillers

- RazendEigen mening:

Ik vond het een leuk boek en raadt anderen ook aan om het te lezen. Het is ook heel spannend van wat zal er gebeuren. Ik denk dat als je dit boek hebt gelezen dat je wel nadenkt voor je gaaat pesten

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen