Boekverslag : Stefan Zweig - Schaaknovelle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1413 woorden.

Inhoudsopgave.Hoofdstuk 1 Primaire gegevens 5

- De titel

- Motto

- TitelverklaringHoofdstuk 2 Inhoud. 5

- Samenvatting

- Het Thema

- Personen

- Verteller

- Tijd en Ruimte

- StijlHoofdstuk 3 Oordeel. 9

- 3 -

Hoofdstuk 1 Primaire gegevens.De titel.De titel van het boek luidt: Schaaknovelle. In het Duits Schachnovelle. Het boek is geschreven door Stefan Zweig. Schachnovelle is voor het eerst uitgegeven in 1941. Het boek telt 96 bladzijden. De Nederlandse vertaling is geschreven door: Ernst van Altena.

MottoEr is geen motto in het boek aanwezig.

Titelverklaring.De plaats waar de personages in dit boek bij elkaar komen is rondom het schaakbord. De schaakgrootmeester Czentrovitz en een oude man die uit de noodzaak om niet gek te worden schaken heeft geleerd en daarom in staat moet zijn om de wereldkampioen te verslaan.

Hoofdstuk 2 Inhoud.Samenvatting.De schaakgrootmeester Czentrovic treedt aan boord van een oceaanstomer. Een van de medepassagiers herkent hem. Hij verteld iets over Czentrovic’s levensgeschiedenis aan zijn vriend. Czentrovic blijkt geen groot genie te zijn. Hij is dan wel schaakgrootmeester, maar dat is ook het enige waar hij echt goed in is. Toen hij klein was kon hij maar net meekomen op school. Hij was geen genie zoals andere schaakgrootmeesters die soms ook nog geniaal waren op andere vlakken. De pastoor die hem les gaf,werd eens weggeroepen toen hij een partij schaak aan het spelen was met zijn vrienddaarom ging de jonge Czentrovic achter het schaakbord zitten. Toen de pater terugkwam had de jongen de partij met succes afgerond. De pater kon zijn ogen niet geloven. Hij nam hem nadat hij nog enkele partijen gewonnen had mee naar een naburig dorp waar een schaakvereniging aanwezig was met een heleboel leden. Hij liet de jonge Czentrovic spelen en hij wist alle partijen te winnen op 1 na. De leden van de schaakvereniging waren het erover eens dat de jongen een groot talent was en dat voor een goede schaakopleiding moest worden gezorgd. Czentrovic speelde partij na partij en verloor zelden of nooit een spel. Hij was de kersverse wereldkampioen en had diverse grootmeesters verslagen en had veel belangrijke toernooien gewonnen.En nu was hij op dit schip dat hem van New York naar Buenos Aires vervoeren zou. De vrienden hadden het plan opgevat om te proberen om zijn aandacht te trekken en hem te verleiden tot een schaakpartij. Zij bespraken dit in de rookruimte van het café en zij vonden al snel bijval onder meer van de passagiers. Czentrovic was wel genegen om een partij tegen hen te spelen, maar hij deed dit alleen tegen betaling van 250 gulden per partij. De passagiers stemden toe en er werd een tijd geprikt voor de partij. Czentrovic kwam op de dag van de

- 5 -

partij op z’n gemak binnen. Hij ging zitten en na een klein half uurtje waren ze verslagen. Mc Connor een fanatiek schaker die zich bij hen had gevoegd voelde zich gegrepen om revanche te nemen. Het bleek de zelfde kant op te gaan als de voorgaande partij totdat een oudere man de rookkamer binnenkwam. Hij wist alle zetten van Czentrovic te voorspellen en hielp de passagier mee. Op deze manier wisten ze er toch nog remise van te maken.

Uit een gesprek met de man bleek dat hij het schaken wel op een zeer onorthodoxe manier had geleerd. Hij was opgepakt door de nazi’s en zij stopten hem in een hotel. Zij lieten hem alleen in zijn kamer, maandenlang en haalden hem er alleen uit als hij ondervraagd moest worden. Een keer moest hij voor zijn ondervraging op de gang wachten. Hij zag een jas van een nazi hangen. Hij zag iets uit de jaszak steken. Het was een klein boekje. Na veel moeite wist hij het te stelen. Hij is helemaal opgewonden, een boek. Daar had hij in die maanden op gehoopt. Terug op zijn kamer komt hij er tot zijn teleurstelling achter dat het geen echt boek is. Het is een boekje dat schaakzetten uit schaakpartijen bevat. Eerst weet hij niet zo goed wat hij ermee moet. Later gaat hij alle partijen naspelen uit het boekje. Maar naar verloop van tijd zijn de partijen op. Hij begint dan tegen zichzelf schaak te spelen. Het is heel moeilijk, want hij moet zijn hersenen in twee helften opsplitsen een zwart en een wit. Na verloop van tijd stopt hij voor niets meer met schaak spelen. Hij eet zelfs niet meer. In het ziekenhuis is er een arts die hem daar wel wil houden totdat de oorlog voorbij is. De arts waarschuwt dat hij er voorzichtig mee moet zijn. Want obsessies zoals de zijne voor schaak zullen altijd sluimerend onder de oppervlakte blijven. Na zijn vrijlating heeft hij nooit meer schaak gespeeld.Er wordt hem gevraagd of hij misschien iets voelt om een schaakpartij tegen Czentrovic te spelen. Hij wil wel maar vraagt om ervoor te zorgen dat hij niet meer als partij speelt. Ander zou hij weer in zijn oude gewoonte kunnen vallen. Op de middag dat de schaakpartij plaatsvindt zit iedereen gespannen te kijken. De oudere heer neemt plaats. Czentrovic is deze keer ook mooi op tijd. De partij begint en de oude man is op de goede weg. Czentrovic begint steeds meer tijd te nemen om na te denken over zijn zetten. De oude man wordt hier steeds geagiteerder door en drinkt grote hoeveelhedenwater. Hij weet deze partij toch te winnen. Al na 20 zetten is het schaakmat. Czentrovic daagt hem uit voor een nieuwe partij. Hij accepteert de uitdaging. Al na een paar zetten gebruikt Czentrovic weer alle toegestane tijd om na te denken over zijn volgende zet. De oude man begint te ijsberen en drinkt nog meer water. Het lijkt alsof hij helemaal niet meer bezig is met de schaakpartij die voor hem op het bord staat. Hij is vermoedelijk weer tegen zichzelf aan het spelen. We roepen hem tot orde. Hij verontschuldigt zichzelf tegenover Czentrovic en maakt een stille aftocht. Hij was bijna weer in zijn oude gewoonte vervallen en heeft zichzelf nog net aan het toegeven aan zijn verslaving weten te ontrekken.

ThemaHet thema van deze novelle is de Psychische mishandeling van de oude man in het hotel, die hij heeft weten te overwinnen door het schaakspel.

Personen.De hoofdpersonen van het boek zijn Czentrovic en de oude man. Czentrovic de schaakgrootmeester en wereldkampioen die al talrijke partijen heeft te weten winnen. Hij is- 7 -

een stoïcijns man die op geen enkel ander gebied uitblinkt als op schaakgebied, dus hij is een beetje een outsider in de schaakwereld. De oude man daartegen heeft ook al heel wat meegemaakt maar op heel andere gebieden. Hij heeft de oorlog weten te overleven door schaakspelen in zijn hoofd te spelen. Hij heeft dit zelfs zo ver doorgedreven dat hij er bijna aan dood ging.VertellerHet verhaal is chronologisch verteld door de verteller (eerste persoon enkelvoud). Het verhaal springt wel af en toe terug in de tijd.Tijd en ruimte.Het verhaal speelt zich af op een oceaanstomer op weg naar Buenos Aires. In de terugblikken naar Czentrovic speelt het verhaal zich af in Czentrovic’s geboortedorp een café en in een naburig dorp. In de terugblik naar de tijd die de oude man heeft doorgebracht met de nazi’s speelt alles zich af in een verhoorkamer en in de hotelkamer die ze hem daar hadden gegeven.Stijl.Het taalgebruik is op sommige momenten wel moeilijk maar over het algemeen was het boek goed te volgen. Als het taalgebruik moeilijk was lag dat aan veel moeilijke woorden en hele lange zinnen. Ik vond de verhouding tussen dialoog en beschrijvingen precies goed. Ik heb een goed beeld gekregen van wat er allemaal gebeurde. Het taalgebruik vond ik goed passen bij de personages en het onderwerp, want het wordt dus door de verteller verteld en daardoor kwam alles goed over.

Hoofdstuk 3 Oordeel.Oordeel.Ik vond dit een erg goed boek. De indeling van het boek bestaat uit de goede stukken. 1: over wereldkampioen schaken. 2: over DR B, 3: over de schaakpartij tussen Czentrovic en Dr. B. De spanningsopbouw was ook heel erg goed, ik wilde dan ook steeds door blijven lezen en ik heb het boek dan ook met plezier uitgelezen. Bovendien hou ik wel van een spannend verhaal, en vind ik het prettig als je het verhaal door de ogen van de verteller kunt zien, de verteller geeft een goed beeld van alle gebeurtenissen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen