Boekverslag : J.r.r. Tolkien - The Lord Of The Rings: Fellowship Of The Ring / In De Ban Van De Ring: De Reisgenoten
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 694 woorden.

In de Ban van de Ring

Deel 1: de Reisgenoten

Eerste boek



Samenvatting

Het boek “In de ban van de ring” is geschreven door J.R.R. Tolkien en is een vervolg op het boek “De Hobbit”. Het verhaal bestaat eigenlijk uit drie delen en zes boeken. Dit boekverslag gaat over het eerste boek (de aparte boeken hebben geen eigen titel).



De hoofdpersoon in het boek is Frodo Balings, een Hobbit uit de Gouw, een gebied in de Midden-Aarde. Hobbits zijn kleine wezentjes (tussen de 60cm en 1.20m) en komen zelden buiten de Gouw, ze wonen in holen en hebben leerachtige voetzolen. Hobbits lijken dus erg op dwergen, alleen hebben ze geen baard. Frodo is de neef van Bilbo Balings, de hoofdpersoon uit het boek De Hobbit. In De Hobbit vond Bilbo een toverring, die hem onzichtbaar kon maken. In de ban van de ring gaat over de geschiedenis van die ring en de tocht om hem te vernietigen.



Na zijn eerste avontuur zwierf Bilbo nog vaak door de Gouw, en beleefde een paar kleine avonturen. Maar zestig jaren gingen voorbij en nog steeds zag Bilbo er hetzelfde uit als zestig jaar geleden. Zijn neef Frodo en hij waren toevallig op dezelfde dag jarig. Toen Frodo meerderjarig werd (30, voor de Hobbits), werd Bilbo Elftig-en-één (111, De Hobbits hebben een beetje raar taaltje). 111 is voor de Hobbits een speciale leeftijd, want de oudste Hobbit werd niet ouder dan 111. Op zijn verjaardag gaf Bilbo een groot feest voor iedereen in de Gouw. Zijn vriend Gandalf, de oude tovenaar zorgde voor vuurwerk. Aan het einde van het feest gaf Bilbo een toespraak. In zijn toespraak zei hij dat Frodo nu oud genoeg was om zijn erfgenaam te worden en dat hij zou vertrekken. Toen deed Bilbo stiekem de ring aan zijn vinger en met een lichtflits (daar has Gandalf voor gezorgd) verdween hij. Frodo en Gandalf wisten hiervan, en Bilbo had hen als enige het ware verhaal van de ring verteld. Na het feest zaten Bilbo en Gandalf in Balingshoek, het luxe hol van Bilbo. Bilbo had oude kleren aangetrokken en wilde vertrekken. Hij had alles aan Frodo nagelaten. Gandalf moest Bilbo dwingen de ring ook voor Frodo achter te laten. Bilbo zei dat hij naar Rivendel ging, het vredige huis van Elrond, de half-elf. De volgende dag vertrok Gandalf, maar hij waarschuwde Frodo dat hij de ring nooit mocht gebruiken en hij zei dat Frodo naar hem moest uitkijken op de meest onwaarschijnlijke tijden. Na zes jaar kwam Gandalf terug naar de Gouw. Gandalf ging naar Frodo. Hij zei dat hij Frodo iets moest vertellen, maar eerst moest Frodo de ring in het vuur gooien. Frodo aarzelde, maar gooide de ring toch in het vuur. Frodo schreeuwde een wilde de ring bijna met zijn blote hand uit het vuur halen, maar de Tovenaar bleef rustig en haalde met een tang de ring uit het vuur en legde hem op zijn hand. De ring was niet eens warm. Gandalf vroeg Frodo de ring te bekijken. Er stonden tekens in die Gandalf kon lezen. Het waren regels uit een gedicht. Eén Ring om allen te regeren, Eén Ring om hen te vinden, Eén Ring die hen brengen zal en in de duisternis binden. Gandalf vertelt Frodo een verhaal over de geschiedenis en de Toekomst van de Ring. Uit het verhaal blijkt dat het een ramp zou zijn als de duistere heerser Sauron de Ene Ring in zijn bezit zou krijgen. Als Sauron zou horen dat er een toverring gevonden was, zou hij weten dat dat de Ene is, want hij weet wat er met de Negen Mensen-, de Zeven Dwergen- en de Drie Elfen- ringen is gebeurd. Om de Ring voor Sauron te beschermen moest hij vernietigd worden, door in het rijk van Sauron zelf de Ring in de Doem-berg te gooien. Gandalf wist niet wiens taak het was om de Ring te vernietigen, wel wist hij dat Frodo de Ring naar Rivendel moest brengen, omdat daar een spoedvergadering was van alle Elfen, Mensen en Dwergen die wat van de Ring af moesten weten en die een rol zouden kunnen spelen in zijn vernietiging.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen