Boekverslag : E.t.a. Hoffmann - Das Fraulein Von Scuderi
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 538 woorden.Titel

Das Fräulein von ScuderiAuteur

E. T. A. HoffmannOver de schrijver

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann was een Duitse schrijver. Hij werd in 1776 geboren in Konigsberg en hij stierf in 1822 in Berlijn. Hij was ook nog een musicus en een tekenaar. Hij was een voorstander van romantische boeken met geheimzinnige, magische en angstaanjagende aspecten. Andere werken van hem zijn: “Die Elixiere des Teufels”, “Die Seperationsbrüder” en “Lebensansichten des Kater Murr”.Samenvatting

Das Fräulein von Scuderi is een beroemde schrijfster. Nadat zij op een geheimzinnige manier een aantal verdachte brieven en een aantal sieraden, gemaakt door goudsmit René Cardillac, ontvangt, gaat zij naar hem toe in Parijs om er navraag over te doen. In Parijs worden in die tijd een aantal mensen beroofd van hun sieraden en op brute wijze vermoord. Als zij in Parijs aankomt, is Cardillac vermoord. Zijn knecht Olivier Brusson is verdachte. Scuderi is echter overtuigt van zijn onschuld en na onderzoek komt zij erachter dat alle moorden zijn gepleegd door Cardillac zelf om zijn eigen sieraden van de kopers terug te roven. Cardillac zelf is vermoord door een officier toen hij probeerde deze te vermoorden.Belangrijke personages

-Das Fräulein von Scuderi, beroemde schrijfster, 73 jaar, zij lost de moordzaken op door haar intuitie, wijsheid en mensenkennis, ze is een goede kennis van Koning Ludwig XIV.

-René Cardillac, de beste goudsmit van Parijs, vermoord kopers van zijn sieraden om ze terug te krijgen.

-Olivier Brusson, knecht van René Cardillac, de vriend van Madelon Cardillac, verdachte van de moord op Cardillac, wordt uiteindelijk vrijgesproken nadat de officier toegegeven had Cardillac vermoord te hebben, Oliviers` advocaat was de beste van Parij: Arnaud d`Andilly.

-Baptiste Besorgnisse, de bediende van Scuderi

-Madelon Cardillac, dochter van René Cardillac, vriendin van Olivier Brusson.

-Der Maintenon, ex-maitresse van koning Ludwig XIV, woont op verzoek van de koning bij Scuderi in huis.

-Koning Ludwig XIV, de koning van Frankrijk destijds.

-Arnaud d`Andilly, advocaat van Olivier Brusson, beste advocaat van Parijs.Tijd en Plaats

-Omstreeks 1690

-In Parijs en de woonplaats van Scuderi.Genre

Het is een krimi, een vertelling.Jaar van verschijning

Het boek verscheen voor het eerst in 1819.Mijn mening

Ik vond het een niet zo`n heel goed boek. Het is niet echt een lopend verhaal. Het verhaal is te chronologisch, dat brengt je heel snel in de war. Verder is het een beetje ongeloofwaardig verhaal, het motief van Cardillac om de moorden te plegen vond ik niet erg sterk tenzij deze persoon aan een psychiatrische aandoening leed. De dialogen in het verhaal vond ik heel erg langdradig, het duurde lang voordat boven water kwam wat iemand nou eigenlijk wil zeggen, dat maakt zo`n verhaal behoorlijk saai. Positief aan het boek is dat sommige aspecten volgens mij zijn gebaseerd op de werkelijkheid. Ook leuk is dat het tot het eind onbekend blijft wie de moorden op zijn geweten heeft, alleen had het einde wat sterker gekund, ik vond het namelijk een beetje suf dat Cardillac uiteindelijk vermoord bleek te zijn uit zelfverdediging. Het lijkt erop dat de schrijver het verhaal gewoon wilde afkappen en daarom er zo`n einde aangebreid heeft. Als hij Cardillac om een ander motief had laten vermoorden, had hij het verhaal langer en een stuk beter kunnen maken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen