Boekverslag : Thea Beckman - Kruistocht In Spijkerbroek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 560 woorden.

1. Kruistocht in Spijkerbroek, dit boek heet zo omdat de hoofdpersoon een kruistocht loopt in een spijkerbroek

2. Het boek is geschreven door Thea Beckman.

3. In 1973 werd het boek gepubliceerd en in 1974 ontving Thea Beckman een gouden griffel voor het boek. In 1976 werd het boek bekroond met de Europese jeugdboekenprijs voor de beste Roman.

4. De hoofdpersoon is Dolf Wega.

5. De gebeurtenissen spelen zich af in de middeleeuwen in het jaar:1212.6. Dolf is bij twee geleerden die hem hun tijdmachine laten zien. Ze sturen proefdieren naar de middeleeuwen om te kijken hoe het daar was. Dan zegt Dolf dat ze hem mogen wegflitsen en dat hij meer kan vertellen dan apen en konijnen. Na een tijdje zeuren flitsen ze hem weg naar Montgivray in Frankrijk op 14 juni 1212. Maar dan wordt hij verkeerd weggeflitst en komt hij uit bij Spiers in Duitsland. Daar redt hij iemand met een ezel die wordt overvallen. Hij wordt vrienden met hem en zijn nieuwe vriend heet Leonardo.

Hij kletst wat met Leonardo en probeert wat te weten te komen over hoe hij leeft. Dan kijkt hij op z’n horloge en gaat weer terug naar de plek waar hij teruggeflitst zal worden. Maar als hij op de weg staat ziet hij duizenden kinderen biddend en zingend lopen. Hij beukt zich erdoor heen naar de steen waar hij moet zijn, maar dan springt iemand anders op de steen en wordt in zijn plaats weggeflitst. Dan loopt hij maar samen met Leonardo mee met de kinderen.

Leonardo legt hem uit dat het de kinderkruistocht is en dat de kinderen Jeruzalem willen bevrijden. Ze lopen heel lang en er gaan veel kleine en zwakke kinderen dood. Dolf word één van de leiders van de kruistocht en red veel kinderen. Toen de kinderen in Keulen begonnen met de kruistocht waren ze met ruim 8000 kinderen. Na een maand zijn er al veel dood.

Als ze bij de zee zijn zal de herdersjongen Nicolaas de zee doen wijken zoals Mozes het deed. Als ze bij de zee zijn aangekomen lukt het Nicolaas niet en zijn de kinderen woedend. Maar dan komt de monnik zeggen dat ze met schepen naar de overkant kunnen. Dolf is er achter gekomen dat de monnik geen echte monnik is en hen alleen naar de zee heeft geleid om hen aan de overkant te kunnen verkopen op de slavenmarkt.

En Dolf roept dat het niet waar is en dan vermoorden de kinderen de monnik.

Dolf verteld de kinderen dat Jeruzalem aan de andere kant van de wereld is en dat de kinderen die terug naar huis willen kunnen meegaan met een monnik.

Zo splitst de groep in tweeën. Er is ook een groep die door wil trekken en Dolf loopt daar bij mee. Dan vind Leonardo een doosje met een boodschap voor Dolf erin van een van de geleerden. Als hij nog een doosje vind doet hij er een boodschap terug in en zet in die boodschap dat hij om een tijdstip op een speciale plek staat. Dan wordt hij weer teruggeflitst naar de 20e eeuw.

7. Ik vind het een leuk en goed boek. Niet alles wat er in staat kan

echt gebeuren, want het lijkt mij niet dat je naar het verleden geflitst kan

worden. Maar voor de rest gebeurden de dingen die er in staan echt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen