Boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1704 woorden.

A

1 Het boek dat ik heb gelezen heet niemand houdt mij tegen.

2 Het is geschreven door Evert Hartman.

Evert Hartman werd op 12 juli 1937 te Dedemsvaart geboren. In 1947 verhuisde hij met zijn familie naar Kampen. Na zijn eindexamen H.B.S.ging hij eerst in militaire dienst, en begon in 1958 aan zijn studie sociale geografie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Deze studie sloot hij in 1965 af met een doctoraal examen. Maar ondertussen was hij al begonnen met les geven in Hoogeveen. Hij was daar leraar aardrijkskunde tot 1992. Sindsdien wijdde hij zich volledig aan het schrijven. Op donderdag 7 april 1994 overleed hij in zijn woonplaats Hoogeveen. Evert Hartman was getrouwd en had twee zonen.

Als jongen van zestien jaar wilde hij al verhalen schrijven. Voorzichtig begon hij met het schrijven van korte verhalen voor 'eigen gebruik'. Zijn eerste boeken waren avonturenromans voor volwassenen, zoals Signalen in de nacht, dat zich afspeelt tegen het decor van de Duitse bezetting. In 1978 begon hij met het schrijven van jeugdboeken. In 1979 verscheen Evert Hartmans eerste jeugdboek Oorlog zonder vrienden, dat onmiddellijk geweldig populair werd. Het boek werd bekroond door vele kinderjury's en ontving de Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur, Padua 1980. In Vechten voor overmorgen geeft Evert Hartman een gedurfde kijk op een toekomst die erg dichtbij lijkt. Het onzichtbare licht baseerde hij op ervaringen van een meisje dat ontdekt dat ze helderziend is. Gegijzeld is niet alleen het spannende verslag van een gijzeling. De kinderen en de terroristen zijn volledig op elkaar aangewezen, waardoor de gijzeling een onverwachte wending neemt. In Buitenspel vertelt Evert Hartman een fascinerend verhaal over onder meer jaloezie tussen klasgenoten, de ontvoering van een middelbare scholier en belastingontduiking. In Morgen ben ik beter belandt Mariëlle in het ziekenhuis. Als niet duidelijk wordt, wat er met haar aan de hand is gaat haar vriendin op onderzoek uit. Het boek werd in 1988 bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het bedreigde land en De droom in de woestijn zijn spannende verhalen die gesitueerd zijn in het Heilige Land in de tijd van de Bijbel. In Niemand houdt mij tegen, een avontuur in de 22ste eeuw neemt Evert Hartman de lezer mee naar de verre toekomst, wanneer heel laag-Nederland onder water is gelopen. De voorspelling is het verhaal van de student Sander die tijdens zijn ontgroening te horen krijgt dat hij nog twee weken te leven heeft. In De vloek van Polyfemos, de avonturen van Odysseus hervertelt hij de Odyssee van Homeros. Evert Hartman had als grote wens dat zijn boeken verfilmd zouden worden. Gegijzeld werd verfilmd door leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-mavo in Veenendaal en uitgeroepen tot de beste amateur-film van Nederland. Zijn boeken zijn enorm populair; dat wordt wel bewezen door het feit dat hij vier keer bekroond is door de Nederlandse Kinderjury.

3 De uitgeverij is Lemniscaat uit Rotterdam in 1991.

4 Het is een sciencefiction en natuur boek.

B

1 De titel slaat op dat Richard zich dor niemand laat tegen houden om twee Belgische meisjes te vinden.

Op zijn tocht zijn er veel mensen die hem in de weg staan maar hij gaat door.

Ook al zijn er tegen slagen.2A De hoofdpersoon is Richard.

Richard is vrij groot. Hij heeft op Juka training gezeten.

Hij neemt heel snel beslissingen en hij is niet snel bang om uit de weg ge ruimt te worden. Ook niet om de twee Belgische meisjes te vinden.

B de belangrijkste bij personen zijn :

- Wesley: Wesley is een jongen van 16 jaar, hij is een kloon.

Richard bekeek hem oplettend. Slank en langen arme en benen., maar vreemd genoeg een tamelijk rond hoofd met warrig blond haar, een kleine kin en volle lippen. Hij was ongeveer twee meter lang. Blz. 9

- Rasja: rasja is een kloon van de Galgenberg, dat is een soort dorp waar kort levende klonen leven. Rasja wil ontsnappen, alleen komen Rudo en Alexander achter haar aan. Want zij willen dat ze op de Galgenberg blijft.

‘Ik ben Rasja’, Richard was meteen op zijn hoeden.

Hij zag haar staan met vuile strepen op haar benen; met zweetplekken op haar shirt; gloeiende wangen en fonkelende ogen. Blz. 83

Dit is hun eerste kennismaking. Later wordt ze schoner en aardiger.

- Stefanie: Stefanie is een van de Vlaamse meisjes. Richard wordt verliefd op haar. Daarom gaat hij naar haar en Anik op zoek.

Als versteend keek Richard toe. Het ene meisje was lang en slank,

met een smal gezicht, donker haar en graffiti ogen. Blz. 14

In het begin als Richard hun vind is ze heel argwanend omdat ze bang is voor de politie. Maar later wordt ze verliefd op hem.

- Anik: zij is gevlucht uit België omdat ze paranormaal is.

Een bedrijf wil onderzoek met haar doen. Maar dat wil ze niet.

Ze heeft een onopvallend gezicht met rossig haar. Ze is klein maar goed gebouwd. Ze is rustig en kwetsbaar. Later wordt ze verliefd op Wesley.3 Het speelt zich af in het Zuidoosten van Nederland.

omdat bijna heel Nederland overstroomt is.

Amsterdam wordt ergens bij Staphorst opgebouwd.Er komen huizen en vervoer onder de grond. Rotterdam is wel gebleven omdat daar op tijd muren omheen zijn gebouwd. Het speelt zich af in de plaatsen Lierop, Amsterdam en Rotterdam. Hoe de plaatsen eruit zien wordt niet beschreven.4 Het verhaal speelt zich af in de 22ste eeuw in 2136.

Het duurt zes dagen van het begin tot het einde.

Het wordt per dag verteld.

5 Het belangrijkste probleem is dar Richard samen met Wesley de Vlaamse meisjes gaat zoeken. Als ze de meisjes eindelijk gevonden hebben zorgen Pascal, Rudo en Alexander ervoor dat ze heel moeilijk naar Amsterdam kunnen. Pascal wil Anik en Stefanie gebruiken voor organen te klonen.

Dus wil hij hun terug hebben. Als hij samen met Rudo en Alexander gaat werken die Rasja willen hebben gaat het helemaal mis.

Uiteindelijk komt het toch nog allemaal goed.6 Het verhaal begint met een soort inleiding. Daarin wordt verteld hoe Nederland er in die tijd uit ziet, wat mensen klonen is en wat ze doen met buitenlandse mensen. Het echte verhaal begint als Richard ziet dat Wesley wordt uitgescholden door twee jongens:

‘Smerige kloon blijf van mijn fiets af !’

‘Ik zat niet aan jouw fiets, ik keek alleen maar.’

‘Dat lieg je! Ik zag het toch zeker zelf.’

‘Dan heb je zeker stront in je ogen.’

Richard draaide zich om en keek vanaf de zeedijk omlaag. Blz 8

Een tijdje later komt Richard de twee Vlaamse meisjes tegen die op dat moment worden gearresteerd.7 Het verhaal loopt af dat Richard en Wesley de twee meisjes hebben gevonden en naar Amsterdam proberen te komen. Alleen zijn er allerlei mensen die hun proberen tegen te houden. Van Lierop moeten ze via Rotterdam met een boot. Alleen zinkt die boot omdat Anik hem kapot maakt met haar kracht. Daar kan ze alleen helemaal niets aandoen.

Ze komen dan in de wildernis terecht en dwalen ze een tijd rond. Uiteindelijk komen ze toch nog in Amsterdam terecht maar daar worden ze opgewacht door de politie. Anik mag blijven omdat zij een reden heeft. Maar Stefanie moet weg omdat zij geen reden heeft. Op het einde verteld Richard dat hij Stefanie beter wil leren kennen.

8 Richard leeft in de 22ste eeuw. Omdat de oceaan is gestegen kan alleen nog het bewoond worden. Als Richard ziet dat er twee Vlaamse meisjes worden gearresteerd wil hij ze gaan zoeken. Samen met Wesley (een kloon)

gaat hij de meisjes zoeken. Ze komen Rasja tegen die weg wil van waar ze woont. Ze beginnen hun zoektocht in Eindhoven bij de politie. Die weten te vertellen dat er twee Vlaamse meisjes zijn ontsnapt. Via veel zoeken komen ze in Lierop terecht. In de omgeving daarvan vinden ze Anik en Stefanie. Die zitten daar te wachten op een verblijfsvergunning. Alleen wil Pascal de gene die hun daar houdt verkopen voor orgaan donatie. Als ze met Richard mee gaan is het alleen heel moeilijk om ze naar Amsterdam te krijgen.

Via Rotterdam gaan ze met de boot naar Amsterdam. Alleen de boot zinkt en ze komen in de wildernis terecht. Na lang dwalen komen ze toch naar een parkeerplaats waar ze hun auto heen hebben geroepen. ( in die tijd hoef je de auto niet meer zelf te besturen) Als ze na een lange omweg eindelijk in Amsterdam aankomen worden ze daar opgewacht door de politie. Anik en Stefanie worden opgepakt. Ze beslissen dat Anik mag blijven alleen dat Stefanie terug moet. Op het einde zegt Ricard dat hij van Stafanie houdt en haar beter wil leren kennen. Rasja mag ook bij hun blijven. Die gaat waarschijnlijk bij Richard zijn ouders wonen. Zo komt het toch nog allemaal goed.C

Ik vond het een heel erg leuk, spannend en interessant boek.

Leuk: er zit best wel veel humor in en dat vond ik heel leuk.

Bijvoorbeeld het stukje dat ze Rasja voor het eerst tegen komen.

De reactie van hun wordt heel leuk beschreven.

Spannend: ik vind dat er best wel veel spanning in zit omdat ze bijvoorbeeld telkens achtervolgd worden door iemand.

Een heel spannend stukje vond ik dat ze met de boot uit Rotterdam naar Amsterdam gingen en dat de boot zonk.

Interessant: omdat het in een andere eeuw afspeelt ik denk dat het in het echt ook nog wel zou kunnen al die snelwegen onder de grond en computers dat je gewoon met elkaar kunt praten. Ik denk dat het wel een soort seintje is van wat het gevolg is van milieu vervuiling.

Het mooist stukje:

Tegen Anik zei hei opgewekt: ‘ga je mee? Laat ik je Amsterdam zien. Wie weet kun je nog één keer iets ontregelen. Krijgen we een chaos. En dat is in Amsterdam het leukste.’ Richard moest iets overwinnen voor hij Stefanie bij haar hand pakte. ‘Wij ook?’ ‘Ja!’ antwoordde ze. ‘We hebben nog bijna een dag. En in de toekomst zie ik je weer dat weet ik zeker.’

Wesley knikte nadrukkelijk maar in zijn ogen blonk opeens een vreemde glans. En op het plein voor het huis begon hij te fluiten: ‘I see the future twinkling in your eyes.’Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen